Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Bajnokok Ligája: szakadék van a csapatok között

000 13N5ZQ
2018.04.12. 15:51
A legszínvonalasabbnak tartott futballsorozatban van a legnagyobb különbség a csapatok között. Legalábbis a sorozat feléig, ami a teljes őszi kupaszezont jelenti. A számok nem hazudnak, de már ősztől változhatnak.

A svájci sporttudományokkal foglalkozó egyetem, a CIES újabb tanulmányában ezúttal az európai futballbajnokságok, valamint a Bajnokok Ligája és az Európa Liga góljainak számát, illetve meccsenkénti megoszlását vizsgálta. Elsőként a három, vagy annál nagyobb arányú győzelmeket nézte, illetve a meccsek gólkülönbségének átlaga alapján készített rangsort. Másodjára összehasonlította ezeket az egy évvel ezelőtti adatokkal.

Ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában született a legtöbb három, vagy annál több gólos győzelem és az is fontos adat, hogy a tavalyihoz képest 8,5 százalékkal nőtt ez a szám. Az egész európai futballt tekintve a legmagasabb, de a tavalyihoz képest a változás is kiemelkedő.

Ami a gólkülönbségek átlagát illeti, ez a szám Európában 1,18 és 1,87 között mozog, és megint csak a Bajnokok Ligájában a legmagasabb.

Ebben a BL-szezonban majdnem minden harmadik meccsen legalább három góllal nyert valaki.

A Bajnokok Ligájában láthatunk leggyakrabban sokgólos győzelmeket, azaz itt van a legnagyobb tudáskülönbség a csapatok között.

 • Real Madrid-APOEL Nicosia 3-0
 • APOEL-Real 0-6
 • Celtic-PSG 0-5
 • PSG-Celtic 7-1
 • Anderlecht-PSG 0-4
 • PSG-Anderlecht 5-0
 • Maribor-Liverpool 0-7
 • Liverpool-Maribor 3-0
 • Liverpool-Szpartak Moszkva 7-0
 • Feyenoord-Manchester City 0-4

Gondoljunk csak a PSG Anderlecht és Celtic elleni gólfesztiváljaira, a Real Apoel Nicosia elleni meccseire vagy mikor a Liverpool 7-0-ra verte a szlovén bajnokot, ráadásul idegenben. A csoportmeccseken Európa sztárklubjai mellé sokkal kisebb csapatok is befértek a főtáblára.

De még a kieséses szakasz első körében, a 16 között is akadt egy Porto-Liverpool 0-5, egy bayern-besiktas 5-0 és egy Basel-ManCity 0-4. sőt a múlt héten a negyeddöntők első meccsein a Juve-Real 0-3, a Liverpool-Mancity 3-0, a barcelona-roma 4-1 lett, a visszavágó 3-0 a romának, igaz a 8 között ezek már kirívó különbségnek számítanak. vagyis számítottak eddig.

A következő idényben változhat valami, ugyanis az UEFA új BL-kvalifikációs rendszere a nagycsapatoknak kezdvez a kiscsapatok ellenében, azaz nehezebb lesz bejutniuk a kicsiknek. Az öt topbajnokság - spanyol, angol, német, olasz, francia - első négy-négy helyezettje automatikusan, selejtező nélkül lesz BL-csoportrésztvevő.

Mit szeretne?

 • 1685
  Minél több gólt, nem baj, ha nem szoros
 • 1564
  Kevesebb gól is oké, csak legyen szoros

A BL-hez képest a magyar bajnokság a kiegyensúlyozottak közé tartozik. A legutóbbi bajnokságban a meccsek 12,5 százaléka, a mostani bajnokságban pedig a 13,9 százaléka ért véget három, vagy annál nagyobb különbségű győzelemmel. Ez jóval az európai átlag alatt van, ami a 2017-18-as bajnokságokat tekintve 17,3 százalék.

A BL mellett Cipruson, némi meglepetésre a Premier League-ben, valamint a svájci, a szlovén és a bolgár bajnokságban van 20 százalék felett, azaz csak minden ötödik meccsen veri meg valamelyik csapat nagyon a másikat.

Cristiano Ronaldo az APOEL portugálját, Nuno Moraist vigasztalja
Cristiano Ronaldo az APOEL portugálját, Nuno Moraist vigasztalja

A magyar átlag is nőtt csekély mértékben az előző évekhez képest, de itt is az átlag alatt áll a bajnokságunk.

Az alábbi táblázatban az A oszlop a három vagy annál nagyobb arányú győzelmek százalékos arányát mutatja, a B oszlop pedig a gólkülönbségek átlagát meccsekre lebontva:

(A táblázat az eheti negyeddöntők előtt készült, a nyolcaddöntőkig bezárólag mind a BL-ben, mind az EL-ben.)

(Borítókép: Marc-Andre Ter Stegen a Barcelona kapusa véd a Barcelona-AS Roma mérkőzésen, 2018. április 3-án. Fotó: AFP/Lluis Gene)