Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sose volt még ilyen interaktív futballtorna az Indexen

K EPA20180609042
2018.06.14. 13:46

Délután 5-kor az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdődik a 2018-as futball-világbajnokság, ami külön mellékletet kapott az Indexen. Ennek használatához adnánk segítséget néhány újdonság bemutatásával.

Akit csak, vagy főleg a vb érdekel a következő egy hónapban, az a címlapi fejlécből, vagy a kiemelt címkék közül a FUTBALL-VB-re kattintva érheti el a világbajnokságot – a fejlécről később is ejtünk pár szót. Kattintás után egyből a vb-melléklet cikkoldalnál találja magát, legfelül a kiemelt cikkek, alatta az összes világbajnoki tartalom fogadja az olvasókat.

ft01

Rögtön mellette van egy fül a vb összes meccsével, azok időpontjával - már most halaszthatja a grillpartit, ha kiemelten fontos meccset ütne. A FIFA gondolt végre a gyerekekre is, az esti meccset megnézhetik, nem úgy Brazíliában. 

Az adott mérkőzések indulásáig a csoportok állása böngészhető, de amint megkezdtük egy mérkőzés közvetítését, illetve a meccs felvezetését, a párharc kattintható linkké alakul. A lefújás után pedig a közvetítés helyett már az összefoglalóra visz az egyes meccsek linkje.

ft02

A csapatok fül alatt értelemszerűen a 32 részvevő ország válogatottját találják. 12 kiemelt országról – Anglia, Franciaország, Kolumbia, Horvátország, Argentína, Portugália, Uruguay, Oroszország, Németország, Spanyolország, Brazília és Belgium – hosszabb bemutatót is írtunk, de a többieket sem hanyagoltuk el, a pontos kereteket és a csapatok statisztikáját itt is megtalálja. Sőt, a játékosok nevére kattintva az idei világbajnokságon mutatott teljesítményük is kiderül, persze csak az első lejátszott meccs után. Itt találják a 23 fős keretbe került játékosok magasságát, súlyát és életkorát is.

Az eredmények fül a csoportkör végéig a csoportok állását mutatja, a nyolcaddöntők kezdetével felülre kerül majd az egyenes kieséses szakasz ágrajza, hogy mindig az aktuális meccseket tudják követni.

ered

A helyszínek alatt a 11 város 12 stadionjának bemutatóját találják, a legfontosabb adatok (átadás éve, férőhely, építési költség) mellett a stadion érdekességével és az épületet bemutató galériával.

Persze nincs vb jósolgatás, jelen esetben tippjáték nélkül sem. A jóspolipok helyett most interaktívan játszhatja végig a világbajnokság menetét, elég csak megadni, hogy az adott csoportokból melyik két válogatottat gondolja továbbjutónak, onnan pedig már az egyenes kieséses párharcok jönnek. Csodával határos módon Panamát hozta ki vb-győztesnek, tippjében pedig 100 százalékig biztos? Ossza meg ismerőseivel is, hogy július 15-én bizonyítékkal a kezében henceghessen, hogy bizony előre megmondta Panama mennybemenetelét.

Soká kezdődik a következő meccs, vagy épp szünnap van a vb-n? Böngéssze az eddigi tornák történelmét 1930-tól a 2014-es német sikerig és brazil rémálomig.

tori

Ne csodálkozzon az utolsó fülön se, nem tévedtünk el, és váltottuk valóra Csányi Sándor és Orbán Viktor álmát egy alternatív univerzumban: a vb-mezőnybe raktuk a magyar válogatottat. A magyarok címszó alatt azokról az edzőkről emlékezünk meg, akik valaha nagyot alkottak, miközben itthon alig tudunk róluk valamit. Portugália futballjának felépítése nem ment volna nélkülünk. Brazíliában, Argentínában is alkottak, a svédek is sokat köszönhetnek nekünk. És ilyenkor jó visszagondolni arra, hogy a stadionok mellett az edzők szellemi képességeit is építgetni kellene, de mintha erről a fontos lábról elfeledkeztek volna. Pedig futballkultúra tudáshiányos edzőkkel nem lesz itthon.

Ugyanitt találja majd azt is, hogy Mezey Györgyöt nem a hőség ítélte halálra Mexikóban, hanem valami egész más. De arról se feledkezünk meg, hogy a kis országok közül csak kettő van előttünk az örökrangsorban.

Minden, ami fontos, a fejlécben

A világbajnokság végéig a fejléc segít az eligazodásban, megtalálja itt az aktuális nap mérkőzéseit, ahogy az adott naphoz tartozó percről percre hírfolyamunkat is, ha az érdekességeket, és egyéb híreket keresné.

Már a mérkőzés kezdete előtt szolgálunk alapadatokkal, a kezdés után pedig a fő események már ránézésre is láthatók lesznek, így a mérkőzés állása, a mezőnyfölény alakulása, a cserék, sárga és piros lapok, hogy egy pillantás alatt képbe kerülhessen.

A mérkőzések fölötti sávban, az élő percről percre a napi hírfolyamra visz, ahol az adott nap minden érdekességét megtalálja.

fejléc

Az igazi buli a sípszó után indul

A mérkőzések közvetítését a 2018-as világbajnokságon a Sportradar segítségével csináljuk, a szöveges közvetítés fölött mindent megtalál, amit az adott mérkőzésről tudni érdemes. Az indulásig általános adatokat közlünk, de a Sportradar segít megtippelni a végső győztest is – nem árt figyelni a grafikák alatti plusz sávokra, a rendszer ugyan magától pörgeti az információkat, de tetszőlegesen is kattinthatók a plusz információt rejtő ablakok. A két csapat eddigi formáját és az egyes sorozatokban mutatott teljesítményét is meg tudják nézni – az alsó sávokra kattintva külön is vizsgálható a két részvevő ország.

labd

A valódi izgalom persze a kezdőrúgással jön el. A mérkőzés alatt a fentiek mellett követheti a támadásokat, élőben böngészheti a meccs statisztikáit, megnézheti egy idővonalon a legfontosabb eseményeket (balra fent a kis gomb megnyomásával a legeslegfontosabb eseményekre is szűkítheti az idővonalat, ha nem érdekli minden egyes bedobás vagy szabadrúgás.

A kezdőcsapatok fülön a kezdő tizenegy kihirdetése után felállással együtt kapja meg a huszonkét játékost, de ha már előre azon izgul, hogy ki segíthetne kedvenc csapatán a 76. percben 1-2-es hátrányban, az alsó gombok segítségével a cseresort is átfuthatja.