Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kellettek a műbajszok az orosz győzelemhez

2018.06.15. 09:32

Bajuszszolidaritást hirdetett napokkal a vb nyitómeccse előtt a legismertebb orosz tévés sztár. Ivan Urgant showman egyébként is kicsit többet engedhet meg magának az állami tévén a szokásosnál, de az orosz csapat fikázásához nem kellett nagy bátorság: a ranglistán rekordmélységbe, a hetvenedik helyre – az eléggé öncélú és most változásra érett FIFA-ranglistán az 51. helyen lévő magyar csapat mögé – zuhant válogatottba vetett össznépi bizalmatlanság általános volt Sztanyiszlav Csercseszov vezetése alatt. A bajszos oszét, egykori szovjet és orosz válogatott kapus melletti vuduzás ezért indokoltnak tűnt. Urgant azt kérte, a szurkolók növesszenek vagy legalább ragasszanak maguknak bajszot.

Мы начинаем всероссийскую масштабную акцию поддержки сборной России по футболу #усынадежды ⚽ Главному тренеру Станиславу Черчесову сейчас нужна наша поддержка! Против него сейчас всё: и прогнозы, и погода, и законы физики, и анатомия некоторых футболистов, да и просто банальная логика! Мы призываем всех зрителей отращивать усы и выкладывать свои усатые фотографии в соцсети с тегом #усынадежды. К акции уже присоединились: Михаил Боярский, Александр Друзь, Никита Михалков и Надежда Бабкина. Вперёд, Россия!

Вечерний Ургант (@vecherniy_urgant) által megosztott bejegyzés,

Akadt is, aki a Luzsnyikiban gyerekével együtt álbajuszban jött, a Szaúd-Arábia elleni nyitómeccsre, de az eredmények alapján úgy tűnik, az első feladattal úgy birkózott meg a csapat, hogy azzal az orosz szurkolók bizalmát is megszerezte.

A Kommerszant tudósítása is arra fut ki, hogy a házigazdaként kijutott csapat barátságos meccsekből álló felkészülése nem sok jót ígért. (A cikk nem tér ki rá, de árulkodó, hogy a magyar csapat elleni tavalyi 3-0-ás győzelem e tekintetben semmit nem ér.) A csapatot két éve vezető Csercseszov 9 vereséget, 6 döntetlent és 6 győzelmet ért el. Szaúd-Arábia válogatottja messze van egy topcsapattól, de az eredmény láttán a Kommerszant is azt sugallta, feltámadt az orosz futball.

Csillagos ötös!

dicsérte meg a csapatot és a világbajnokság szervezését úgy egészében a Kommerszantnál általában is kevésbé kritikus Rosszijszkaja Gazeta. A lap Csercseszov méltatásaként kitért arra is, hogy az 5-ből három gólt cserejátékos lőtt, bár ez lehetne a szövetségi kapitány kritikája is.

Az Izvesztyija is a visszaszerzett bizalomról szólt az 5-0 után, megjegyezve, hogy a csoportkörből való továbbjutásban is sokan kételkedtek. A lap nem hangsúlyozta különösebben, hogy a szaúdiak csapata azért mégsem világverő, így az orosz csapat valódi erejére abból nehéz következtetni, bár kétségtelen, hogy a jó gólarány növeli a csapat továbbjutási esélyeit.

A Nyezaviszimaja Gazeta kevésbé a meccs eredményével, mint inkább a világbajnokság kapcsán az oroszországi sportvilág körüli idegengyűlölet létéről írt, alátámasztva ezt az Emberi Jogok Moszkvai Irodájának (MBPCS) jelentésével. A jogvédő szervezet a törvényi szabályozás szigorítását, a klubtulajdonosok felelősségének erősítését javasolta. Ez folyamatban is van, a napokban a legfelsőbb bíróság adott ki állásfoglalást arról, hogy milyen szurkolói cselekmény számíthat uszítónak és azért milyen büntetés róható ki.

"Válogatottunk magabiztos, hihetetlenül szép, szédítő győzelmet aratott"

- dobálózott a jelzőkkel az állami Pervij Kanal. "Hangzatos nyitóakkordja ez az ünnepi futball szimfóniájának" - lirizált tovább a csatorna honlapján olvasható írás, amely szerint ilyen győzelemre senki sem számított, egységbe forrasztotta az országot. 

A csapat a szaúdinál erősebb, Szalahhal felálló Egyiptommal június 19-én küzd meg.