Judit
2 °C
7 °C

Játék nélkül is jobb pozícióba kerülhetünk

2018.11.20. 09:48

Kedd este valamennyi országnak befejeződik a Nemzetek Ligája, és 22.40 körül már pontosan tudni, hogy a magyar válogatott megőrizte-e 31. helyét, vagy javított esetleg egy pozíciót.

Ha igen, akkor a harmincadik hellyel a december másodiki Európa-bajnoki selejtező sorsolásán a harmadik kalapba kerülünk. Ha nem, akkor a negyedik kalapból várjuk a folytatást, és ennek megfelelően még jobban kiszolgáltatottak leszünk. Persze, a szerencse még ekkor is mellénk állhat.

Az elejétől fogva hangsúlyoztuk, miután még a tavaly júniusi Andorra vereség miatt kikerültünk a B divízióból, hogy nemcsak minden pontnak, hanem minden gólnak jelentősége van. Ha a B-ben maradunk, akkor most nem kellene matekozni, de ezt is megszokhattuk már, mivel nem tudunk folyamatosan jól futballozni.

Szóval, minden gólnak jelentősége lett. 

Ha ugyanis 3-0-ra verjük a finneket vasárnap, amire meg is volt az esélyünk, akkor most este elég lenne a skótok minimális arányú győzelme Izraellel szemben.

Így azonban a legalább kétgólos skót siker az üdvözítő nekünk, akkor tudunk egy helyet előrelépni, és összesítésben a 30. helyen zárni. Mert a vesztes Izrael kudarca után mögénk kerülne, a skótok pedig javítanának.

Egy pozíciót még ronthatunk is, ha a románok nyernek Montenegróban a csoportjukat eddig vezető szerbek pedig kikapnak otthon Litvániától, de ezzel most ne foglalkozzunk, de jól érzékelteti a sorozat bonyolultságát.

A harmincadik helynek azért is van jelentősége, mert a feltöltésnél kedvezőbb lehetőséget biztosít.

Nem mellékesen, azt is jelenti, hogy ha két 32-n kívüli csapat jutna ki az Eb-selejtezőből, mi akkor is biztonságban vagyunk. Ha a 31. helyen maradunk, akkor viszont csak egy ilyen nemzet lehet, amelyik váratlan menetelésbe kezd jövőre. (Ilyen lehet a görög, bár pillanatnyilag nem sok jel utal erre.)

Mivel még mindig nagyon képlékeny ez az egész, a feltöltésről egy gondolat. Alaptétel: 32 feletti sorszámú ország kiesik.

Íme a majdnem végső sorrend

  • A: Svájc, Hollandia, Portugália, Anglia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Németország, Lengyelország, Izland (a német és lengyel helyet cserélhet)
  • B: Bosznia, Ukrajna, Dánia, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország, Svédország, Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország (az orosz és svéd még játszik)
  • C: Norvégia, Szerbia, Izrael, Finnország, Bulgária, Skócia, Magyarország (31.), Románia, (ez a 32-es határ) Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus.

Az A divízióból tételezzük fel, mindenki kijut, csak Izland nem.

A B-ből 7 ország kijut direktben, öt azonban nem. Ők öten: Wales, Csehország, Törökország, Írország, Észak-Írország

A C-ből kettő jut ki. Mondjuk a két legerősebb: Szerbia és Norvégia.

Akkor a helyzet a következő.

A B divízió legrosszabb csapata felkerül Izlandhoz, a C két legrosszabb csapatával együtt.

Szerdán már jobban lehet modellezni, de a mai állás szerint összejöhet egy olyan csoport, amelyikben Izland, Észak-Írország, Magyarország és Románia van.

Izland Romániával (32.) hazai pályán játszhat, nekünk Belfastba kell mennünk. A két győztes továbbjut, és sorsolás határozza meg, melyik lehet a döntő pályaválasztója.

Ha a harmincadik helyre kerülnénk, még az is előfordulhat, hogy a playoff elődöntőjét 2020 március végén Budapesten rendezhetnénk az új Puskás stadionban. Nincs sok esély erre, de azért van.

Még egy változat.

Az A-ban ketten maradnak (Izland és Lengyelország), a B-ben négyen, a C-ből egy (Szerbia) megy ki a selejtezőből.

Akkor a C két legrosszabbja (magyar, román) csatlakozik az A csapataihoz, míg a B lejátssza a saját négyes playoffját.

A kijutó C-s válogatott helyére a divízió legjobb csoportmásodikja kerül, vagyis Szerbia helyett Bulgária.

Ez esetben Izland-Magyarországot láthatunk a playoffban. És lesz egy lengyel-román is.

Ha kellően felcsigáztuk az olvasókat, hamarosan újabb levezetéssel jelentkezünk. Kivált, ha már megvan a végső sorrend. December másodikán pedig még tisztábban látunk, ha már megvan a sorsolás.

Jövő novemberben, ilyenkor pedig már minden kiderül, addig csak 365-öt kell aludni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?