Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Húsz percig feküdt a pálya mellett arccsonttöréssel a siófoki középpályás

2018.11.07. 12:19 Módosítva: 2018-11-07 12:24:56

2-2–es döntetlent játszott egymással vasárnap a Gyirmót és a Siófok az NB II-ben, a meccs azonban valószínűleg nem emiatt lesz emlékezetes, hanem azért, mert a siófokiak egyik középpályásának egy szerencsétlen összefejelés után eltört az arccsontja, az eset után pedig húsz percet feküdt a pálya mellett, mert a stadionban nem volt mentő – írja a 24.hu.

A Siófok honlapján a meccs közvetítésében kitértek erre az esetre is: álláspontjuk szerint, megdöbbentő, hogy egy ilyen rendezvény során nem volt a helyszínen mentő, hiszen a lelátón is bárki rosszul lehet, és a sportág is sérülésveszélyes.

Mint írták, Horváth Attila egyértelműen arccsonttörést szenvedett, és kórházba kellett volna szállítani minél előbb, ehhez képest

mentőautó hiányában több mint 20 percig a pálya szélén feküdt hordágyon, mindenki kétségbeesése mellett.

A játékos az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint az eset után 25 perccel már kórházban volt, ahol hétfőn délelőtt meg is műtötték. Horváth elmondta, a műtétig borzasztó fájdalmai voltak, amit senkinek sem kíván, de azóta már sokat javult a helyzet. Azt is hozzátette, mihamarabb szeretne visszatérni, de szinte biztos, hogy csak tavasszal léphet legközelebb pályára, akkor is csak maszkban.

A 24.hu azt írta, a Blikk megkereste a gyirmóti klubvezetőket, hogy miért nem volt mentő a stadionban, Margitai Zoltán klubigazgató viszont csak annyit válaszolt:

nem hinném, hogy szeretnénk erről nyilatkozni.

Ez egyébként azért rettentően érdekes, mert az MLSZ biztonsági szabályzata [.pdf] kitér arra, hogy 1000 fő alatt is kell mozgóőrségnek lennie, amennyiben stadionban tartják a mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy kötelező a mentési készenlét, vagyis az orvosi, a mentőtiszti, illetve a mentőápolói szintű ellátás biztosítása a helyszínen, a vonatkozó rendelet értelmében pedig ez mentőjármű vagy ambulancia jelenlétét is igényli.

Áprilisban egyébként volt egy hasonló eset a Budapesten rendezett Future Talents Cup elnevezésű nemzetközi utánpótlás-labdarúgótornán is, ott egy 16 éves diósgyőri játékos szenvedett lábszártörést. Azt a tornát nem az MLSZ szervezte, kérdésünkre ugyanakkor ebben az ügyben azt válaszolták, hogy az UEFA előírásait tartják irányadónak, melyek egy rohammentő és mentőtiszt jelenlétét írják elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!