Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A ManCity orránál fogva vezette az UEFA-t

2018.11.06. 16:31

A Manchester City és szponzorai manipulálták a szerződéseket, hogy megkerüljék az UEFA Pénzügyi Fair Play-szabályait (FFP, azaz Financial Fair Play), állítja a Der Spiegel, amely a Football Leaks sorozatában ezúttal az angol csapat átigazolásaival foglalkozik.

A német lap állítja, hozzájuk szivárogtak olyan belső levelezések, melyek szerint a Manchester City vezetői megtárgyalták, hogyan tudnák eltüntetni a 9.9 millió fontos hiányt 2013-ban. A Der Spiegel arról is beszámolt, hogy a csapat tulajdonosa, Manszur sejk pénzügyi támogatást nyújtott az Abu Dzabiból származó szponzoroknak, hogy cserébe ők több pénzt fektessenek a klubba. Magyarul: saját pénzével segítette ki saját egyesületét.

A Manchester City vezetősége nem kommentálta a német lap értesüléseit. A City ellen több helyről követeltek vizsgálatot azok után, hogy Manszur átvette a klub irányítását 2008-ban. Akkoriban négy év alatt megnégyszereződött a City bevétele.

Az UEFA 2014-ben hozott ítélete szerint a ManCity megsértette a pénzügyi fair playt, amiért 49 millió fontos bírságot szabott ki az európai futballszövetség. A Der Spiegel szerint az UEFA-nak fogalma sem volt arról, milyen mértékben csapja be őket az angol klub.

A német lap belső emailekre hivatkozik, állítja, hogy a 2012-13-as idényben a Cityhez érkező abu-dzabi pénzösszegek jóval magasabbak voltak annál, mint azt a hivatalos forrásokban közölték. 2010-ben például az egyik turisztikai társaság, az Aabar 3 millió fontos szponzorációt kötött, holott 15 milliót utalt.

A City vezetői erre annyit reagáltak, hogy az Abu-Dzabi-központú cégek független szponzorok.

A német Der Spiegel oknyomozó újságírói a pénzügyi fair playt átjátszó klubok mellett az európai szuperliga titkos tervéről és Gianni Infantino FIFA-elnök ténykedéséről is közöl részleteket a napokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?