Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamis TripAdvisor-minősítéseket árulnak a focivébére

GettyImages-185590076
2018.05.22. 00:27

Fontos piaci rést tömött be egy orosz marketingügynökség a nyári labdarúgó vébére készülődve:

Elkezdett TripAdvisor-minősítéseket árulni a helyi éttermeknek.

A Bacon Agency 150 ezer forintnak megfelelő rubelért garantálja, hogy az adott vendéglátóipari egység bekerül a világ legnagyobb turisztikai honlapjának 10 legmagasabbra értékelt étterme közé (nyilván az adott városon belül).

A Bacon Agency a Reuters tényfeltáró újságírói előtt nem is rejtette véka alá, hogy képes tömegével elhelyezni bármilyen idegen nyelvű minősítéseket, és képes megkerülni az 500 millió értékelést kezelő TripAdvisor pont az ilyen kamu-minősítések ellen kifejlesztett védelmét. Az ügynökség vezetője, Roman Baldanov állítása szerint csak közvetít a jó minősítéseket megrendelő étterem és a szabadúszó hackerek között, és egyébként is

Minden étterem azzal pattintott le minket, hogy már eleve fizetnek a minősítésekért.

A TripAdvisor-nál – melynek egész működése a minősítéseinek elfogadottságán és hitelességén áll vagy bukik - azonban meglehetősen szkeptikusan fogadták az ígéretet, és a Reuters-nek azt nyilatkozták, hogy

Online nyomozóink nagyon proaktívak és elképeszően eredményesek az ilyen hamis minősítéseket kínáló vállalkozásokkal szemben.

A Reuters által felbérelt online biztonságtechnikai szakemberek azonban hat kanyilingrádi étteremről is kimutattak gyanús aktivitást. A Peperonchino olasz étteremnek például korábban alig esett be egy-két minősítése hetente, az elmúlt két hét alatt viszont hirtelen jött 45 ötcsillagos értékelés, amivel

rögtön a több csoportmeccsnek helyt adó város második legjobban ajánlott éttermévé vált.

Ami egyebek mellett azt is mutatja, hogy a módszer csak kevés ember által értékelt helyeknél működik, de ott valóban működik.

A Peperonkinonál persze azt állították, hogy lojális vendégeik adták a kiváló minősítéseket, azonban a minősítések mögött zömmel 2018-ban létrehozott, stock-fotókkal illusztrált fiókok állnak. Ennek ellenére maguk a posztok – ahogy azt a Bacon Agency alapítója is elmagyarázta – valódi írások, melyek olyan részleteket is tartalmaznak – a menüről, a kiszolgálásról, az étterem elhelyezkedéséről, a dekorációról -, hogy az ne akadjon fenn a sablonokra vadászó TripAdvisor-ellenőrök szűrőjén. Sok esetben a "vendégek" posztjait az éteremtől kapott ételfotókkal illusztrálják, hogy így még hitelesebbé váljanak az értékelések.