Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huhognak, buziznak – és egy hónapig az egész világ látja

GettyImages-499949542
2018.06.14. 10:36
Amikor Oroszország 2010-ben megkapta a 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogát, már előre tudni lehetett, hogy két fő probléma is felmerülhet a rendező országgal. Egyrészt a világpolitika egyik meghatározó, ugyanakkor eléggé megosztó szereplője, másrészt a futballkultúrájában virágzik a kirekesztés, legyen az faji, vagy nemi identitási alapon. Utóbbi közvetlenül a vb indulás előtt is óriási gondot jelent, még ha az illetékesek tagadják is a jelentőségét.

Két és fél hónappal a vb nyitómeccse előtt Oroszország a vb egyik legnagyobb esélyesét, Franciaországot fogadta a Szentpétervári Stadionban. A meccsen tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt a rendező felet 22 ezer fontra büntették – csak hogy érezzük a forintban 8 milliós tétel súlyát, a 2017-es U20-as világbajnokságon egy angol játékost 16 ezer fontra (5,8 millió forint) büntettek azért, mert nem az eseményt szponzoráló energiaital-cég termékét fogyasztotta a kispadon.

A FIFA viszonyulása a két helyzethez nem is lehetne beszédesebb.

Lényegében úgy tesznek a nemzetközi szövetségnél, mintha a rasszizmus, a homofóbia és a kirekesztés nemlétező probléma lenne Oroszországban.

Főleg úgy, hogy 2017-ben a FIFA-elnök Gianni Infantino arról beszélt, kiemelt prioritással kezelik majd a rasszista megnyilvánulásokat, kemény büntetéseket osztanak, mindent elkövetnek majd, hogy ilyen ne fordulhasson elő a futballban. Pláne ne a világbajnokságon.

Csak adalékként, hogy micsoda fejlődésen ment át a FIFA: 2004-ben az angolok elleni meccsen rasszista megnyilvánulást mutató spanyol szurkolók miatt a szövetség feleakkora büntetést kapott, mint a kameruni szövetség, amiért a csapat egy meccsre rossz mezben állt ki.

Oroszország az a hely, ahol – a teljesség igénye nélkül:

 • 2012-ben a Zenit szurkolói nyílt levélben kérték a klubot, hogy ne igazoljanak fekete vagy meleg játékost a csapathoz,
 • a brazil Hulk és a belga Alex Witsel 2012-es Zenitbe igazolása előtt a klubnak még nem volt soha fekete játékosa,
 • 2013-ban a CSZKA Moszkva és a Manchester City BL-meccsén a közönség majomhuhogással fogadta az elefántcsontparti Yaya Touré minden mozdulatát,
 • zenites karrierje alatt Hulk folyamatosan arról panaszkodott, hogy huhogás, majomtánc és nevetés kísérte a mozdulatait, bárhol is játszottak az országban,
 • 2016-ban az FK Rosztov és a PSV Eindhoven BL-meccsén negyedórába került, mire eltávolították a szervezők a pályára dobott banánt, ami után az UEFA később semmi büntetést nem osztott,
  Rostov.PSV-Eindhoven
 • mindez ráadásul három nappal azután történt, hogy a FIFA feloszlatta az oroszországi antirasszista munkacsoportját, miután nagy büszkén jelentették, hogy felszámolták az országban a rasszizmust.

Jellemző persze az oroszok hozzáállása is. A vb nagykövete, a korábbi orosz válogatott futballista, Alekszej Szmertyin 2015-ben még azt szajkózta, hogy az orosz futballszurkolók rasszizmusa csak kitaláció, amivel nyugatról próbálják meg lejáratni az országot.

Szmertyin egészen komolyan gondolta ezt a propagandaszöveget, egészen odáig süllyedt, hogy a BBC World Football műsorában azt hangoztatta, hogy a rasszizmus nem létezik az orosz futballban, mindenféle megnyilvánulás az ellenfél, nem az egyén ellen való.

A rasszizmus Oroszországban olyan, mint a divat. Külföldről, más országokból érkezett hozzánk. Nálunk soha, soha nem volt ilyen. Tíz éve lehet, hogy adott pár szurkoló egy banánt egy-egy fekete játékosnak, de ezt is csak viccből tették. A média fújja fel a dolgot, hogy rossz színben tüntessék fel Oroszországot.

Az angolok egyébként tudatosan készülnek az orosz szurkolókra, méghozzá azzal, hogy előre próbálják edzeni magukat a helyzetre. Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate elárulta a torna előtt, hogy a játékosai egymást támogatják majd a pályán, bármi történjen is, azt ugyanis szeretnék elkerülni, hogy a drukkerek magatartása miatt le kelljen vonulniuk a pályáról, de azt sem tűrik majd, hogy büntetlenül zaklassák őket. Az angol szövetség hivatalos protokollja szerint mindenféle őket érő inzultust jelenteniük kell a játékvezetőnek, vagy a meccs ellenőrének.

Danny Rose, a válogatott védője jelezte, nem viszi magával családját Oroszországba a rasszizmus miatt, és bár ő már nem is figyel az ilyen megnyilvánulásokra, abban sem nagyon bízik, hogy a FIFA emberei kellő mértékben tenni tudnának a rasszizmus visszaszorításáért.

A melegek helyzete sem sokkal jobb

Már a 2014-es szocsi téli olimpia előtt a figyelem középpontjába került

az orosz törvényhozás által 2013 júniusában elfogadott melegellenes törvény, ami hivatalosan arról szól, hogy a kiskorúak leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek létezéséről való felvilágosításáért pénzbüntetést kell fizetni,

és a melegeket gyakorlatilag megfosztotta a gyülekezési joguktól is. A törvényt 2017-ben a strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) az Európai Emberi jogi Egyezményt sértőnek találta, ennek ellenére még mindig érvényben van Oroszországban.

A téli olimpia előtt annyit ígértek, hogy a törvényt nem veszik majd annyira szigorúan a Szocsiba látogató külföldi szurkolók miatt, de a vb-t nem egy szűkebb területen, hanem tizenegy városban rendezik majd, így a helyi atrocitásokat is nehezebb lesz elkerülni.

Főleg, hogy a törvény elfogadása óta az Independent cikke szerint megduplázódtak az LMBTQ-közösségeket ért támadások, és akkor még ott van a Moszkva által ignorált csecsenföldi melegüldözés kérdése is.

Új fegyver a bírók kezében

A FIFA felhatalmazást adott a világbajnokság mérkőzéseit vezető bíróknak, hogy ha rasszista, vagy homofób megnyilvánulást tapasztalnak, félbeszakítsák a meccset, igaz, nem azonnal. Elsőre megállíthatja a játékot, hogy a hangosbeszélőben felszólítsák a szurkolókat a nemkívánatos viselkedés befejezésére. Másodikra levezetik a játékosokat a pályáról az öltözőbe, amíg beolvassák az újabb felhívást, és ha harmadszor is meg kell állítani a játékot, már a bíró jogában áll majd megszakítani a meccset, mondja a FIFA fenntarthatósági és sokszínűségi részlegét vezető Federico Addiechi.

Ez a lehetőség egyébként már a 2017-es Konföderációs Kupán is megvolt, de ott csak figyelmeztetésig jutottak, azt a mexikóiak kapták az első meccsükön tapasztalt homofób skandálás miatt.

Egyre erősödik a rasszizmus, pedig nincs is

Növekvő tendenciát mutatott ki az orosz futballban a rasszizmust vizsgáló Fare network (Football Against Racism in Europe, vagyis Futball a Rasszizmus Ellen Európában) jelentése. Eszerint a 2017-18-as futballszezonban a korábbinál gyakoribb volt

 • a majomhuhogás,
 • a neonáci ének,
 • a kaukázusi népcsoportok elleni rigmus a korábbi idényekhez képest.

Az orosz bajnokságon belüli célpontok mellett a francia futballválogatottat, a Liverpool ifijátékosát, Bobby Adekanyét, de még az orosz válogatott Brazíliából honosított kapusát, Guilherme Marinatót is érte rasszista inzultus – a Lokomotiv Moszkva-kapust a CSZKA szurkolói találták meg kétszer is a szezon alatt huhogással.

Orosz ultrák
Orosz ultrák
Fotó: vkontakte.ru

Mindegy az oroszoknak, csak balhé legyen

Azt sem szabad feledni azért, hogy az orosz ultráknak nem feltétlenül kell rasszista vagy homofób indíttatás a balhézáshoz, legalábbis amikor a 2016-os Európa-bajnokság legelején az angol ultrákkal karöltve csatateret csináltak Marseille-ből, remek ízelítőt adtak abból, milyen is lehet majd a folytatás Oroszországban, ahol a kisebb utazás miatt sokkal nagyobb számban lesznek az orosz ultrák.

A vb előtt előre üzentek az angol ultráknak, erőszakfesztivált jósolva nekik – és itt még csak az sem számít, hogy az angolok, vagy épp a jellemzően balhés lengyelek sem kerültek össze az oroszokkal, hiszen bárhova mennek az angol vagy épp lengyel ultrák, oroszok veszik majd körbe őket.

(Borítókép:  Epsilon / Getty Images)