Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Priskin Tamás elrettentő példaként kijutott a világbajnokságra

2018.06.13. 10:50

A FIFA kedden médiaeseményen ismertette a nemzetközi sajtóval a világbajnokság játékvezetéssel kapcsolatos legfontosabb információit, két neves egykori bíró, Massimo Busacca és Pierluigi Collina vezetésévelA Luzsnyiki Stadionban tartott sajtótájékoztató egyik központi témája a vébék történetében először alkalmazott videóbíró volt, aminek fontosságát egy magyar szabálytalansággal illusztrálták.

A videóbíró (VAR) működése mellett bemutatták azokat a különleges órákat, amik a játékvezetőknek jelzik majd, ha a labda áthaladt a gólvonalon, és szó esett a bírók felkészüléséről is, ami már 2012-ben elkezdődött. A helyszínen pedig helyi csapatokból szervezett mini-tornával és edzők segítségével hozták tökéletes formába őket a kezdésre.

Az esemény csúcspontja magyar szemmel mindenképpen a videóbíró bemutatása volt. A teremben levetített videós ismertető első jelenetében ugyanis Priskin Tamás könyököse töltötte be a vásznat. Válogatott csatárunk a Portugália elleni selejtezőn verte arcon Pepét, felugrás közben diszkréten kivitelezett könyökössel.

A jelenetet azzal a kommentárral mutatták be, hogy

Na, ilyet nem akarunk látni a tornán.

Busacca elmondta, hogy  a magyar válogatott támadó meg sem próbálta megjátszani a labdát – de esélye sem lett volna rá – amikor odaütött ellenfelének, ezért nem is lehet kérdés, hogy a szabálytalanságáért piros lap jár, ahogy azt annak idején meg is kapta, videós segítség nélkül is.

Priskin esetleges követőit Busacca azzal rettentette el, hogy a tornán 35 kamera figyeli majd a szabálytalanságokat. Így biztos, hogy ki fogják szúrni a hasonló eseteket, még akkor is, ha az elkövető ügyesebben álcázza tettét a magyar csatárnál.

A volt játékvezetőknek egy igen kellemetlen téma kapcsán is meg kellett szólalniuk kedden, egy szaúdi bíró és egy ghánai asszisztens a vébé előtti hetekben kikerült a keretből, súlyos bundavádak miatt. "A FIFA szigorú ezekben az ügyekben, és a továbbiakban is az lesz" – mondta az esetről Collina, szigorúan.