Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A BATE tempóját nem bírta a Vidi, fájdalmas 0-2

2018-11-29T184820Z 1624006599 RC169BF1CD60 RTRMADP 3 SOCCER-EURO
2018.11.29. 20:28
Magyar csapatnak továbbra sem sikerült bevennie a fehérorosz BATE stadionját. A Vidi simán elvérzett, miután a hazai csapat technikai fölényét, rutinját, sebességét érvényre juttatta. A Vidi csak pontszerzéssel léphet tovább és élheti meg a kupatavaszt.

A magyar bajnok Vidi a görög PAOK kétszeri legyőzésével igen kedvező pozícióba került az Európa Ligában. A fehérorosz bajnok BATE Boriszov eddig csak a mieink ellen szerzett pontot, és szeptemberi győzelme miatt maradt versenyben.

Az első meccsen nem került a csapatba a klub legendája, a 37 éves Alekszander Hleb, most viszont ott volt a pályán a korábban az Arsenalt és a Barcelonában megforduló szélső.

A Vidi védelme egyszer sem ingott meg a tompább és egysíkú görögökkel szemben, most azonban az első pillanattól nagy nyomás alá helyezte a mínusz nyolc fokban a kifejezetten pörgősen kezdő hazai csapat, és a 22. percben egy szögletvariációt sikeresen fejezett Szignjevics.

Sztaszevics pontosan lőtte be, a középcsatár magasra emelkedett, Vinicus lemaradt róla, és okosan csúsztatott a kapufa mellé, Kovácsiknak esélye sem volt a hárításra.

Előtte Szignjevics egyszer már a védelem mögé került, de a labdája a kapufát érintve hagyta el a pályát. Egyszer pedig egy nagy kavarodás után – Kovácsik nem a legjobb ütemben mozdult ki - Viniciusnak kellett a gólvonalról mentenie.

A BATE sokkal aktívabb és gyorsabb volt, mint a PAOK, ami nem is ízlett a fehérváriaknak, a letámadással, az ütközésekkel nehezen boldogult a Vidi, a hazaiak labdabiztosak és agresszívek voltak.

Husztinak volt egy betörése, volt egy veszélyes szabadrúgása 18 méterről, előbbinél a bíró szabálytalanságot látott, utóbbinál a kapus nagy bravúrral védett, jól megtalálta a rést a sorfalban. Erő is volt a kísérletben, ha Cserbitski csak kicsit beljebb lép, nem biztos, hogy kiütötte volna.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A fordulás után érezhetően támadóbban jött ki a Vidi, a BATE nem feltétlen önszántából adta át a területet. Husztinak volt egy újabb szabadrúgása, de elakadt a sorfalban.

A BATE kontrái ugyanakkor veszélyesek voltak, ha az utolsó passznál vagy jobban figyelnek, akkor eldőlhetett volna a meccs.

Nikolics edző kockáztatott, Pátkait kivette a középpályáról, Hodzic jött a helyére, Negót pedig Kovács váltotta. Ennél támadóbb felállásban nem is játszhatott volna.

Átmenetileg meg is lett az eredménye: a 72. percben teljesen beszorította a Vidi a hazai csapatot, egy szöglet után veszélyesen is pattant a labda Poljakov fejéről, de centikkel a kapufa mellé. A nagy nyomás azonban csak néhány percig tartott.

Tíz perccel a vége előtt Scsepovicsot állították meg lesen, jogosan. Az ötlet érezhetően fogyott a játékból, a 84. percben pedig a koncentráció is.

Ivanic kapott jó labdát, a védők lesre állítása nem sikerült. A montenegrói csatár maga elé engedte a labdát a tizenhatos bal oldali sarkánál, Juhász próbálta megtámadni, de a rövidbe lőtte a labdát, Kovácsik ezt akár üthette is volna.

A folytatás már izgalommentes volt, a továbbjutás viszont még nagyon izgalmasan is alakulhat.

A már továbbjutó Chelsea jön ugyanis Budapestre két hét múlva, és a magyar bajnoknak több pontot kellene szereznie ellene, mint a másik meccsen BATE-nak a PAOK-kal szemben idegenben.

Ha a Vidi alulmarad az angolokkal szemben, és a görögök nyernek a BATE ellen, akkor a PAOK jön ki a legjobban a hármas holtversenyből.

 • A Chelsea 4-0-ra verte a PAOK-ot.
 • A jelenlegi állás: 1. Chelsea 15 pont, 2. BATE 6, 3. Vidi 6, 4. PAOK 3.
 • Európa-liga, csoportkör, L csoport, 5. forduló:
 • BATE Boriszov (fehérorosz) - Vidi FC 2-0 (1-0)
 • Boriszov Aréna, 8963 néző, v.: del Cerro (spanyol)
 • gólszerzők: Szignyevics (22.), Ivanic (85.)
 • sárga lap: Filipenko (39.), Hleb (49.), Szignyevics (65.), illetve Vinícius (76.)
      
 • BATE Boriszov: Cserbiszkij - Rios, Volkov, Filipenko (Poljakov 46.), A. Filipovic - Baga, Dragun, Ivanic - Hleb (Skavis 66.), Szignyevics, Stasevic (Gordejcuk 89.)
   
 • Vidi FC: Kovácsik - Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira - Nego (Kovács I. 66.), Hadzic, Pátkai (Hodzic 64.) - Huszti (Nikolov 74.), Milanov - M. Scepovic

(Borítókép: Vasily Fedosenko / Reuters)