Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkvában őrizetbe vettek egy melegjogokért tüntető angolt

2018.06.14. 17:20 Módosítva: 2018-06-14 17:24:54

Moszkvában, a Vörös tér közelében őrizetbe vették Peter Tatchellt, az ismert angol melegjogi aktivistát. A férfi egyszemélyes demonstrációt tartott, amivel a melegek ellen Csecsenföldön elkövetett súlyos rendőri atrocitások ellen tiltakozott. Tatchell egy táblát tartott maga elé, amin ez állt:

"Putyin nem lép fel a melegek csecsenföldi kínzása ellen"

Az aktivista élő videóban közvetített a megmozdulásról, de hamarosan rendőrök vették körül, akik közölték vele, hogy megsértette az orosz törvényeket. Amikor Tatchell arra hivatkozott, hogy az egyszemélyes tüntetéseket az orosz alkotmány szerint nem kell bejelenteni, a rendőrök arról tájékoztatták, hogy ez valóban így van általában, de a világbajnokság idejére bizonyos területekre vonatkozóan különleges szabályok léptek életbe.

A rendőrök megengedték Tatchellnek, hogy maga sétáljon el a rendőrautóig, amivel aztán bevitték a tverszkajai állomásra. 

A BBC a külügyi hivatal tájékoztatására hivatkozva később azt írta, hogy a férfit pár óra múlva elengedték.

A tüntetés megkezdése előtt az aktivista elmondta a médiának, hogy Putyin nem hajlandó fellépni a Csecsenföldön zajló, melegeket célzó boszorkányüldözés ellen, amelyben az LGBT-közösség számtalan tagját tartóztatták le és kínozták meg. Olyanok is voltak, akiket megöltek.

Oroszország 2013-as törvénye a "Homoszexuális propaganda ellen" egy eszköz, hogy kriminalizálják a békés melegjogi megmozdulásokat, kirúgják a meleg tanárokat és elnyomják a meleg fiatalokat segítő jótékonysági szervezeteket.

Tatchell azt is az orosz vezetés szemére hányta, hogy a rendőrség nem tesz semmit a szélsőjobboldali csoportok ellen, akik erőszakos, megalázó támadásokat hajtanak végre az LGBT-közösség ellen.

A mostani már az aktivista hatodik látogatása volt Oroszországban, ahol korábban már kétszer is letartóztatták, 2007-ben pedig neonácik támadták meg, a verés következtében agysérülést szenvedett.

Tatchell egyike annak a 30 aktivistának, akik 1972-ben megszervezték az Egyesült Királyság első Gay Pride rendezvényét Londonban.