Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A lesajnált vb-nyitómeccsből orosz KO lett: 5-0

2018-06-14T152015Z 1641580547 RC15298A0500 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.14. 19:00
Oroszország a hazai rendezésű futball-vb első meccsén kiütötte a szaúdiakat, ráadásul igazán látványos gólokkal. Még Vlagyimir Putyin is elégedett volt a díszpáholyban.

Negyedórás és közepesen szemfényvesztő műsorral indult a 2018-as futball-világbajnokság: a megnyitóünnepségen igazából volt minden, ami ilyenkor kell. Ugrándozós, szaladgálós koreográfia, lángcsóvák, Robbie Williams, egy Vlagyimir Putyin- és egy FIFA-elnöki beszéd. Aztán jöhetett, amire mindenki várt, vagy hát nem annyira. Sokan fanyalogtak ugyanis az első mérkőzés párosítása miatt, mivel Oroszország és Szaúd-Arábia került össze. 

De amennyire lesajnált volt a nyitó párosítás, annyira lendületesen indult. Jó, a színvonal nem verte az egeket, mert sokat hibáztak a csapatok, de az oroszok feltüzelve indítottak, voltak lehetőségeik, és az első bénult percek után a szaúdiak is vezettek értelmezhető támadást, ami után tizenegyest reklamáltak. Nem kapták meg.

Az oroszok főleg a bal szélen nyomták meg, innen jött a vezető góljuk is: a tizenegyedik percben Gazinszkij fejese a hosszúban landolt, eléggé lesgyanús helyzetből, de nem volt videóbirózás. Pár perccel később kis híján jött a második, mert megint kigurigázták a szaúdi védelmet, Szmolov próbálkozása után kellett hatalmasat védenie a szaúdi al-Majufnak.

A hazai csapat játéka kezdett javulni, és egyáltalán nem lassítottak, inkább az volt a baj, hogy sokszor kulcspasszoknál hibáztak. Pedig a szaúdiak mindent megtettek, hogy nagyobb legyen a különbség, mert többször életveszélyes helyzetben adtak el labdát.

Az oroszok előnye nem nőtt, elvesztettek viszont egy kulcsembert, mert Dzagojev egy sprint közben kapott a combjához. Rögtön látszott, hogy komoly a baj, nem is tudta folytatni a játékot, Cserisev váltotta. Volt még orosz lehetőség, de három a kettő elleni helyzetből sem akart megszületni a második gól. És amikor úgy nézett ki, hogy érdektelenségbe fordul az első félidő vége, akkor a csereként beállt Cserisev egy szaúdi védelmi kihagyás után két védő között remekül megtartotta a labdát, majd a rövidbe lőtt. Csodásan pörgette fel a kicsúszó védő előtt, szép megoldás volt, ezzel lett 2-0.

Ahogy az várható volt, az oroszok kezdték jobban a második félidőt is, de az 55. percben jött a szaúdiak legveszélyesebb lehetősége: egy kapu előtt labdába sikerült beleszúrni, de a kaput eltalálni már nem al-Dzsasszimnak. Ennek ellenére az oroszok simán kézben tartották a meccset, az ellenfél térfelén járatták a labdát, és további lehetőségeket dolgoztak ki. Igazából csak az volt a kérdés, mikor lövik be a harmadikat.

A 71.percig kellett erre várni, amikor Golovin beadása után egy másik csere, Dzjuba fejelt szépen a kapuba. Kellett ehhez az is, hogy jócskán lemaradjanak róla a védők.

A három bekapott góltól sem ment el az amúgy szimpatikusan játszó szaúdiak kedve, becsülettel mentek a gólért.

Csakhogy itt még egyáltalán nem volt vége az orosz lendületnek, mert Cserisev megint villant, méghozzá gyönyörű góllal: labdaátvétel után 15 méterről külsővel, gyönyörűen nyesett ballal a hosszú felsőbe, pazar megmozdulás volt. A vb egyik legszebb gólja lesz.

Az oroszok megérdemelten nyertek, és a lehető legjobban, várakozáson felül indították a hazai rendezésű vb-t, a szaúdiak pedig megint nem úszták meg a vb-t nagy vereség nélkül.

momemtum

Oroszország - Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, v.: Nestor Pitana (argentin)

gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)

sárga lap: Golovin (88.), illetve al-Dzsasszim (93.)

stat