16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Ki legyen Karius helyett?

kapus
2018.06.01. 11:55

A BL-döntőn világossá válhatott Jürgen Klopp Liverpool-edzőnek, hogy szüksége van egy új kapusra. Loris Kariusról már nem kell beszélnünk, a korábbi első számút, Simon Mignolet-t meg valószínűleg nem rakja vissza a német edző azután, hogy leváltotta Kariusra.

Végy egy jó kapust, de akkor egy jót vegyél

- kommentálta a BL-döntőn Karius hibáit Hajdú B. István, és igen, épp ez most Klopp feladata.

De kit vegyen meg?

Sorakoznak a nevek, kedvező Kloppnak, hogy sok mozdítható kapus van a piacon. Kedvezőtlen, hogy Dáriusz kincsét ki kell fizetnie, és az sem életbiztosítás. A világ legdrágább kapusa 2001 óta Gianluigi Buffon, átszámítva líráról 52 millió euróba került. Könnyen lehet, hogy Kloppnak bankot kellene robbantania.

Ráadásul Kloppnak az átlagosnál több szempontot is szem előtt kell tartania, éspedig kapusa legyen:

 • rutinos
 • azonnal bevethető (nincs idő megvárni, míg beér)
 • legyen otthon az angol stílusban, értsd: ki tudjon jönni a beadásokra
 • olyan, aki kedveli a brit kultúrát, könnyen és gyorsan beilleszkedik

Reálisan gondolkodva a Liverpool kapusért nehezen fog kiadni 50 millió eurót - bár ki tudja, a helyzet égető, de azért a tapasztalatok szerint a Poolnál megnézik, kiért adnak pénzt.

Azaz a rómás Alissont - 80 millió euró - , a milanos Donnarummát - 100 millió euró - , az atleticós Oblakot - 100 millió euró - , vegyük is ki a pakliból. Ráadásul egyik sem védett Angliában.

(Azért egy csillagot tegyünk, Sixx kolléga szerint, aki nagy Liverpool-drukker, ki fogják csengetni a 80 millát Alissonért.)

A valóságnál maradva, akik szerintünk szóba jöhetnek:

 • Rui Patricio: a portugál válogatott Eb-győztes kapusa a Sportingban véd, 30 éves. Elég tapasztalt, 190 magas, erős. Valamiért mégsem kellett senkinek se a torna után közvetlenül, se azóta, pedig az Eb-döntőn is brillírozott, a legjobb kapusnak is őt választották. Szerződése 2022-ig szól, de a portugálokkal, mint Európa legnagyobb játékosbeszállítóival, mindig meg lehet állapodni. Negatívum: nem ismeri Angliát.
 • Wojciech Szczęsny: öt évet védett az Arsenalban, majd két évet a Romában, múlt nyár óta Buffon mögött a Juventus cserekapusa. De így is majdnem a bajnokik felén ő állt a kapuban, a múlt szezonból 21 meccse van. 2021-ig van szerződése, de egyáltalán nem tuti, hogy Buffon után első számúként számítanak rá. Mozdítható, a Juve csak 12 millió eurót fizetett érte tavaly. 28 éves, a PL-t jól ismeri, 195 centis hegyomlás.
 • Gulácsi Péter: 2007-től 2013-ig volt a Liverpool kapusa, de egy meccsen sem védett a klubban. Védett viszont mindenféle alsóbb angol osztályban, míg nem 2013-ban Salzburgban találta meg a helyét. 2015 óta a Red Bull Leipzig kapusa, első számú, a Bundesligában a legjobbak között volt a múlt szezonban, szerepelt a Bajnokok Ligájában. 28 éves, 191 centi, szerződése 2022-ig él. Valószínűleg csak úgy menne vissza, ha Klopp garantálná, hogy első számú lesz.
 • Jasper Cillessen: a Barcelona cserekapusa volt az elmúlt két évben, előtte az Ajaxban védett, a holland válogatottból kirobbanthatatlan. Túlontúl jó, hogy csere legyen, ez idén ki is derült a Barca Spanyol Kupa-meccsein, amelyeken remekelt, meg is nyerték. Bökkenő, hogy 60 millió euró a kivásárlási záradéka, de a Barcával lehet beszélni, ennek feléért, vagy kevesebbért is elengednék, mivel ők is csak 13 millió euróért vették, és nagyon elégedettek vele. 185 centi, 29 éves.
 • Keylor Navas: a menő kapus a pakliban a Real Madrid első számú embere. Hiába nyertek vele zsinórban három BL-t, folyton kételkednek benne, pedig top kapus, nem véletlen, hogy Zidane végig bízott benne. Zidane viszont csütörtökön lépett, így a Madridban nagy változások jöhetnek. Csak 2020-ig van aláírása a Realnál, és mivel 10 millióért vették mindössze, megfizethető. 185 centis, erős kapus, de sosem védett Angliában.
 • Kasper Schmeichel: talán ő lenne a favorit, ha én lennék Klopp. 2011 óta a Leicester City kapusa, 2016-ban minden idők legsokkolóbb sikerét érte el a klubbal, megnyerték a Premier League-et. 31 éves, egész életében Angliában védett, 2014 óta első számú PL-kapus, játszott a klubbal a BL-ben is, sőt, negyeddöntőig jutottak. 189 centi magas, nagydarab ember. Papírja 2021-ig van, nem kéne érte bankot robbantani.

És akkor a bónusz:

 • Gianluigi Buffon: a Juventustól biztosan eljön, a PL-ben, igazi nagycsapatban folytathatná. Ingyen érkezne, csak a fizetését kell állni. 40 évesen nem ő a jövő befektetése, de rutint hozna egy fiatal csapatba. Angliában sosem védett, így - bármennyire is eretnekségnek tűnik leírni - kissé rizikós.

Borítókép: Gianluigi Buffon, Jasper Cillessen, Kasper Schmeichel és Keylor Navas  (b-j) -  Fotó: Getty Images • Hírek
 • Hírek