A világbajnokság 1. napja

Csütörtökön az orosz-szaúdi meccsel kezdődött a futball-vb

Vége
2018-06-14T140020Z 1098824039 RC13D9FF4E50 RTRMADP 3 SOCCER-WORL

A legfontosabbak

2018. június 14., 19:40
Ha lemaradt volna a nyitómeccsről
2018. június 14., 13:57
Zlatan szerint a németek
2018. június 14., 12:34
Az idei polip egy macska
2018. június 14., 07:56
Ferihegyen már vb-hangulat van
2018. június 14., 07:22
Melyik úton indul el Oroszország?
Index
2018.06.14. 16:28

Összefoglaló

Oroszországban elkezdődött az egy hónapos futballőrület, ne maradjon le semmiről!
17.00-kor az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel indult a 2018-as vb: 5-0 lett
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hangulat a szurkolói zónából

  • Bár még a csapatok bemutatása megy, de az előbb bevonták a pályát egy hatalmas lepellel, aminek a közepén egy labda van. Volt is nagy öröm a stadionban.

  • Az orosz és a szaúdi csapat eddig egyszer játszott egymás ellen. 1993. október 6-án a Perzsa-öböl partján fekvő al-Kobarban találkoztak egy barátságos meccsen. Szaúd-Arábia 4-2-re nyert úgy, hogy Alekszandr Mosztovoj révén az még az oroszok szereztek vezetést. Az oroszoknál pedig nagyszerű játékosok játszottak akkor: a kapus Szergej Ovcsinnyikov, vagy Viktor Onopko, Valerij karpin, Vlagyimir Beszcsasztnih, Szergej Juran. A szaúdiak kapuját az a Mohamed el-Diaja védte, aki 178-szoros válogatottságával minden idők legtöbb meccsén szerepelt kapusa.

  • A kivetítőkön éppen alaposan bemutatják a rendszert, hogy ha szükség lenne rá meccs közben, ne értetlenkedjenek a nézők. Ez az első vb amúgy, ahol használják a rendszert.

  • Üvölt a Kalinka-dal a stadionban, kivetítőn a dalszöveggel, miközben a pálya egyik sarkában melegít az orosz válogatott. A wifi-probléma viszont elég általános a Luzsnyikiben, erről panaszkodnak sokan.

  • Al-Majuf – Al-Sahrani, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, Al-Breik – Otajf, Al-Dzsasszim – Al-Faradzs, Al-Sehri, Al-Davszari – Al-Muvallad. 

  • Balhéba keveredett Sergio Ramos, a Real Madrid hátvédje, és Luis Rubiales, a spanyol futballszövetség elnöke a spanyolok csütörtöki edzésén, a kettős Gerard Piqué választotta szét, állítja a La Sexta. Az ok a spanyol szövetségi kapitány, Julen Lopetegui szerdai váratlan menesztése volt, az eset alighanem szerdán, Rubiales és a keret találkozóján történt.

  • A két műsorvezető taperolja lelkesen a serleget, miközben felemelő zene szól, de a közönség csak visszafogott lelkesedéssel tapsolgat. Lassan amúgy negyed ház lesz.

  • Igor Akinfejev - Mario Fernandes, Ilja Kutyepov, Szergej Ignasevics, Jurij Zsirkov, Jurij Gazinszkij, Roman Zobnyin, Alekszandr Szamedov, Alekszandr Golovin, Alan Dzagojev, Fjodor Szmolov

  • A lehető legmagasabbra szól a jegyem a Luzsnyikiben, szóval amikor kiléptem a tribünre, megszédültem a 81 ezres stadion látványától, mert baromi meredek a lelátó. A hangulat már most alakul, pedig alig van még bent néző, az orosz himnusz iszonyú hangosan fog itt szólni.

  • Így fest a nyitómeccs stadionja, a 81 ezres Luzsnyiki.

  • Ezt Hector Cuper egyiptomi szövetségi kapitány mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az ESPN-nek.

    Szalah a május 27-i BL-döntő óta nem játszott, akkor rántotta le Sergio Ramos, és szenvedett vállsérülést. Azóta nem futballozott, de "hacsak valami közbe nem jön az utolsó pillanatban", pénteken kettőtől ott lesz a pályán.

    Cuper elmesélte, hogy Szalah "nem nyápic", és bár az orvosok rábízzák a döntést, hogy akar-e játszani vagy sem, biztos benne, hogy vállalja.

  • Ami a reptérről befelé jövet még nem annyira volt szembetűnő, most kiüti az ember szemét: rengeteg a rendőr, akik a metróban is osztagokban állnak, a stadion környékén pedig már csoportosan masíroznak.

    A metróbejáratoknál is simán átvizsgálják az ember táskáját, ha nagyobb csomaggal érkezik, lovasrendőrök minden sarkon vannak a Luzsnyikinél. A sajtóbejáratnál fel kellett nyitni és bekapcsolni a laptopot, a telefont is ellenőrizték, hogy be van-e kapcsolva. 

  • A Luzsnyiki-stadionban lesz a megnyitó, a metrómegállóból kilépve ilyen hangulat fogadja az érkezőket.

    Órákkal a kezdés előtt már remek a hangulat a Luzsnyiki előtt
  • Hiánypótló videót készített a "Hogyan ejtsük ki a külföldi focisták neveit?" témakörben Szabó Christophe, a Omlett du Fromage francia foci- és kultúrblog szerzője. 

    A sportkommentátorok egyik gyenge pontja szokott lenni a francia válogatott meccseinek közvetítése, amikor 90 perc alatt kb ötféleképp is el tud hangozni egy játékos neve. Így, a vb idején nagyon hasznos sorra venni, hogyan is ejtik a francia focisták a saját nevüket.

    Szabó Christophe rávilágít az egyik leggyakoribb hibára is.

    Antoine Griezmann neve ugyanis nem németesen Grízman, hanem szépen, franciásan Grijezman. 

  • A 36 éves csatár úgy gondolja, hogy a svéd csapaton azért kisebb most a nyomás, mert ha ő is ott van, minden mérkőzésen elvárás velük szemben a győzelem.

    "Csak élvezzék. Nem vagyok ott, nincs rajtuk teher" - mondta Ibra, aki Moszkvában van, az Oroszország - Szaúd-Arábia nyitómérkőzés helyszínén.

    Az LA Galaxy szupersztárja a németeket tekinti a vb legnagyobb esélyesének, szerinte Joachim Löw szövetségi kapitánynak nemcsak jó csapata van, hanem ezt mindig képes bizonyítani is. Ahogy fogalmazott: a németeknél nincs sztár, az egész csapat a sztár, ezért olyan erősek.

    Ibrahimovic 15 éves válogatottbeli karrierje alatt 116-szor szerepelt a svéd válogatottban - 62-szer volt eredményes -, legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságon viselte a sárga-kék mezt. (MTI/Index)

  • Még el sem kezdődött a torna, és máris megvolt az első történelmi szintű botrány, miután az első meccsüket pénteken játszó spanyolok szerdán kirúgták a szövetségi kapitányukat, mert kedden kiderült, hogy aláírt a Real Madridhoz. 

    Mindez nem történhetett volna meg, ha a Juventus edzője igent mond a madridi vezetőknek, akik Zinedine Zidane hirtelen lemondását követően keresték meg az olasz edzőt. Allegri szerdán nyilatkozatban is megerősítette, hogy felkérték a feladatra.

    Egyszer beszéltem az elnökkel (Florentino Perez), elmondtam neki, hogy már a szavamat adtam az elnökünknek (Andrea Agnelli), ezért az iránta, illetve a Juventus iránt meglévő tiszteletem miatt biztos, hogy maradok a klubnál.

    Allegri ugyanakkor megköszönte Pereznek, hogy rá gondolt, ahogy a többi csapatnak is, ahonnan megkeresték a szezon végén. 

    "Mindenkinek csak azt tudtam mondani, hogy már döntöttem a maradásról."

  • Az oroszországi futball-világbajnokság játékosai közül kereken 200 volt már korábban kerettag legalább egy vb-n, és 176 pályára is lépett.

    A nemzetközi szövetség (FIFA) összesítése szerint 186-an voltak ott négy éve Brazíliában, 61-en 2010-ben, a dél-afrikai tornán, 21-en a 2006-os németországi világbajnokságon és egyedüliként

    a mexikói Rafael Márquez a 2002-es, dél-koreai, japán közös rendezésű vb-n is szerepelt.

    Amennyiben játéklehetőséget kap Oroszországban is, csatlakozik honfitársához, Antonio Carbajalhoz és a német Lothar Matthäushoz öt tényleges vb-szerepléssel.     Nyolc játékos a negyedik vb-jén jár: az argentin Lionel Messi és Javier Macherano, az ausztrál Tim Cahill, a mexikói Andrés Guardado, a portugál Cristiano Ronaldo, a spanyol Andrés Iniesta és Sergio Ramos, valamint a svájci Valon Behrami.

    Két futballista - a Costa Rica-i Randall Azofeifa és a lengyel Lukasz Fabianski - 12 év elteltével tér vissza világbajnokságra.

    A mostani szereplők közül a legtöbb vb-meccset eddig Mascherano és Márquez játszotta, szám szerint 16-ot, eggyel megelőzve Messit és kettővel a német Mesut Özilt.

    Tizenhárom találkozón lépett pályára Cristiano Ronaldo, a német Thomas Müller és Manuel Neuer, valamint Sergio Ramos.

    Az oroszországi vb játékosai közül a legeredményesebb tíz góllal Müller. A kolumbiai James Rodríguez eddig hatszor, Cahill, az argentin Gonzalo Higuaín és Messi, továbbá az uruguayi Luís Suárez ötször talált az ellenfelek kapujába.

    A vb-rekorder Miroslav Klose, 16 góllal.

  • Annak a Tim Holmesnak a munkája a 31 terv, akitől már mi is elég sok F1-dizájnmunkát mutattunk az oldalon. Holmes most épp a vb-résztvevő országok mezeit álmodta meg az autókra.

  • Jósoló állatok nélkül ma már nem lehet nagy nemzetközi labdarúgótornát rendezni. Amióta Polip Pálból világsztár lett a 2010-es világbajnokságon, csak jönnek és jönnek a reménybeli utódok, hasadt patákon, hártyás lábakon (ahogy a költő mondaná).

    A legutóbbi vébén például egy Shiva nevű tengerimalac vallott csúfos kudarcot a feladattal.

    2018-ban Akhilleuszon, a szentpétervári Ermitázs múzeum rezidens macskáján, a vébé hivatalos állati jósán a világ szeme, aki a Konföderációs Kupa alkalmával már bizonyította rátermettségét. A születésétől fogva süket, hófehér cica négyből négy meccs eredményét tippelte meg helyesen tavaly nyáron, az elé tett két tál macskaeleségből a későbbi győztes zászlajával díszítettet választva. A döntetlennel végződő meccs előtt pedig undorral mindkettőt otthagyta. 

    A vébé hivatalos jósa mellett persze számtalan próbálkozó akad, egy hong-kongi újság kutyával, egy arab tévétársaság sólyommal, egy ausztrál állatkert pedig kurtafarkú kengurúval szállt versenybe Paul hírnevének megörökléséért.

    Nem lesz könnyű dolguk. Paul nem véletlenül ül az állati jósok Pantheonjának csúcsán. A 2008-as Eb-n és a 2010-es világbajnokságon a német válogatott 13 mérkőzéséből 11-nek helyesen tippelte meg a végkimenetelét, illetve a világbajnoki döntő győztesét (Spanyolország) is tökéletesen megjósolta.

  • A vb-k kabalafigurái 66-tól napjainkig:

    vbkabalák

    1986., Mexikó kabalája Pique volt, aki egy:

    • paprika
    • bajusszal
    • tacokalappal

    Vagyis egy paprikával átszúrt taco, bajusszal.

    pique86

    (Már csak a tölténytár hiányzott róla és egy pisztoly a bal kezéből.)

  • Az orosz doppingprogramról szóló oknyomozó tévériportjaival hatalmas botrányt kiváltó Hajo Seppelt biztonsági megfontolások miatt végül nem utazott el a világbajnokságra, derült ki a német ARD közleményéből. Seppelt anyagai vezettek a NOB oroszok ellen hozott szankcióihoz a 2018-as téli olimpián.

    A világbajnokságra akkreditált Seppelt először nem kapott vízumot az oroszoktól, majd a jelentős nemzetközi nyomás, illetve a FIFA állásfoglalásának hatására mégis magadták neki a beutazási engedélyt. Ekkor viszont a német biztonsági szolgálat közölte, hogy szerintük túlságosan kockázatos volna a dolog, sőt az ARD képviselői Heiko Maas német külügyminiszterrel is tárgyaltak az ügyben, aki osztotta a biztonsági szolgálat aggodalmait.

    Ráadásul eközben az orosz szövetségi nyomozó bizottság is jelezte, hogy Seppelt azonnal kikérdeznék, amint orosz földre lép, tanúként a saját maga által feltárt ügyben. 

    Tényleg okosabb döntésnek tűnik, hogy maradt otthon, ettől még a dolog persze elég szomorú, és sokat elmond az oroszországi rendezés árnyoldaláról.

     

  • A brazil válogatott és a Real Madrid középpályása nagyon szerény körülmények között nőtt fel,  São José dos Campos városának egy szegények lakta környékén. Édesanyja egyedül nevelte őt és két testvérét, miután az apa Casemiro 3 éves korában elhagyta a családot. Az asszony mindent megtett, hogy a gyerekeinek a lehető legkevésbé kelljen szembesülni a szegénységükkel.

    A játékos nemrég elmesélte, hogy a többi brazil gyerekhez hasonlóan ők is nagyon szerették azt a kis műanyagpalackos ivójoghurtot, amit utcai árusoktól lehetett venni.

    Csakhogy a családi költségvetésbe ilyen luxus nem fért bele, ezért az anyja gondosan ügyelt rá, hogy minden nap délután 5 óra előtt behívja a gyerekeit a lakásba. Ekkor érkezett ugyanis a környékükre az árus, akivel így nem találkoztak.

    Később, amikor Casemiro megkapta első profi szerződését a Sao Paulotól, 80 palack joghurttal állított be a családjához.

  • Csütörtök hajnalban visszaérkezett Spanyolországba Julen Lopetegui, a válogatott szövetségi kapitánya, akit szerdán rúgtak ki, mert titokban szerződött a Real Madridhoz, miközben három hete még a spanyolokkal hosszabbított 2020-ig.

    "Nagyon szomorú vagyok, de csodálatos csapatunk van, remélem, megnyerjük a világbajnokságot"

    - nyilatkozott röviden.

    Lopeteguit a Real emberei várták, este már a Bernabeu-ban van jelenése, hétkor hivatalosan is bemutatják, mint a klub új edzőjét.

  • A szerdán kirúgott Julen Lopeteguivel együtt a segítői is elhagyták a spanyol válogatott stábját, a Lopetegui helyére kinevezett Fernando Hierro saját segédedzőket kért maga mellé, így a Krasznodarban készülő csapathoz a világ- és Európa-bajnok Carlos Marchena, illetve Julian Calero Fernández, és az erőnléti edző Juan Carlos Martínez Castrejón csatlakoztak.

  • A francia válogatott szerdai sajtótájékoztatóján a játékosok közül Antoine Griezmann ült ki. Egy spanyol újságíró, Pedro Morata is kérdezni szeretett volna. Az érdekelte volna, hogy Griezmann marad-e az Atlético Madridban, vagy megy a Barcelonába.

    A sajtófőnök nyilván el akarta kerülni a kérdést, ezért jelezte, hogy csak franciául lehet faggatni Griezmannt. A franciául nem beszélő Morata nem jött zavarba, kis időt kért, és mobiljáról egy fordítóprogram segítségével franciául játszotta be a kérdést.

    Választ nem kapott, de Griezmann is elnevette magát a spanyol újságíró leleményességén.

  • Fernando Hierro bemutatkozott.

  • Luis Rubiales rúgta ki a spanyol szövetségi kapitányt, Julen Lopeteguit egy nappal azután, hogy az edző bejelentette, a vb után a Real Madridhoz szerződik, és felrúgja három hete kötött új szerződését a szövetséggel.

    Mindenkit meglepett Lopetegui lépése, kissé elkapkodott bejelentés volt. Rubiakes jól reagált, a spanyol szövetség érdekeit nézte, ami mindig fontosabb az egyéni érdekeknél

      - mondta Xavi a Marcának. 

    Az új kapitányról, Fernando Hierróról is ejtett néhány szót, dicsérte.

    Felkészült rá, hogy átvegye a válogatottat. Nagyon sokat segített nekünk 2010-ben, amikor elveszítettük a nyitómeccsünket Svájc ellen.

    A spanyolok aztán világbajnokok lettek.