Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak Szaúd-Arábia lakik olyan luxusban, mint a mieink az Eb-n

2018.06.14. 15:23
31 nemzet válogatottja tette át a székhelyét hosszabb-rövidebb időre Oroszországba, mi pedig megnéztük, hogy ki milyen szállást választott. Ezek közül mazsoláztuk ki a legérdekesebbeket, elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a legtöbb meg sem közelíti azt a luxust, amit a magyar válogatott tagjai élvezhettek a 2016-os Európa-bajnokságon.

Az Oroszországba érkező csapatoknak két fontos dolgot kellett figyelembe venniük, amikor szállást foglaltak: mennyit utaznak a világbajnokság alatt, illetve a kiszemelt lakhely közelében legyen edzőpálya. Egyiptomot ez például egyáltalán nem érdekelte, a csapat Csecsenföldön foglalt magának szállást, pedig például Moszkvából sokkal egyszerűbb lett volna eljutni Szentpétervárra, Volgográdba és Jakatyerinburgba.

Mások viszont nagyon komolyan vették a logisztikát. Oroszország, Argentína, Irán, Portugália, Mexikó és Panama mind különböző sport- és edzőközpontokban szálltak meg Moszkva közelében, ahogy Uruguay, Spanyolország, Japán és Ausztrália is (bár ők a nekik jobban fekvő Kazanyt vagy Novgorodot) választották.

A maradék 22 csapat inkább hotelben tölti az oroszországi vb-t, és egy gyors keresés után kiderült, hogy ezek a hotelek meglepően olcsók. Azt nyilván nem tudjuk, hogy mennyibe került például Belgiumnak a Moscow Country Club, de ha mi is ott akarnánk eltölteni egy éjszakát egy kétfős szobában, akkor mindez 60, legdrágább esetben 80 ezer forint lenne.

Az átlag is nagyjából ennyi, a legtöbb válogatott által megszállt hotel legolcsóbb kétszemélyes szobája 30-40 ezer forint közül mozog, a legdrágább szoba pedig 70-90 ezer forintba kerül. A többségük pedig simán nyugat-európai szint, bár azért itt is találni furcsaságokat.

Anglia – forRestMix Club Sprt&Relax

Vannak szép vagy modern részek, de átnézve a többi válogatott szállását, messze ez a leggyengébb színvonalú (az angol sajtó ki is akadt ezen). A Szentpétervártól 40 km-re fekvő kis vidéki hotelen nagyon érződik a posztszovjet stílus, eléggé „low key", ahogy az angolok mondják. Reggelivel együtt 35 ezer forint egy éjszaka két főre, a legdrágább szoba 70 ezer forintba kerül.

Szaúd-Arábia – Belmond Grand Hotel Europe

Ki lepődik meg azon, hogy a dúsgazdag szaúdiak költik a legtöbbet a szállásra? Nekik derogál egy szép, elegáns orosz hotelben megszállni, egyből egy olyat választottak, amiben 160 ezer forintba kerül egyetlen éjszaka, a legdrágább szobák pedig duplaannyit kóstálnak. Ennek megfelelően nagyon elit a hely, természetesen Szentpéterváron.

Franciaország – Hilton Garden Inn Moscow New Riga

A franciák sem érik be bármivel, ez a moszkvai Hilton pedig mindent tud, amit egy Hiltonnak tudnia kell. Viszont ezt legalább emberi áron teszi, a gyönyörű szobákat akár már 35 ezer forintért kivehetjük egy éjszakára, és a legdrágábbak is megvannak 70 ezerből. 

Brazília – Swissotel Resort Sochi Kamelia

Egyre gyakrabban mondják, hogy a brazil játékosokat már nem a játék, nem a futball érdekli, mint a régi nagyokat, hanem a pénz. Hogy ez így van-e, azt mindenki döntse el maga, az viszont biztos, hogy a gazdasági válságban lévő ország válogatottja egy durván elit helyet választott magának, ahol a legolcsóbb szoba is 100 ezerbe kerül. De ha Neymar az elnöki lakosztályt nézte ki magának, azért már 320 ezer forintot kellene fizetni. Hiába, Szocsinak ára van.

Németország – Vatutinki Hotel

Kissé régimódi, klasszikusan berendezett hotel, viszont 40 ezer forint körül vannak a szobák, közel van Moszkvához, jó helyen, és minden adott ahhoz, hogy egy csapat felkészülhessen a meccseire.

Oroszország – Federal Sports Centre Novogorsk

Nem meglepő, hogy az orosz csapat egy szövetségi létesítményben kap szállást, ennek megfelelően még csak tippelni sem tudjuk, mennyibe kerülhet az ott-tartózkodás. Sportszakmailag biztos, hogy ideális, kinézetre viszont eléggé puritán. Mondhatni, szovjet.

Portugália – Saturn Training Base

Ronaldóék sem a fényűzésre mentek rá, ők is egy moszkvai edzőközpontot választottak maguknak. 

Argentína – Training base Bronnitsy

Messiéknek is az volt a fontos, hogy szakmailag kifogástalan legyen a szállás. Egyszerű, de minden megvan benne, ami kell, szintén Moszkva közelében.

Peru – Sheraton Moscow Sheremetyevo

Peru 4000 kilométer fölött utazik majd a csoportkörben, így kellemeset a hasznossal alapon beköltöztek egy ultramodern reptéri szállodába. Az árak is barátiak, 30-70 ezer forint körül mozognak a szobák árai per éjszaka.

Magyarország – Terre Blanche

A 2016-os Eb-nek a magyar válogatott kétségtelenül megadta a módját. A franciaországi Terre Blanche-ban szállt meg a csapat, és mivel az országban a levegő is pénzbe kerül, az ára is ennek megfelelő. Ha ott szeretnénk egy éjszakát eltölteni, ahol az Eb-csoportgyőztes Dzsudzsák Balázsék, az alsó hangon 160 ezer forintunkba kerülne, de akár egy 300 ezres szobában is kipihenhetnénk a nap fáradalmait.