Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Csányi megfúrta Orbán legújabb felcsúti álmát

GettyImages-842664316
2018.12.16. 17:16 Módosítva: 2018.12.16. 17:36

A felcsúti labdarúgóklub és akadémia idei tao-programjára 2,3 milliárd forint támogatást ítélt meg az MLSZ. A mostanában megszokott felcsúti léptékhez képest szokatlanul szerény összegű támogatás nem a miniszterelnöki futball alapítvány visszafogottságnak köszönhető.
Az MLSZ határozatából ugyanis kiderült, hogy

a felcsúti programban szerepelt egy sportcsarnok is, amivel együtt 5,2 milliárd Forinttal többet kértek ingatlanberuházásra, ám a szövetség nem támogatta az ötletet.

Hogy miért nem érezték indokoltnak a felcsútiak szándékát? Talán mert ez azt jelentette volna, hogy az idén ősszel átadott 12,5 milliárd forint értékű sport- és konferenciaközpont után rögvest megépítették volna az ország egyik legdrágább sportcsarnokát az 1700 fős faluban. Úgy tűnik, ez már Csányi Sándornak is sok lett volna. 

Viszont sportcsarnok híján maradt a 2,3 milliárdos program. Ez persze csak Felcsútról nézve tűnik szerénynek, például a végül 9 milliárdra hízlalt tavalyi program árnyékából. Illetve a második legnagyobb összegű idei tao-program – a Fradié – is csak kevéssel haladja meg a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak (FUNA) ítélt támogatás hatodát a maga 434 millió forintjával.

Amúgy pedig a legnagyobb egyesületek nagyjából a tao-program bevezetése óta juthattak annyi forráshoz – szerencsés esetben –, amennyit az orbán Viktor által alapított futballalapítvány a 2018-19-es programjára leakasztott.

Persze ezeket az idei összegeket nem szabad túl komolyan venni, mivel a törvényi háttér megváltoztatása 2018-tól lehetővé tette a már elfogadott programok teljes támogatási értékének idény közbeni megemelését. Miként azt a Felcsút a legutóbbi időszakban be is mutatta, utólag több emelést – 3,6 milliárd forint – kérve, mint az idei programra elfogadott teljes összeg.

Mi kerül ennyibe?

A konkrét számoknál egyébként is érdekesebb kérdés, hogy a már említett sportcsarnokon túl milyen nagyberuházásokra tudtak még egyáltalán taózni a faluban, ahol az egy főre eső stadionok, futballpályák vagy éppen fedett sportközpontok aránya világszerte egyedülálló. 

A jóváhagyott 2,3 milliárd forintos támogatási igényt ugyanis bajosan lehetett volna nagyobb építkezés nélkül összehozni, még ott is, ahol idén az utánpótlással foglalkozó szakembereken felül további 103 alkalmazott fizetésére kértek 110 millió támogatást, köztük 23 takarítóval és 20 karbantartóval.

De még úgy is, ha valaki a Felcsúthoz hasonlóan évről-évre a legmodernebb űrtechnikát idéző eszközparkot telepítené intézményébe, legyen szó kondigépekről, személyszállításról, videotechnikáról vagy orvosi szobáról. A FUNA az idei programban rendesen odatette magát ezen a téren, az alapítvány beruházási értéken számolva 580 millióért fejlesztheti eszközparkját, amihez 400 millió forint támogatást nyert.

Az igényeket leginkább egy busz (102 millió forint beruházási értéken számolva), egy csomag(?) pályakarbantartó gép (95,7 millió), és egy fedett lelátó (140 millió) dobta meg. De valószínűleg attól sem lett olcsóbb a dolog, hogy minden egyes tétel mellett – a gépjárművektől az orvosi eszközökön át a mobilkamera-állványig – ott szerepel a megjelölés: „egyedi”.

Hogy ez a megjelölés vajon Makovecz-stílusában, fából készült autóbuszokat jelent, vagy 2Rule márkájú LED-monitorokat, az nem világos. Persze ez még mindig csak a kisebb rejtély a fedett lelátóhoz képest, ami az elfogadott sportfejlesztési program szerint a sportcsarnokhoz kellett.

Sportcsarnokhoz 480 férőhelyes fedett lelátó építése, közvetítő állással

– áll szó szerint az indoklásban. 

A rejtély ugyebár azért dupla, mert a sportcsarnok építését elutasította a szövetség, anélkül pedig a lelátónak sem látszik különösebb értelme. Másrészt a sportcsarnok hagyományosan egy fedett létesítményt szokott jelenteni, így feleslegesnek tűnik még egy tetőt húzni a nézők feje fölé.

Hogy mi lehet a helyes megoldás a fedett lelátó igényére, illetve annak elfogadására, tippünk sincs, persze nem is mi taóztunk össze közel 23 milliárd forintot a támogatás bevezetése óta.

Ami pedig a rejtélyes nagyberuházást illeti, az nem is olyan rejtélyes, mivel a tavalyi programban már említett „ifjúsági sportszálláshelyről” van szó, amire azért van szükség, hogy kényelmes szállást tudjanak biztosítani az akadémiára érkező vendégeknek. 

Az 1,5 milliárdos támogatással díjazott elképzelés megvalósítása összesen mintegy 2,2 milliárd forintjába kerül majd az alapítványnak. A beruházás léptéke alapján sanszos, hogy az új szállóban nemcsak a vendégségbe érkező csapatok számára lesz elég hely, de akár az összes felcsúti nézőnek is. 

(Borítókép: Orbán Viktor és Csányi Sándor 2017. szeptember 3-án. Fotó: Laszlo Szirtesi / Getty Images)