16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Fontos, hogy ne intsék be a lest

000 15W48J
2018.06.14. 07:29

Az oroszországi futball-világbajnokság több szempontból is az első lesz, vagy legalább évtizedek óta az első, mert

 • sosem volt még Oroszországban futball-vb;
 • 1958 óta először nem lesz ott Olaszország (Magyarország 1986-ban volt ott legutóbb);
 • LESZ VIDEÓBÍRÓ.

Természetesen utóbbi a legnagyobb újdonság, amire most még legyinthetünk, hogy persze, kevesebb lesz a hibás döntés, a kamutizenegyes, a lesgól, a jogtalan kiállítás – viszont fix, hogy két-három nap múlva ezekről a videós döntésekről fogunk vitatkozni.

Az elmúlt másfél évben rengetegszer írtunk róla, de nem árt a rajt előtt átvenni pontosan, hogyan is fog működni a videós rendszer. Szerencsére a világbajnoki start előtt Pierluigi Collina, a FIFA bírói testületének főnöke pontosította a videóbíró körüli kérdéseket.

Azaz:

 • a vb-stadionokban visszajátsszák a nézőknek a kivetítőkön a kétes eseteket, de csak miután a bíró a videóbíróval egyeztetve meghozta a végleges ítéletet;
 • Collina utasította a partjelzőket, hogy csak akkor jelezzenek lest, ha 110 százalékig biztosak a döntésükben, különben inkább ne lengessenek a zászlóval, hogy az akció folytatódhasson, és a végén a videóbíró eldönthesse, szabályos volt-e a támadás;
 • mint mondta erről, „ha az asszisztens emeli a zászlót, mindennek vége" (nem tette hozzá, de a játékvezető természetesen felülbírálhatja az asszisztensét a leshelyzetek megítélésénél is);
 • 13 videóbíró fog dolgozni a vb-meccseken, ők a moszkvai központban lesznek, ide futnak be a meccs képei, itt nézik vissza azokat – talpig bírószerkóban, mert ők is dolgoznak.

Azt már rég tudjuk, és értelemszerű, hogy a videóbíró-rendszer lehetővé teszi a játékvezetőknek, hogy téves ítéleteiket korrigálják.

soc
Fotó: Nolwenn Le Gouic / Getty Images Hungary

Azt is, hogy a FIFA négy területen alkalmazza a fejlesztést:

 • góloknál
 • tizenegyeseknél
 • piros lapoknál
 • leshelyzeteknél

Collina kiemelte, hogy a videóasszisztens nem hoz semmilyen döntést, hanem segíti a bírót: a meglévő adatok, felvételek alapján javaslatot tesz neki.

A videóbírónak három asszisztense lesz a monitorokkal telerakott szobában, ők a videóbíró-asszisztensek.

Gyorsan vegyük is át az új rövidítéseket:

 • VAR = video assistant referee, azaz a videóbíró
 • AVAR = assistant video assistant referee, azaz a – három – videóbíró-asszisztens
 • VOR = a moszkvai video operation room, azaz a videószoba

A videóbíró folyamatosan figyeli az eseményeket, de kizárólag akkor szól a játékvezetőnek, ha az nyilvánvaló hibát követett el, vagy nem vett észre egy súlyos szabálytalanságot.

De: a bíró maga is elindíthatja a visszajátszási folyamatot, ha bizonytalan a döntésében. Ilyenkor jelzi a videóasszisztensnek, hogy ellenőrzést kér. Ennek érdekében megszakíthatja a játékot, ha éppen nem vezet támadást egyik csapat sem. A játékvezető a fülére helyezett ujjal jelzi, hogy a videóasszisztenssel kommunikál, és ezért késlelteti a játékot, majd tévékeretet mutat, ha megnézi a visszajátszást a pálya mellett elhelyezett monitorrendszeren.

Ezt a menetrendet egy éve a Konföderációs Kupán már tesztelték, illetve az elmúlt tíz hónapban kipróbálták az olasz és a német első osztályban, a Serie A-ban, illetve a Bundesligában. Collina hangsúlyozta, hogy

az elmúlt szezonban tapasztalt időigényes fennakadásokat kiküszöbölték a vébére, vagyis nem lesz többperces várakozás a döntések előtt.

Ámen.

A visszajátszást meg kell néznie a bírónak, ha felmerül, hogy

 • a gól előtt a támadó játékos szabálytalankodott;
 • egy másik játékos lesen állt, és ez befolyásolhatta az akciót;
 • a kétséges tizenegyeseknél;
 • a kiállításoknál.

A bíró elfogadhatja – tehát nem kell elfogadnia – a videóasszisztens álláspontját annak megítélésénél, hogy gól előtt volt-e lesállás vagy a labda elhagyta-e a játékteret, hogy tizenegyesnél kívül vagy belül történt-e a szabálytalanság, elhagyta-e előtte a labda a játékteret, vagy volt-e lesállás a szituáció előtt. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az is, ha a bíró nem azt a játékost büntette, aki a szabálytalanságot elkövette.  

Futballozik is valaki?

Szóval, ha a videóbírózást – elméletben – elsajátítottuk, kezdhetünk foglalkozni a csapatokkal. Kell is, ugyanis a vb-történelemben valószínűleg olyan még nem történt, hogy egy szövetségi kapitányt egy nappal a vb-rajt előtt és két nappal saját első vb-meccsük előtt rúgjanak ki.

Spanyolországgal ugyanis ez esett meg, szerdán menesztették Julen Lopeteguit, aki 20 meccsen 14-szer nyert és 6-szor ikszelt a csapattal, és a helyére két órával később Fernando Hierrót nevezték ki, aki egy szezont dolgozott vezetőedzőként, a spanyol másodosztályban. (2016–17-ben az Ovideónál hozott egy átlagos, 50 százalékos mérleget.)

A többi válogatott felkészülése ehhez képest rém nyugodt volt, bár egy-két érdekesség még akad, például hogy

az argentin Messi úgy megy neki a tornának, hogy november óta egy meccset játszott a válogatottban,

e hónap elején, Haiti ellen. Azért csak egyet, mert az argentinok két felkészülési meccse is elmaradt.

A spanyolok 2010-ben vb-t nyertek, az argentinok 2014-ben döntőt játszottak, így elméletileg az esélyesek között számolnánk velük, de hogy mire juthatnak ezek után, nehéz megmondani.

Biztató lehet nekik, hogy a szintén mindig a favoritok között felsorolt németek és franciák is szerénykedtek az edzőmeccseken, pedig a címvédő 2-1-nél jobban is megverhette volna Szaúd-Arábiát hazai pályán, míg a franciák le se tudták győzni az USA fiatal csapatát, ami ki sem jutott Oroszországba (1-1).

Németországban szinte mindenki szurkol Marco Reusnak, aki négy éve az utolsó pillanatban maradt le a tornáról. A Dortmund szélsője most a keretben van, és tőle vár mindenki lendületet. Akikkel valaha együtt játszott, Schürrle és Götze, most a keretig sem jutott el. Utóbbi lőtte az előző finálé egyetlen gólját a hosszabbításban.

Gündogan sem volt négy éve a csapatban, most a Cityvel bajnok lett, de mivel a török diktátor Erdoğannal találkozott, kétes lett a megítélése, ki is fütyülték hazai pályán. A csapat nagy drukkere, Angela Merkel kancellár is megszólalt az ügyben, nyugalomra és összefogásra intett.

Neymar

Négy esélyes kérdőjelekkel megy neki a tornának, így a nagy visszatérő Brazília lehet, amit négy éve az elődöntőben a németek 7-1-re vertek meg, méghozzá Brazíliában. Most a brazilok jutottak ki először a vb-re, és a barátságos meccseken is brillíroztak. Keretük hibátlan, legjobbjuk, Neymar három hónapot ugyan pihent sérülés miatt, de pazar formában tért vissza pár hete. (A 88-as Eb előtt a holland Van Basten is sérülése miatt pihent, ő lett a torna gólkirálya.)

Pelé jóslatai általában rosszul szoktak elsülni – Kolumbiát már 1994-ben a dobogó tetejére várta –, most azt mondta hazájáról, hogy nem igazi csapat. Könnyen lehet, hogy téved. Ha a brazilok esetleg összetalálkoznak a németekkel, akár vissza is vághatnak az egész országot megrázó négy évvel ezelőtti vereségért.  

A brazilokhoz hasonlóan kijönni látszik a lépés a portugáloknak, akiket a vb-ken eddig pocsékul szereplő Cristiano Ronaldo vezet. Akinek idén is összejött eddig minden klubszinten, a Real Madriddal Bajnokok Ligája-gólkirály és BL-győztes lett, ő maga ötödször emelte fel a kupát. Ráadásul minőségi társakat is kapott maga mellé.

Hat favorit, kettő áll jól, azaz talán megkockáztathatjuk, hogy a közepesebbnek tartott csapatok felzárkózhatnak rájuk. Mint például:

 • Horvátország
 • Uruguay
 • Kolumbia
 • Dánia
 • Belgium

Sőt, utóbbit titkos esélyesnek kell tartanunk, világklasszisok sokaságával érkeznek. Az Eb előtt már vezették a világranglistát, ellenünk kifejezetten jó meccsük volt, aztán kizuhantak Walesszel szemben. Roberto Martinez a kapitányuk, aki Radja Nainggolant otthon hagyta, hamarosan kiderül, mennyire volt jó döntés. 

Elértünk Angliához, ami mindig úgy indul neki a vébének, hogy most tuti nyer, aztán 1966 óta sose, sőt, inkább leég. Legutóbb a csoportot sem élte túl. Nagy változás, hogy ötven éve először úgy vágnak neki a tornának, hogy nem várnak maguktól győzelmet. A játékosanyag ettől még a világ egyik legjobb bajnokságából jön, még az is lehet, sokáig jutnak.

Amit várnak viszont, azok a gólok, ahogy az idei Bajnokok Ligája-szezon után várhatunk minden csapattól is: a BL-ben mindenféle gólrekord megdőlt, és mivel a vébére kapusokat zavaró spéci új labdát és új cipőket is kapnak a futballisták, gólokra számíthatunk rendesen.

Ha meg az van, olyan rossz vébénk csak nem lesz.

(Borítókép: Indiai focirajongók Kalkuttában készülnek egy kis installációval a vébére. Ronalo, Neymar, Ozil és Messi képei plakátokon. Fotó: AFP/Dibyangshu Sarkar) • Hírek
 • Bankszámla