Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis ott lehet a vb-n a kokainozásért eltiltott perui csapatkapitány

2018.05.31. 15:40

Egy svájci bíróság átmenetileg felmentette, így Paolo Guerrero, a perui labdarúgó-válogatott csapatkapitánya mégis részt vehet az oroszországi világbajnokságon.

A 34 éves támadó eltiltását amiatt függesztették fel, mert "rengeteg hátrány érné amiatt, ha nem léphetne pályára a vb-n", miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is annak ellenére marasztalta el, hogy bizonyítottan nem szándékosan követett el doppingvétséget.

Guerrero szervezetében egy tavaly októberi, Argentína elleni világbajnoki selejtező után találtak kokainszármazékot. Az eset miatt a FIFA először egy évre függesztette fel a játékjogát, de később megfelezte a büntetést, amely így május 3-án lejárt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban súlyosbításért, míg a 84-szeres válogatott játékos felmentésért fellebbezett a CAS-nál. A CAS a WADA-nak adott igazat, ezért május közepén 14 hónapra súlyosbította a csatár eltiltását, így januárig nem futballozhatott volna.

Az döntés után a perui válogatott világbajnoki csoportellenfeleinek (Franciaország, Dánia, Ausztrália) csapatkapitányai nyílt levélben szólították fel a FIFA-t, találja meg a módját, hogy az eltiltott játékos pályára léphessen az oroszországi tornán. Bár a FIFA pont nem csinált semmit, egy svájci bíróság így is felmentette Guerrerót.