Árpád
-2 °C
3 °C

A vb csodája a stadionon kívüli lelátó

000 15A8BD
2018.06.14. 20:20
Amikor 2010 decemberében Oroszország kapta a 2018-as világbajnokság rendezését, két dolgot lehetett biztosra venni: a hatalmas ország a méretei miatt a csapatoknak és a szurkolóknak is elég nagy logisztikai gondot okoz majd, illetve hogy a költségekkel nem nagyon törődve eléggé megalomán vb-t kapunk majd.

Utóbbinak az lett az eredménye, hogy a tizenkét vb-helyszín felét, hat stadiont dedikáltan a világbajnokságra építettek meg, vagy újítottak fel a nulláról. Összesen több mint 5 milliárd eurót költöttek a 12 helyszínre,

ebből 1,5 milliárd Euró csak a Szentpétervári Stadion iszonyatosan elhúzódó projektjére ment el, amivel ez lett a világ legdrágább futballstadionja.

A csúszások, drágulások szinte az összes helyszínnél általánosak voltak, a csúcsot viszont nem csak árban, de időben is a szentpétervári helyszín tartja, hiszen az ötszörösére nőtt ára mellett az eredetileg tervezetthez képest ötször annyi ideig is épült.

Az építkezéseknél egyébként nem a drágulás és csúszás volt a fő probléma, hanem hogy az egyik legismertebb nemzetközi emberi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (HRW) jelentése szerint a munkálatok során 17 munkás vesztette életét. Jelentésében arra is kitért a szervezet, hogy a FIFA nem tudta megfelelően igazolni, hogy felügyeli az építkezéseket pont a tragédiák, illetve a munkások kizsákmányolását elkerülendő.

Észak-koreai rabszolgák

A brit The Guardian és a norvég Josimar is arról írt, hogy Szentpéterváron rabszolgamunkának beillő körülmények között dolgoztattak észak-koreaiakat. A brit lap szerint legalább 190 koreai dolgozott a Szentpétervári Stadionon augusztus és november között pihenőnap nélkül, napi 11 órán át, átlagosan 10-15 dolláros napi bérért, a többi külföldi munkáshoz képest alulfizetve, rossz lakhatási körülmények között. (A Josimar valamivel kevesebb, 110 észak-koreai munkásról írt.)

A vb-n meghalt 17 munkás közül egy a Szentpéterváron dolgozó észak-koreaiak közül került ki, szívrohamot kapott.

Oroszország mérete nem kíméli a csapatokat sem – hát még a szurkolókat –, pedig még a legkeletibb stadion is csak az ország közepén, az Ural keleti oldalán, vagyis Európa tövében van, igaz, már épp Ázsiában. Távolságok azért így is vannak, a legkeletibb Jekatyerinburg és a legnyugatibb Kalinyingrád között 2500 km a távolság, és bár a csapatok nyilván már a csoportkörben játszott meccseikhez passzintották a vb-központjuk helyét, elég nagy a szórás az első két hétben utazandó távolságok között: a 32 csapatra váró átlagos távolság 2676 km, a legnagyobb nyertes Kolumbia, amire csak 759 km vár, miközben van öt válogatott is, aminek 4000 km fölötti távot kell megtennie, az abszolút vesztes közülük is Svédország a maga 4636 km-ével.

A korrupció által tüzelt csúszások és túlárazások, illetve a munkakörülmények jelentette – nem elhanyagolható – problémákon fölül egyébként elég változatos, és a többségét nézve impozáns stadionokat alkottak az oroszok, és a megalománia sem üt át 50-60 ezres, később totális kihasználatlanságra ítélt pályákon.

A látványt igyekeztek az elhelyezéssel is javítani, a stadionok kétharmada valamilyen nagyobb víztömeg mellé került, ami főleg az éjszakai kivilágítással remek képeket eredményez majd. Két helyszín esetében egyébként egy már jól bevált mintát követtek, a Kalinyingrád Stadiont a Bayern München pályájáról, a szaranszki Mordovia Arénát pedig a dél-afrikai Soccer City Stadionról másolták.

A vb legtöbbet mutogatott stadionja természetesen a Jekatyerinburg Aréna lesz, ahol csak egészen rendhagyó módon tudták megoldani, hogy egy új stadion építése nélkül eleget tegyenek a FIFA által előírt minimális befogadóképességnek, ezért a stadion két oldalát kibontva az épületen kívül húztak fel óriáslelátókat a kapuk mögé.

Az egyedi megoldás révén már több mint fél évvel a vb kezdete előtt elég nagy hírverést kaptak az orosz létesítmények, pedig még Jekatyerinburgban is akad érdekesség az ideiglenes lelátók mellett, méghozzá az, hogy a régi stadion homlokzatát megtartva, azon belülre épült a hipermodern létesítmény.

Hasonló megoldással éltek a legendás Luzsnyiki stadionnál is Moszkvában, ahol a külső vázat megtartva teljesen kibelezték az épületet, és vadonatúj stadiont építettek bele, felszedve az eddigi műfüves borítást is, hiszen a vb-re úgyis csak rendes fűvel ellátott pályák alkalmasak.

A vb-projekt keretében sikerült történelmi hiányosságokat is pótolni, a 2014-ben átadott moszkvai Szpartak Stadionnal ugyanis (addig) 92 éves története során először lett saját pályája a Szpartak Moszkvának – ez a vb-re a Szpartak vörös-fehér színeit kékkel kiegészítve orosz színekbe öltözik majd.

Dizájnját tekintve egyébként csak a pénzhiány miatt erősen lebutított Rosztov Aréna kivételével mind különleges pálya lett:

  • Kazanyban a világ legnagyobb kültéri kivetítője, a korábban vizes vb-nek is helyet adó Kazany Aréna külső fala várja majd a szurkolókat,
  • Nyizsnyij Novgorodban tökéletes körformára épített, 11 ezer tonna acélból összerakott tetőszerkezet magasodik a város fölé,
  • Szocsiban a téli olimpiáról már ismert stadiont építették át,
  • Szamarában az orosz űripar előtt tiszteleg a tervezői szerint meteorkrátert, oldalról nézve viszont inkább valamilyen űrjárművet formázó, 65 méter magasba nyúló aréna,
  • Volgográdban 45 ezres fonott kosarat álmodtak meg,
  • a hiperdrága Szentpétervár Stadion pedig ha az árát nem is indokló, de ultramodern berendezéseket kapott, a pályája kihúzható a napra, a teteje pedig behúzható, ha nem megfelelő az időjárás.

A 12 helyszínből négy már vizsgázott a 2017-es Konföderációs Kupán, de hogy ötmilliárd euróért milyen vb-helyszíneket kapunk, csak ezután derül majd ki élesben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?