Véresen komoly és őrült izgalmas meccs lett a Barca-Realból

2018.05.06. 20:34 Módosítva: 2018.05.07. 01:25

A Real Madrid és a Barcelona klasszikus rangadója előtt nem sok nyitott kérdés maradt. A katalánok már megnyerték a bajnokságot, a Real Madrid pedig kényelmesen megszerezte a BL-indulást érő harmadik helyett, mellette pedig a Bajnokok Ligája döntőjében vigasztalódhat a gyengébb bajnoki szezonért.

Ettől még egy Barcelona-Real Madrid mérkőzés sosem barátságos, ráadásul a Real alaposan beleköphet a Barcelona levesébe, a hibátlan szezon tönkretételével.

Kövesse folyamatosan frissülő cikkünket.

A Real Madrid és a Barcelona bajnoki mérkőzése előtt igazából két nyitott kérdés maradt. Az egyik, hogy a Real vajon Zidane ígérete ellenére tiszteletben tartja-e a hagyományokat, és a játékosai mégis sorfalat állnak a hazai pályán játszó Barcelonának, ahogy az a bajnoknak Spanyolországban jár. A másik – lényegesen fontosabb – hogy a megszakad-e a Barcelona egész bajnokságon át tartó veretlenségi sorozata. Veretlenül még soha nem nyert bajnokságot csapat Spanyolországban, amióta 20 meccsnél többől áll a szezon. Előtte is csak egyszer, az 1931-32-es, 18 fordulós bajnokságot, épp a Real Madrid.

A sorfal témája azt követően vált központi kérdéssé, hogy Zidane némiképp megsértődve azon, hogy a Barcelona játékosai nem tisztelték meg díszsorfallal csapatát a klub-vb-győzelem utáni Clasicón, a mostani meccs előtt közölte, akkor ők sem állnak sorfalat a Barcelonának.

Egész az utolsó pillanatig sokan bíztak benne, hogy győz a Real Madrid jobbik énje és a sportszerűség, ám a vendégek tartották magukat edzőjük ígéretéhez, és nem köszöntötték az ősi riválist.

Ez a kérdés tehát eldőlt, a másik megválaszolására viszont egy kicsit többet kell várni, de erről sem marad le, ha követi frissülő cikkünket. 

Alig 10. perc elteltével máris megszerezte a vezetést a Barcelona. Sergi Roberto futott el a szélen, beívelése átszállt Messi felett, így pont jó lett a hosszú oldalon érkező Suareznek, aki kapásból a hosszúba lőtt (1-0). 

Hiába nem volt helyezésekben vagy pontokban mérhető tétje – vagy talán pont azért? – a meccs kifejezetten élvezetes volt, és a Real alig párc perc múlva kiegyenlített. Ki más, mint az ezúttal a szélen játszó Ronaldo szerezte a gólt, aki egy tőle induló támadás végén, Benzema kapu előtt keresztbe fejelt labdáját lőtte Ter Stegen kapujába, Piquét megelőzve (1-1).  

A gól ellenére a Real Madridnál nem volt felhőtlen az öröm, Piqué megmozdulása nyomán ugyanis megsérült Ronaldo lábfeje, Asensio el is indult melegíteni, de a portugál végül folytatni tudta a játékot. Mindez kevesebb mint három héttel a Bajnokok Ligája döntője előtt érthetően idegessé tette a vendégeket.

Az egyenlítést követően a Real Madrid vette át a kezdeményezést, előbb Ronaldo fejjel, majd Kroos lábbal hagyott ki egy-egy helyzetet, mindketten a kapu fölé küldték a labdát. Majd ismét Ronaldo lőhetett volna gólt, ám ezúttal a kapu előtt suhant el a lövése, nem tévedett sokat.

Az idő múlásával a helyzetek mellett az indulatok is kezdtek áradni, előbb Varene takarította el Suarezt egy sárgáért, majd Ramos és Suarez kapott sárgát kakaskodásért, aztán jön Messi, aki egy tőle meglepő szabálytalansággal Ramost rúgta fel. Ez már az ötödik sárga volt a mérkőzésen, Nacho 12. percben kapott lapjával együtt.

Közben akadt egy-egy helyzet is, de az indulatok egyértelműen kezdtek túlcsordulni, aminek még a szünet vége előtt súlyos következménye lett a Barcelonára nézve. A korábban gólpasszt adó Sergi Roberto a 46. percben arcon ütötte a nagyszerű formában futballozó Marcelót, amiért Alejandro Hernandez egyből kiállította.

A döntés teljesen jogos volt, viszont alig egy perccel korábban Bale is simán kaphatott volna pirosat, ha a bíró vagy a segítői közül valaki kiszúrja, hogy igen csúnyán beletalpalt Umtiti vádlijába, ráadásul nagyon sunyin és teljesen indokolatlanul.

A szünetre így a Real Madrid emberelőnyével, 1-1-es állásnál vonultak a csapatok.

A szünetben mindkét edző cserélt egyet, a Barcelona taktikai okokból lehozta Coutinho, aki pedig nem játszott rosszul, de emberhátrányban át kellett adnia helyét Semedónak. Zidane pedig elővigyázatosságból lehozta Ronaldót, aki a góljánál mintha meg is sérült volna, illetve nyilván senki nem szerette volna Madridban, hogy megsérüljön a BL-döntő előtt az általános rugdosódásban. A helyére Marco Asensio állt, aki már az első félidőben is melegített, amikor a portugál sántikált.

A félidőt a Real úgy kezdte, ahogy emberelőnyben várható, Asensio pedig egy helyzetig is eljutott, ám Ter Stegenbe lőtt. 

Kezdett úgy tűnni, hogy nem sok reménye lesz a Barcelonának, és akkor jött Messi.

Az 53. percben Suarez szerezte vissza a labdát Varene-től – erősen úgy tűnt, szabálytalanul –, majd Messihez passzolt, aki nagyon veszélyes helyen vehette át a labdát, a kapuval szemben, a tizenhatos vonalán, ám ketten is álltak vele szemben. Őt azonban a védők szokás szerint nem igazán zavarták, a baljára tette a labdát, mindkét védőt kicselezte, majd esélyt sem adva Navasnak a kapuba lőtt. (2-1)

A gól értékéből sokat elvesz, hogy a lassítások alapján Suarez egyértelműen kirúgta Varene lábát a éabdaszerzés előtt.

A gól rendesen megzavarta a Realt, ráadásul már Ronaldo sem volt a pályán, hogy azonnal kiegyenlítsen. Sőt, ha a bíró egy kicsit szőrösebb szívű, a madridi emberelőny is eltűnhetett volna pár perc múlva, de Hernandez megkegyelmezett Ramosnak, és nem adott sárgát a szabálytalanságáért.

A meccs képe egészen döbbenetesen megváltozott a Barcelona vezetését követően, az emberhátránynak nyoma sem volt, Suarez gyorsan növelhette volna a vezetést, de gólját les miatt érvénytelenítették, majd Paulinho maradt le épphogy egy beadásról. 

A brazil középpályás Iniestát váltotta az 57. percben, a szezon végén távozó barcelonai legendát felállva tapsolva búcsúztatta a hazai közönség.

A 72. percben, lényegében a semmiből kiegyenlített a Real Madrid (2-2). A gólszerző Gareth Bale volt, aki már annak is örülhetett, hogy nem küldték le a szünet előtt, egyébként pedig ritka gyenge meccse volt, egészen a góljáig. Ami viszont nagyon szépre sikerült, Asensio passzát csavarta egyből ballal a jobb felsőbe a tizenhatos előteréből, Ter Stegen hiába kapaszkodott, ezt nem érhette el.

A Real egyenlítését követően ismét nagy fordulat állt (állhatott volna) be a meccs képében. Alig 4 perccel az egyenlítést követően Marcelo kaphatott volna jogos tizenegyest, ám Jordi Alba szabálytalanságát nem vette észre a játékvezető, a brazil viszont addig reklamált, amíg meg nem kapta a sárga lapját.

Majd pillanatokkal később Bale-t is figyelmeztették a Semedo elleni szabálytalanságáért, más kérdés, hogy neki már rég nem szabadott volna a pályán lennie. 

A Barcelonának nagyjából öt perc kellett a gól után, hogy rendezze sorait, de a Real sem vett vissza, így az utolsó tíz percben hol az egyik, hol a másik kapu forgott veszélyben. Messi kétszer is közel járt a gólhoz, de előbb kevéssel mellé lőtt, majd Navas hárította a próbálkozását. 

A végjáték legnagyobb helyzetét a Barcelona alakíthatta volna ki egy kontratámadásból, ám Paulinho rossz döntést hozott, így a helyzet odalett. Ezt követően viszont a katalánoknak kellett túlélniük két Real Madrid szögletet, ami sikerült is, így a mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult, aminek a Barcelona hívei úgy örültek mintha nyertek volna.

Nem is csoda, már csak három mérkőzést kell túlélniük a történelmi tetthez, hogy veretlenül nyerjék a spanyol bajnokságot. A Real Madrid játékosait és szurkolóit viszont pontosan a meccs lefújásáig érdekelte a dolog. Ők igazán a Bajnokok Ligája döntőjére készülnek, amit zsinórban harmadszor nyerhetnének meg, ami szintén hasonlóan nagy történelmi tett volna, mivel ez a sorozat formátumának megreformálása óta még senkinek sem sikerült. Sőt duplázni is csak nekik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek