Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A vb-csoportellenfelek is a legjobb peruiért küzdenek

2018.05.22. 13:53

A perui futballválogatott világbajnoki csoportellenfeleinek csapatkapitányai nyílt levélben szólították fel a nemzetközi szövetséget (FIFA), találja meg a módját, hogy az eltiltott Paolo Guerrero, a dél-amerikai csapat legjobb csatára pályára léphessen az oroszországi tornán.

A játékosok nemzetközi szakszervezete (FIFPro) által kiadott levelet a francia Hugo Lloris, a dán Simon Kjaer és az ausztrál Mile Jedinek is aláírta.

A brazil Flamengo 34 éves futballistája május 6-án egy bajnoki mérkőzésen tért vissza azután, hogy tavaly októberben, az argentinok elleni vb-selejtezőn adott doppingmintájában kokainszármazékot találtak, és eltiltották. A FIFA előbb egy évre függesztette fel a játékjogát, de később megfelezte a büntetést, amely így május 3-án lejárt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) súlyosbításért, míg a 84-szeres válogatott játékos felmentésért fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Ügyvédei azzal érveltek, hogy Guerrero véletlenül szennyezett teát fogyasztott, másrészt a stimuláns nem volt teljesítménynövelő hatású.

A CAS múlt hétfőn 14 hónapra súlyosbította a csatár eltiltását, így januárig nem futballozhat.

Guerrero kedden találkozik Zürichben a FIFA elnökével, Gianni Infantinóval, de egyelőre nem tisztázott, a nemzetközi szövetség mit tehetne a büntetés csökkentéséért, hiszen alapszabálya egyértelműen kimondja, hogy fellebbviteli ügyekben a CAS-nak magasabb jogköre van.

A nyílt levélben megfogalmazottak szerint hibás döntés lenne kizárni Guerrerót a június 14-én kezdődő világbajnokságról, hiszen a perui csapatkapitány nem szándékosan fogyasztott doppinglistás szert, amelynek ráadásul nem volt teljesítménynövelő hatása.

Lloris, Kjaer és Jedinek arra kéri a FIFA vezető testületét - a tanácsot -, hogy a méltányosság és az arányosság jegyében ideiglenesen, a világbajnokság idejére szakítsa félbe a játékos eltiltását.

"Véleményünk szerint helytelen lenne kizárni őt a tornáról, ami pályafutása csúcspontja lenne, és sok éven át keményen dolgozott, hogy ott lehessen" - írták.

Martin Vizcarra perui államelnök közölte, készen állnak a svájci legfelsőbb bíróságon megtámadni a szankciót.

Guerrero korábban Európában is játszott, éveket töltött a Bayernben és a Hamburgban. (MTI)