Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok: Kalinyingrád Stadion, Kalinyingrád

000 RW1B3
2018.06.05. 01:30

A vb egyetlen részben magyar érdekeltségű helyszíne a kalinyingrádi Kalinyigrád Stadion, amiről 2015-ben rövid időre hamisan elterjedt, hogy a Market építheti, de később kiderült, hogy a magyar cég nem vesz részt a vb-stadion kivitelezésében.

A vadonatúj stadion mintája a Bayern München otthona, az Allianz Arena volt, ha nem is egy az egyben másolták, de azért felismerhető a müncheni példa követése.

A vb helyszínei közül legnyugatabbra fekvő, Oroszország Lengyelország és Litvánia közé ékelődött külterületén épült stadion meglehetősen nehezen készült el, már az építés elején gondot okozott a mocsaras terület, ahol a munkálatokat kezdték. Megérte persze a helyszínválasztás és a küszködés, hiszen a Oktabrszkij szigeten felépült stadion nagyon szép környezetbe került. Később az építő cég is csődbe ment, de ezt is sikerült áthidalni természetesen, így elkészült a vb-re. További csúszást okozott, hogy az alap kiásásakor a második világháború előtti épületek maradványaira bukkant, ezek nem szerepeltek semmilyen térképen, így rendesen fel kellett őket tárni, hogy kiderítsék, mire is bukkantak.

Eredetileg egyébként nem is ilyen formában tervezték – a végül 35 ezres stadiont 45 ezresnek szerezték volna, behúzható tetővel, de a csúszások és költségnövekedések miatt egy egyszerűbb terv valósult meg, 10 ezerrel kevesebb férőhellyel, tető nélkül. A vb után tovább 10 ezer férőhelyet elbontanak majd, és a másodosztályú Baltika Kalinyingrád otthona lesz.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 35 212 (25 ezresre bontják vissza a vb után)

Építési költség: 257 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

  • június 16., Horvátország-Nigéria
  • június 22., Szerbia-Svájc
  • június 25., Spanyolország-Marokkó
  • június 28., Anglia-Belgium

(Borítókép: AFP  / Mladen Antonov)