Paulina
21 °C
36 °C

Rossi: Kemény meccsek, és a sorrend sem szerencsés

2018.12.03. 16:21

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint Wales és Szlovákia lehet a magyar futballválogatott riválisa a második helyért az Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

A vasárnapi dublini sorsoláson a magyar csapat a világbajnoki ezüstérmes Horvátország mellett Walest, Szlovákiát és Azerbajdzsánt kapta az E csoportban. Mint a kapitány elmondta, nagy segítséget jelenthet nekik, hogy a közeli idegenbeli helyszínekre sok magyar szurkoló utazhat el, ez motivációt és lökést adhat a csapatnak, lehetőséget a drukkerek bizalmának visszaszerzésére.

"A horvátok más szinten vannak, kiemelkednek a csoportból, hiszen élcsapatokban szereplő sztárok vannak a keretükben. Ők leterheltek lesznek a Bajnokok Ligája-szereplés miatt, a fáradtságuk adott esetben segíthet nekünk" - hangsúlyozta az olasz szakvezető a magyar szövetség (MLSZ) székházában tartott hétfői sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, lehetett volna jobb és rosszabb is a sorsolás, hiszen nehéz csoportban van a válogatott, Wales és Szlovákia közül pedig utóbbit látja kicsivel esélyesebbnek az Eb-szereplést érő helyezés megszerzésére.

Kitért rá, kemény mérkőzésekkel kezdenek, és a sorrend sem szerencsés. Szerinte jobb lett volna hazai pályán indítani, és bár a második meccsen Budapesten lép pályára a csapat, az ellenfél a vb-ezüstérmes Horvátország.

"Rendkívül fontos a rajt, ha az sikeres, a további mérkőzések már könnyebbek. Mindent megteszünk, hogy az első két mérkőzést a realitások figyelembe vételével a lehető legjobb eredménnyel zárjuk" - jelentette ki Rossi.

Az MTI kérdésére elmondta, azért tartja erősebbnek a walesieknél a szlovákokat, mert a játékosaik zöme topbajnokságban játszik. Nem tartja előnynek, hogy nyárig a szlovákiai DAC vezetőedzőjeként Dunaszerdahelyen dolgozott egy idényt. Kiemelt két futballistát: Marek Hamsíkot, a Napoli csapatkapitányát, és Milan Skriniart, az Inter védőjét, aki szerinte mintegy 70 millió eurót ér.

"Nem becsülhetünk le senkit, egyik mérkőzésen sem követhetünk el olyan kommunikációs hibákat, mint Tallinnban - emlékeztetett a Nemzetek Ligájában az észtek vendégeként lejátszott 3-3-as döntetlenre. - Száz százalékban fel kell készülnünk lehetőségeinkhez képest arra, hogy esélyünk legyen az ellenfeleinkkel szemben."

Rossi hangsúlyozta, a legkomolyabb kihívás, hogy négy hónappal később találkozik újra a játékosokkal, ugyanis az NB I. menetrendjének kisebb átalakításával hiába szervezhetne összetartást a Magyarországon játszókkal, a légiósokat nem lehet minden ilyen eseményre elhívni külföldi klubjuktól.

"Sikeresek szeretnénk lenni, nagy lehetőség a hazai Eb-rendezés. Nem könnyű az út, de a részvétel a célunk és a vágyunk, hiszen ki tudja, mikor lesz Budapest újra egy ilyen torna társrendezője" - fogalmazott. Hozzátette, az Eb-szereplés kiharcolása edzői pályafutása egyik legnagyobb sikere lenne.

Az Eb-selejtező a megújuló kvalifikációs szabályok miatt mindössze nyolc hónapig tart. Az öt-öt ötcsapatos és hatcsapatos csoportból az első két-két helyezett jut ki a tornára, amelynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is. A magyar fővárosban három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor.

A selejtező után a kijutásról lemaradó csapatok közül a Nemzetek Ligájában elért helyezések alapján további 16 válogatottnak lesz esélye kiharcolni az Eb-részvételt a rájátszásban, közülük négyen lesznek résztvevői az Európa-bajnokságnak. (MTI/Index)

A magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőinek időpontjai:

március 21.: Szlovákia-Magyarország
március 24.: Magyarország-Horvátország
június 8.: Azerbajdzsán-Magyarország
június 11.: Magyarország-Wales
szeptember 9.: Magyarország-Szlovákia
október 10.: Horvátország-Magyarország
október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán
november 19.: Wales-Magyarország