Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A vb-csoportellenfelek is a legjobb peruiért küzdenek

2018.05.22. 13:53

A perui futballválogatott világbajnoki csoportellenfeleinek csapatkapitányai nyílt levélben szólították fel a nemzetközi szövetséget (FIFA), találja meg a módját, hogy az eltiltott Paolo Guerrero, a dél-amerikai csapat legjobb csatára pályára léphessen az oroszországi tornán.

A játékosok nemzetközi szakszervezete (FIFPro) által kiadott levelet a francia Hugo Lloris, a dán Simon Kjaer és az ausztrál Mile Jedinek is aláírta.

A brazil Flamengo 34 éves futballistája május 6-án egy bajnoki mérkőzésen tért vissza azután, hogy tavaly októberben, az argentinok elleni vb-selejtezőn adott doppingmintájában kokainszármazékot találtak, és eltiltották. A FIFA előbb egy évre függesztette fel a játékjogát, de később megfelezte a büntetést, amely így május 3-án lejárt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) súlyosbításért, míg a 84-szeres válogatott játékos felmentésért fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Ügyvédei azzal érveltek, hogy Guerrero véletlenül szennyezett teát fogyasztott, másrészt a stimuláns nem volt teljesítménynövelő hatású.

A CAS múlt hétfőn 14 hónapra súlyosbította a csatár eltiltását, így januárig nem futballozhat.

Guerrero kedden találkozik Zürichben a FIFA elnökével, Gianni Infantinóval, de egyelőre nem tisztázott, a nemzetközi szövetség mit tehetne a büntetés csökkentéséért, hiszen alapszabálya egyértelműen kimondja, hogy fellebbviteli ügyekben a CAS-nak magasabb jogköre van.

A nyílt levélben megfogalmazottak szerint hibás döntés lenne kizárni Guerrerót a június 14-én kezdődő világbajnokságról, hiszen a perui csapatkapitány nem szándékosan fogyasztott doppinglistás szert, amelynek ráadásul nem volt teljesítménynövelő hatása.

Lloris, Kjaer és Jedinek arra kéri a FIFA vezető testületét - a tanácsot -, hogy a méltányosság és az arányosság jegyében ideiglenesen, a világbajnokság idejére szakítsa félbe a játékos eltiltását.

"Véleményünk szerint helytelen lenne kizárni őt a tornáról, ami pályafutása csúcspontja lenne, és sok éven át keményen dolgozott, hogy ott lehessen" - írták.

Martin Vizcarra perui államelnök közölte, készen állnak a svájci legfelsőbb bíróságon megtámadni a szankciót.

Guerrero korábban Európában is játszott, éveket töltött a Bayernben és a Hamburgban. (MTI)