Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok: Szamara Aréna, Szamara

000 SI55L
2018.06.05. 01:30

Szamara az orosz űrprogram egyik legfontosabb városa, itt gyártottak számos űrjárművet, műholdat és egyéb űrtechnikai eszközt. Erre utal a vb-n Szamara Arénaként, egyébként Kozmosz Arénaként futó stadion neve is.

A 45 ezer férőhelyes stadion jellegzetessége a 65,5 méter magas kupolaborítása, ami a tervezők szerint aszteroida-becsapódás jelleget kölcsönöz a stadionnak és környékének. Eredetileg ez 80 méter magas lett volna, de költségcsökkentési céllal a tető magassága is kisebb lett. Az egész tervezés az orosz űripar előtt állít emléket, a kupola és az épület egy hatalmas űrkorszaki üvegburát idéz. Különlegessége, hogy esténként az egész szerkezet díszvilágítást kap.

A Nizsnyij Novgorod-i stadionhoz hasonlóan itt is egy kisebb tűz hátráltatta a munkálatokat, a 2017 augusztusában kitört tűzben senki nem sérült meg.

A stadiont eredetileg nem a mostani helyére, hanem Szamarától délre, egy szinte teljesen lakatlan szigetre tervezték, de oda komplett infrastruktúra-fejlesztés kellett volna, egy hidat még a munkálatok megkezdése előtt meg kellett volna építeni, így végül racionálisabb helyen építettek fel a létesítményt.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 44 918

Építési költség: 275 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

  • június 17., Costa Rica-Szerbia
  • június 21., Dánia-Ausztrália
  • június 25., Uruguay-Oroszország
  • június 28., Szenegál-Kolumbia
  • július 2., E csoport győztese-F csoport 2. helyezettje, nyolcaddöntő
  • július 7., negyeddöntő

(Borítókép:  AFP  / Mladen Antonov)