Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok: Kazany Aréna, Kazany

000 14Z3L5
2018.06.05. 01:30

A kazanyi stadion különlegessége, hogy ezen van a világ legnagyobb kültéri kivetítője, a stadion egyik fala szinte teljes egészében egy nagy 3700 (más források szerint 4030) négyzetméteres LED-fal. A stadion dizájnja az angol futballból ismerős lehet, ugyanazok tervezték, akik az új Wembley-t, illetve az Arsenal stadionját, az Emirateset is. Ennek köszönhetően elég meredekek a lelátók, az alsó sorokban ülők pedig a játéktérhez nagyon közel ülnek. A stadion tetejének formája egyébként a Kazanka folyón ringó tündérrózsát mintáz.

Mivel már 2013-ban átadták – az akkori nyári Universiade helyszíne volt –, itt is rendeztek 2017-ben meccseket a Konföderációs Kupán.

A vb miatt ugyan közömbös, más szempontból viszont emlékezetes helyszín magyar szempontból, itt, a stadionban rendezték ugyanis a 2015-ös úszó-világbajnokságot – a pálya helyén felhúzott medencékben Magyarország három aranyat, két ezüstöt és négy bronzérmet nyert, Hosszú Katinka 200 vegyesen máig élő világcsúcsot úszva lett aranyérmes.

Ebből a szempontból a vb talán legsokoldalúbb stadionja, hiszen futball mellett úszóversenyeknek is helyszínt adott már.

Átadás ideje: 2013 július

Befogadóképesség: 45 379

Építési költség: 387 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

  • június 16., Franciaország-Ausztrália
  • június 20., Irán-Spanyolország
  • június 24., Lengyelország-Kolumbia
  • június 27., Dél-Korea-Németország
  • június 30., C csoport győztese-D csoport 2. helyezettje, nyolcaddöntő
  • július 6., negyeddöntő

(Borítókép:  AFP  / Mladen Antonov)