Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok, Volgográd Aréna, Volgográd

000 RQ8ZM
2018.06.05. 01:30

A kifejezetten a vb-re (újjá)épített Volgográd Aréna a helyi FC Rotor Voldográd 2014-ben lebontott stadionjának helyén, a Mamajev Kurgán második világháborús emlékmű lábánál, a Volga partján fekszik. Az eredetileg itt álló stadiont 1958-ban, egy korábbi olajmező tetejére építették az akkori Sztálingrád eléggé elmaradott részén. A munkák 2014-es megkezdésekor a sztálingrádi csatából visszamaradt bombatesteket találtak.

A régi, teljesen jellegtelen stadion helyére modern létesítmény került, aminek játékterére meglehetősen sok természetes fény jut. A stadion tetejének szerkezetével, illetve az oldalán harántirányban felfutó fémpillérekkel egyesek szerint a tervezők egy biciklikerék küllőit szerették volna megidézni, mások szerint a környéken magas szinten űzött kosárfonási technikát ülteti át a modern stadionra. A felfelé szélesedő szerkezet 49,5 méter magas, fejére állított csonka gúlát hoz létre, aminek átmérője 303 méter.

Bár Volgográd egyik irányba sem lóg ki a rendező városok közül – 1000 km-re fekszik Moszkvától), a stadion is új, ráadásul elég nagy is, meglepetésre az egyenes kieséses szakaszban már egy meccset sem rendeznek itt.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 45 568

Építési költség: 328 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

  • június 18., Tunézia-Anglia
  • június 22., Nigéria-Izland
  • június 25., Szaúd-Arábia-Egyiptom
  • június 28., Japán-Lengyelország

(Borítókép:  AFP  / Mladen Antonov)