Árpád
-2 °C
4 °C

A jogvédők már most aggódnak a 48 csapatos vb miatt

2018.11.25. 11:06

Az Amnesty International aggodalmát fejezte ki a FIFA-nak, miszerint ha a 2022-es világbajnokságon 32-ről 48 csapatra emelik a résztvevők számát, akkor Katar kiterjesztené a rendezést a környező országok, így Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok felé, amely országokban komoly problémák merülnek fel az emberi jogokkal kapcsolatban.

A szervezet az Independent című lapnak adott nyilatkozatában elmondta: hogyha a két ország valóban bekapcsolódhat a rendezésbe, akkor mindkét helyen komoly feladat vár az emberi jogok szigorúbb betartására.

Gianni Infantino, a FIFA elnök a múlt hónapban jelentette be: a nemzetközi futballszövetség fontolgatja, hogy már a 2022-es vb-n felemelt létszámban rendeznék a vb-t, így viszont muszáj lesz a környező országok segítségét is igénybe venni.

„Gianni Infantino ötlete pont egy olyan időszakban jött, amikor kormányzati kritikusok és emberjogi szakértők

komoly aggodalmukat fejezik ki a Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban zajló folyamatok miatt

– mondta Allan Hogarth, az Amnesty International politikai és kormányzati vezetője. – Csak akkor lehetséges a rendezés, ha mindkét országban komoly előre lépések lesznek az emberi jogok betartására.”

Hogarth hozzátette, a kormánykritikus szaúdi újságíró Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolása, valamint a börtönökben az állítólagos kínzások, tovább a brit akadémia munkatársának, Matthew Hedges bebörtönzése is azt mutatja, hogy a két országban fittyet hánynak az emberi jogokra.

A Perzsa-öbölben amúgy is feszült a hangulat a rendező Katar és a szomszédos államok között. Arról nem is beszélve, hogy a 2022-es vb-rendező a migránsok helyzetét és munkaerejét kihasználva építi stadionjait és az infrastruktúrát.

Bárhol is lesz a 2022-es vb, ugyanazokat az jogokat kell alkalmazni. Továbbá meg kell szüntetni az építőipari munkások kizsákmányolását, és biztosítani kell az alapvető emberi jogokat, úgymint szólásszabadság

– tette hozzá Hogarth.

FIFA közben megvalósíthatósági tanulmányt készít a helyszínek bővítésére. Miközben arról beszél, hogy a 2026-os vb a „Hidak építése” szlogent fogja követni, utalva ezzel arra, hogy három ország rendezheti majd az esemény, például az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó. Katarban továbbra is a 32 csapatos világbajnokság terveinek megfelelően folyik a fejlesztés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?