Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok: Fist Stadion, Szocsi

000 PR5CH
2018.06.05. 01:30

A szocsi Fist stadion lesz a történelem második olyan pályája, ami téli olimpián és futball-világbajnokságon is szerepel, ilyen duplázást korábban csak a torinói Olimpiai Stadion vitt véghez, bár sokkal nagyobb különbséggel, hiszen az 1934-es világbajnokság után a 2006-os téli olimpián szerepelt a helyszínek között, míg Szocsiban 2014-ben, tehát négy éve volt csak a téli olimpia.

A stadion terveit a Fabergé tojások ihlették, nevét a közeli Fist hegyről kapta, az eredeti, teljes borítás pedig egy hóval fedett hegycsúcsot jelképezett.

A téli olimpiára még 40 ezres befogadóképességgel, teljesen fedettként épült meg, 2016-ban viszont komolyabb átalakítások után, némi csúszással, már nyitott futballstadionként adták át újra, hogy megfeleljen a FIFA előírásainak, így volt ott a 2017-es Konföderációs Kupa helyszínei között is.

2013 októberében orosz központi bank 100 rubeles emlékpénzt adott ki a téli olimpia rajtja előtt 100 nappal, ennek egyik oldalán a Fist stadion szerepelt egy tűzmadár mellett.

Ez a vb legdélebben fekvő stadionja.

Átadás ideje: 2013

Befogadóképesség: 41 220, ezt 40 ezresre bontják vissza a vb után

Építési költség: 712 millió euró az átépítéssel együtt

Vb-meccsek a stadionban: 

  • június 15., Portugália-Spanyolország
  • június 18., Belgium-Panama
  • június 23., Németország-Svédország
  • június 26., Ausztrália-Peru
  • június 30,. A csoport győztese-B csoport 2. helyezettje, nyolcaddöntő
  • július 7., negyeddöntő

(Borítókép: AFP  / Franck Fife)