Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerdán eldől, ki kapja az első 48 csapatos vb rendezési jogát

2018.06.12. 13:25

Fontos döntéssel indul a 2018-as oroszországi világbajnokág nulladik napja, hiszen a FIFA szerdai kongresszusán már reggel döntenek arról, hogy hol rendezzék a 2026-os, már 48 csapatos világbajnokságot.

Az utolsó kört két pályázat élte meg, vagyis kapott legalább két pontot az ötből az előzetes elbíráláson:

  • Marokkó 2,7 ponttal,
  • a kanadai, mexikói és amerikai közös pályázat pedig 4 ponttal vette az akadályt.

Az MTI hírösszefoglalója szerint a 206 tagszövetség küldötteire hatással lehet, hogy az amerikaiak 14,3 milliárd dolláros bevételt ígérnek, csaknem kétszer annyit, mint az ötödször pályázó észak-afrikaiak. Egy neve elhallgatását kérő, magasrangú FIFA-tag szerint a marokkóiak Afrikából 40-45 szavazatra számíthatnak a lehetséges 53-ból, Ázsiából a 46 országból 20-25-en támogathatják őket, ehhez járul néhány európai voks - például a francia. Óceánia még nem döntött a kérdésben, Dél-Amerika pedig egységesen az északi hármas mögött áll.

A dpa német hírügynökség által megrendelt felmérés szerint 48 százalék az esély, hogy a hármas kandidálás nyer, Marokkóra csak a küldöttek 21 százaléka szavazna. Befolyásolhatja a döntést Donald Trump is, az Egyesült Államok elnöke szokásos modorában többször kinyilvánította, hogy aki nem az amerikai pályázatra voksol, azt ellenségnek tekinti.

„Remélem, hogy a választást nem befolyásolja nagyon a politika” – nyilatkozott erre utalva Gianni Infantino FIFA-elnök.

Az oroszországi világbajnokság csütörtöki rajtját megelőző szerdai kongresszus magyar idő szerint 8 órakor kezdődik, a programban szerepel többek között az új FIFA-alelnök, a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) vezető Csányi Sándor beiktatása is.