Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Priskin Tamás elrettentő példaként kijutott a világbajnokságra

2018.06.13. 10:50

A FIFA kedden médiaeseményen ismertette a nemzetközi sajtóval a világbajnokság játékvezetéssel kapcsolatos legfontosabb információit, két neves egykori bíró, Massimo Busacca és Pierluigi Collina vezetésévelA Luzsnyiki Stadionban tartott sajtótájékoztató egyik központi témája a vébék történetében először alkalmazott videóbíró volt, aminek fontosságát egy magyar szabálytalansággal illusztrálták.

A videóbíró (VAR) működése mellett bemutatták azokat a különleges órákat, amik a játékvezetőknek jelzik majd, ha a labda áthaladt a gólvonalon, és szó esett a bírók felkészüléséről is, ami már 2012-ben elkezdődött. A helyszínen pedig helyi csapatokból szervezett mini-tornával és edzők segítségével hozták tökéletes formába őket a kezdésre.

Az esemény csúcspontja magyar szemmel mindenképpen a videóbíró bemutatása volt. A teremben levetített videós ismertető első jelenetében ugyanis Priskin Tamás könyököse töltötte be a vásznat. Válogatott csatárunk a Portugália elleni selejtezőn verte arcon Pepét, felugrás közben diszkréten kivitelezett könyökössel.

A jelenetet azzal a kommentárral mutatták be, hogy

Na, ilyet nem akarunk látni a tornán.

Busacca elmondta, hogy  a magyar válogatott támadó meg sem próbálta megjátszani a labdát – de esélye sem lett volna rá – amikor odaütött ellenfelének, ezért nem is lehet kérdés, hogy a szabálytalanságáért piros lap jár, ahogy azt annak idején meg is kapta, videós segítség nélkül is.

Priskin esetleges követőit Busacca azzal rettentette el, hogy a tornán 35 kamera figyeli majd a szabálytalanságokat. Így biztos, hogy ki fogják szúrni a hasonló eseteket, még akkor is, ha az elkövető ügyesebben álcázza tettét a magyar csatárnál.

A volt játékvezetőknek egy igen kellemetlen téma kapcsán is meg kellett szólalniuk kedden, egy szaúdi bíró és egy ghánai asszisztens a vébé előtti hetekben kikerült a keretből, súlyos bundavádak miatt. "A FIFA szigorú ezekben az ügyekben, és a továbbiakban is az lesz" – mondta az esetről Collina, szigorúan.