Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vesztegetési ügye miatt nem utazik Oroszországba egy kenyai bíró

2018.06.07. 23:12

A kenyai Aden Range Marwa partjelző visszamondta megbízását az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, mivel vesztegetési ügybe keveredett. Nem ő azonban az egyetlen: a BBC által is közzétett videó szerint egy ghánai újságíró több mint 150 korrupciós ügyet dokumentált, amiben több mint 100 bíró és futballhoz köthető vezető érintett.

A felvételek szerint Marwa egy szállodai szobában látható, amint egy mérkőzés eredményének kedvező alakításáért 600 dollárt fogad el valakitől. Ekkor el is mondja, hogy köszöni az ajándékot, és a legfontosabb számára, hogy a jó kapcsolat megmaradjon. Az eset állítólag az év elején rendezett marokkói Afrika Kupa alatt történt.

A civilben matematika és kémia szakos középiskolai tanárként dolgozó bíró nem járt jól ezzel az üzlettel, ugyanis a 60 ezer kenyai schillingnek (162 ezer forint) megfelelő összeg elfogadásával most 2,5 millió schillinget (6,75 millió forint) veszített el. Ennyit kapott volna munkájáért a vb-n.

Ugyanakkor messze nem Marwa a legnagyobb név. Kwesi Nyantakyi, a Ghánai Labdarúgó Szövetség elnöke 65 ezer dollárt fogadott el a feltárást végző ghánai újságírótól (akit a módszere miatt sokan támadtak, de szerinte nincs miért háborogni, senki sem kényszerítette az érintetteket, hogy elfogadják a pénzt).

Marwa már a második vb-re kijelölt bíró, aki kénytelen volt visszalépni, mert vesztegetési ügybe keveredett. Előzőleg Fahad al-Mirdaszi szaúdi játékvezető bukott le, őt életre szóló eltiltással büntették, mivel a szaúdi Király Kupa döntője előtt az al-Ittihad egyik illetékesének felajánlotta, hogy pénzért cserébe segíti majd az együttest.