Miért nincs pipacs Matic mezén?

2018.11.06. 08:41 Módosítva: 2018.11.06. 08:42

Nemanja Matic, a Manchester United futballistája volt az egyetlen, aki a szombati, Bournemouth ellen 2-1-re megnyert bajnokin nem viselte a mezén a pipacsot, amellyel a britek a háborús áldozatok emléknapját ünneplik.

A 30 éves védő azt is kijelentette, hogy vasárnap, a manchesteri városi derbin sem fogja viselni, mert emlékezteti őt Szerbia bombázására. A NATO 1999. március 24-én, az Irgalmas Angyal fedőnevű akció keretében 2300 légicsapás során 4000 bombát dobott le, amellyel – szerb források szerint – mintegy 2500 civil halálát okozták.

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek miért viselik a pipacsot a ruhájukon és tiszteletben tartom ezt, mindenkinek szíve joga. Sőt, együttérzek minden olyan emberrel, aki valamilyen háborúban veszítette el a szerettét. Ezzel együtt, engem is emlékeztet egy támadásra, amikor 12 éves kisfiúként Vrelóban átéltem, ahogy 1999-ben a hazunkat bombázzák.

Matic még hozzá tette, esze ágában sincs a büszkeség szimbólumaként ismert jelkép történelmi értékét aláásni Nagy-Britanniában, de személyes élményei azt diktálják, hogy mégse hordja.

„Remélem, mindenki megérti az okaimat, próbáltam mindenkinek elmagyarázni és inkább arra koncentrálok, hogy segítsem a csapatomat a következő feladatokat megoldani.”

Nem tudni, milyen érzelmeket vált ki mindez majd a manchesteri drukkerekből, de volt olyan, akit hasonló okok miatt verbálisan is támadtak.

James McCleant, a Stoke középpályását a saját szurkolótábora találta meg a Middlesbrough elleni meccsen. McClean hasonló okok miatt nem hordott pipacsot a mezén, mivel az ír válogatott futballista Londonderry városában született, ahol a brit hadsereg katonái 1972. január 30-án tüzet nyitottak a szabadságjogokért tüntetőkre, és közülük 13-at meg is öltek a Véres Vasárnapon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Babaváró hitel