Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Remek gólokkal, értékes győzelem a finnek ellen: 2-0

Image from iOS (1)
2018.11.18. 22:36
A futball változatosságát közelről tapasztalhattuk meg a Nemzetek Ligája vasárnap esti játéknapján. Magyarország lefutballozta a csoportot megnyerő finneket, és hogy ez a siker ne legyen értéktelen, arról Észtország gondoskodott, miután egy öngóllal megverte a görögöket. A mieink így másodikok lettek, és szinte biztosan készülhetnek a 2020-as NL-playoffra.

Mindkét csapat nyomás nélkül léphetett pályára a Nemzetek Ligája zárómeccsén, mert a finnek már megnyerték a csoportot, és biztosították a helyüket a 2020-as rájátszásban, a mieink pedig lényegében nem eshettek ki a C divízióból, így minden adott volt egy szórakoztató meccshez.

A kapitány, Marco Rossi a 3-5-2-es felállást választotta - ez a hitvallása -, Orbán és Kádár mellé Baráth került a védelembe.

Lovrencsics és Korhut a középpálya két szélét kapta, Nagy Ádám, Kleinheisler és Kalmár szervezte a magyar támadásokat, miközben értelemszerűen védekező feladatokat is kaptak. Elöl Szalai mellé a visszatérő Dzsudzsák Balázs került.

Bátran kezdett a magyar csapat (a mérkőzés közvetítését itt olvashatja el), Korhut bal szélről belőtt labdája veszélyes volt, Kalmár jobb lábas lövése is a fölényünket jelezte.

Az első negyedóra végére azonban a finnek átvették az irányítást, Pukkinak két helyzete is volt, de Gulácsi ezúttal kétszer is védett.

Vaisanen egy szöglet után megelőzte Kádárt, de a labda veszélyes helyzetben mellément a lábáról.

A 29. percben megszületett a vezető magyar gól.

Nagy Ádám labdaszerzése után Korhuthoz került a labda, aki Kalmárnak adta, a DAC játékosa sarokkal tette vissza az azonnal ziccerbe kerülő Szalai elé, aki 14 méterről nem hibázott, higgadtan a bal alsó sarokba gurított.

Remek megoldás volt a gólpassz, és előtte Nagy harcossága is feltétlen dicséretet érdemlő.

A 37. percben Nagy Ádám ismét labdát szerzett az ellenfél térfelén, megiramodott vele, rávezette a védőkre, és ballal 21 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. A finn kapus vetődött, és beleért a labdába, de eléggé ügyetlenül, így a Bologna magyar középpályása megszerezte első válogatottbeli gólját, ráadásul nem is akármilyet.

Ha eddig sok kritikát kapott is, mert a kapu előtt passzív, most a lehető legjobb megoldást választotta.

Finnország az első négy győztes meccsén nem kapott gólt, csütörtökön a görögök ellen öngólt hoztak össze, most pedig kétszer is átjátszották a mieink a védelmüket.

Image from iOS (2)
Fotó: Huszti István

A másik meccsen a félidőben az eddig nyeretlen észtek előnybe kerültek egy görög öngóllal. A hazai csapat 13-szor lőtt kapura 45 perc alatt, de abba a kapuba tudtak csak gólt lőni, ahová nem kellett volna.

A félidei állás azt jelezte, hogy Magyarországnak nem ért véget a Nemzetek Ligája, hanem jó eséllyel ott lehet a playoffban.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A finnek aktívabban jöttek ki, de a legnagyobb helyzet a csereként bejövő kispesti újonc, Holender előtt maradt ki. Dzsudzsák passzolt elé, de nem volt sem erős, sem pontos a lövése.

Holender előtt már sérülés miatt kétszer cserélt Marco Rossi, Kádár helyére Vinicius állt be, Baráthot pedig Lang Ádám váltotta.

Vinicius a tizenhatos oldalvonalánál találkozott egyszer Pukkival, a finnek legjobb csatára hosszasan reklamált, de nem volt igaza, nem kellett büntetőt ítélni az ütközésük után. 

A 79. percben ismét Szalai volt közel a gólhoz, Dzsudzsák oldalról beküldött szabadrúgását irányította a kapu felé, de célt tévesztett.

Joronen kapus az első félidőben is játszott már a finn kapitány idegeivel, a hajrában is volt egy hajmeresztő megoldása, de nem lett gól belőle.

Ahogy a görögök nyomása sem érett góllá Athénban, és hiába rúgtak tizenöt szögletet, az észteké lett a három pont.

Ez lett a sorrend:

  • 1. Finnország (feljutott)
  • 2. Magyarország
  • 3. Görögország
  • 4. Észtország (kiesett)

Ami azt jelentette, Magyarország versenyben maradt, és szinte biztosan készülhet az NL-playoffra. Az Európa-bajnoki selejtezők december másodiki sorsolásánál viszont még nem biztos, hogy a harmadik kalapba kerülhetünk.

Image from iOS (9)
Fotó: Huszti István

Hogy pontosan hányadikok leszünk a csoportmásodikok közt, az majd csak kedden derül ki, amikor az összes befejezi a C divízió küzdelmeit.

Jegyzőkönyv:

(Borítókép: Huszti István / Index)