A világbajnokság 3. napja

A vb két favoritja és a sötét ló Horvátország is a pályán

Index
2018.06.16. 12:50

Összefoglaló

Franciaország videóbírós tizenegyest kapott, végül nyert Ausztrália ellen.
Argentína nem bírt Izlanddal, Messi tizenegyest hibázott, Dánia viszont megverte Perut.
A horvátok magabiztosan verték Nigériát.
Moszkvában szurkolók közé hajtott egy taxi, nyolcan megsérültek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A világbajnokság egyik legérdekesebb helyszínén rendezik a ma esti Nigéria-Horvátország-csoportmeccset, ugyanis Kalinyingrád egy orosz exkláve terület Litvánia és Lengyelország közé beékelődve.  Ez Oroszország legnyugatibb pontja, az időzónája is eggyel nyugatabbra van a moszkvainál.

    A város régi német neve évszázadokon át Königsberg volt, azonban az oroszok kínosan ügyelnek arra, hogy ma már senki ne nevezze így, ha már a II. világháború után hivatalosan is hozzájuk került az egykori Poroszország fővárosa. Ám pont ezt a hibát vétette el nemrég egy légiutaskísérő, aki emiatt vesztette el az állását.

    Az Aeroflot Moszkva–Kalinyingrád-járatán ugyanis angolul véletlenül azt mondta be, hogy hamarosan megérkeznek Königsbergbe. A bejelentésre többen felkapták a fejüket, volt aki ki is tweetelte, úgyhogy a hír eljutott a légitársasághoz is, amely azonnal kirúgta az utaskísérőt. Szóval csak óvatosan königsbergezéssel. 

  • A portugál edző, José Mourinho a Russia Today-nek dolgozik az oroszországi világbajnokságon.

    Szebb feladatot nem is kaphatott volna, mint a Spanyolország-Portugália meccs elemzése, hiszen nagyjából minden szereplővel elég közeli viszonyban van.

    "Volt egy meccs Costával, és egy másik kezdődött, miután lecserélte őt Hierro" - nyilatkozott. Ezzel nyilván érzékeltetni akarta, hogy ez volt a fordulópont, és nem igazán értett egyet a beugró spanyol kapitány ezzel a lépésével. Még ha csak a 77. percben hajtotta is végre.

    Costa a játékosa is volt a Chelsea-ben, nyilván kedveli őt, és hát mégiscsak duplázott.

    Az első gólból jobban nem is vehette volna ki a részét, mert volt egy fotó, amin az látszott: van öt portugál, a kapus és Costa, aki a kapuba lövi a labdát.

    A Manchester Unitedben, vagyis a csapatában védő de Geát megvédte, mondván a legnagyobbakkal is megesik az ilyesmi, hogy benne van egy gólban, de biztos benne, hogy összeszedi magát.

  • Az argentin válogatott kapitány már jóval az Izland elleni mérkőzés előtt közölte a sajtóval a válogatott kezdőjét a szombat délutáni meccsen. Ami szerint a csapat a következő összeállításban vág a mérkőzésnek:

    Caballero; Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico; Biglia, Mascherano; Meza, Messi, Di María; Aguero

    Azaz a Juventus egyik argentinja sem fért be.

  • Szaúd-Arábia futballszövetsége szerint a sajtóban félrevezető információk jelentek meg arról, hogy az Oroszországgal szemben elszenvedett 5-0-ás vereség miatt megbüntetnék a játékosokat.

    A Ria Novosztyi által idézett közlemény szerint az Al-Arabija televíziós csatorna értelmezte rosszul Adel bin Mohammad Ezzat twitteres nyilatkozatát, amelyben a futballhivatalnok – a sajtóban idézettek szerint – arról írt, hogy három játékosnak büntetéssel kell számolnia.

    A közleményben arról nincs szó, hogy a játékosok helyett tehát az Al-Arabiját kell megbüntetni a rossz értelmezésért.

    A szövetség arról ír, hogy a következő napokban még bíznak a hibák kijavításában, és nagyra értékelik a sportminiszter Turki bin Abdulmohszen al-Seik nyilatkozatát, amelyben magára vállalja a felelősséget, a csapat teljesítményéért.

  • Az eddigi számok alapján ugyanis ebben az esetben nagy valószínűséggel lemarad egy pár gólról.

    A négy meccsen összesen 13 gól esett, ebből 5 gól a 87. perc után született – sőt, ebből három már a 90. perc után. 

    Mindegyik mérkőzésre jutott egy játékvégi gól. Az eredményt ez csak az 5-0-ás orosz-szaúdi meccsen nem befolyásolta. Egyiptom Uruguay ellen, Marokkó pedig Irán ellen így vesztette el a mérkőzést, Portugália C. Ronaldo vezetésével így egyenlített a spanyolok ellen.

    Szóval, apró dolgait halassza a meccs utánra, várja meg a sípszót. Persze kabalából ki lehet szaladni vízért, lemarad ugyan a gólról, de ez az áldozat néha megéri, az Eb-n nekünk például Portugália ellen bejött, bár akkor a magyar csapatért lehetett szurkolni.

  • Fontos tanulsága a spanyol-portugál meccsnek, hogy tök fölösleges a partjelzőkkel foglalkozni.

  • Mindössze nyolc ország mondhatja el magáról, hogy futballvilágbajnok: Brazília (5), Németország (4), Olaszország (4), Argentína (2), Uruguay (2), Anglia (1), Franciaország (1), Spanyolország (1). Szombaton pedig két vb-győztes is pályára lép: Franciaország Ausztrália (12.00), Argentína pedig Izland ellen (15.00). 

  • A pénteki portugál-spanyol legszebb jelenete: hárommal kevesebb lába van, mint ahányra a fejek számából tippelni lehetne, és csak az eltérő színű mezekből lehet megmondani, hol kezdődik Ronaldo, és hol ér véget Piquébe olvadt De Gea. Még a piros-fehér-zöld trikolórt is kiadják. Véletlen?

    Jár a képért a véletlen reneszánsz  plecsni!

    A másik irányból nézve is csodálatosan festményszerű volt az ütközés:

  • Sosem rendezett még futball világbajnokságot Oroszország és a válogatott sem indult rosszul a nyitónapi győzelemmel, de meglepő módon nem öntenek el mindent a vb-ről szóló hírek.

    A Rosszijszkaja Gazeta, amely nem vádolható azzal, hogy súlyosan kritizálná a kormányt – bár, ami az orosz nyomtatott sajtót illeti, egyébként is nagyobb a mozgásterük, mint az orosz állami tévének – szintén nem hoz vezető anyagban vb-cikket:

    • Ma temetik Sztanyiszlav Govoruhin rendezőt, parlamenti képviselőt, aki Putyin elnökválasztási kampányának is volt vezetője. (Az elnök is részt vesz a temetésen.) A 82 éves művész Vlagyimir Viszockijjal a főszerepben rendezte a magyarul Fekete Macska bandája című filmsorozatot. 
    • Lista a tíz legveszélyesebb oroszországi állásról. 1138 ember halt meg a munkahelyén, arányaiban legtöbben a halászok – 17 fő –, építőmunkások – 214 fő –, sofőrők – 39 fő – és fakitermelésben dolgozók – 19 fő.
    • Csak a szemétfeldolgozás globális problémái után jön negyedikként egy vb-cikk, az is még a spanyol-portugál 3-3-ról szól.

    A Kremllel ügyesebben kritikus Kommerszant vezető cikke

    • A várható áfa emeléséről szól, amely miatt várhatóan nem emelkedik a jegybanki alapkamat.
    • Várható viták és tiltakozásra való felkészülések a nyugdíjkorhatár emelése miatt (elég mérsékelt egyébként, 2034-re érnék el a nők a 62, a 2028-ra a férfiak a 65 éves korhatárt.)
    • És megint csak a 3-3.

    A Nyezaviszimaja Gazeta honlapján a vb gyakorlatilag nincs is, leszámítva egy nyitónapra készült szerkesztőségi írást, amely arról szól, hogy a kormány nemzetközi politikai elszigeteltségének csökkentésére próbálja felhasználni a vb-t. Egyébként ennek pont ellentmond, hogy a kormányközeli sajtó sem nyomja, bár ettől még igaz, hogy egy ilyen rendezvény értelemszerűen alkalmas legitimációs célokra.

    • A Moszkovszkij Komszomolec is Govoruhin temetéséről, utána több cikkben a nyugdíjreformmal szembeni aggályokról szól, beidézve, hogy Putyin bezzeg 2005-ben azt mondta, amíg ő az elnök, itt nem növelik a nyugdíj korhatárát.

    Egészen a sovsport.ru-ig kellett menni, hogy vezető hírben legyen a vb, a de hát itt más nem is lehetne, a cikk ismét a 3-3-ról szól.

  • Utoljára 1986-ban fordult elő, hogy egy játékos mesterhármast szerzett, de a csapata mégsem nyert: Igor Belanov hiába lőtt három gólt, Belgium hosszabbításban 4–3-ra legyőzte a Szovjetuniót az1986-os vb nyolcaddöntőjében.

  • Hazafias kineziológiai tapasz - nagyjából ezzel a névvel jelentek meg az oroszországi vb-re a 799 rubelért árult termékek. A tapasz amúgy önmagát is osztályozza a dobozán, igaz, négy- és öt csillagot adott magának a különböző kategóriákban: vízhatlanságból például csak négyes, de strapabírásból ötös. Oké.

  • Legalábbis a csukcsföldi csücskén Oroszországnak már épp beköszönt az éjfél, amikor magyar idő szerint befejeződik a tatárföldi Kazanyban az Ausztrália-Franciaország mérkőzés. Ez ottani idő szerint – ahogy az európai Oroszország nagy részén – 15 órát jelent. A 15 órakor kezdődő Izland-Argentína idején már bőven vasárnap lesz, mire az utolsó mérkőzés – itthoni idő szerint este 9 kor – ott már reggel hét óra lesz.

    A vb egyébként Oroszország 11 időzónájából csak négyben zajlik: Kalinyingrádban ilyenkor épp annyi idő van, mint nálunk (a nyári időszámítás alatt UTC+2), Moszkvában eggyel több, Szamarában kettővel, Jekatyerinburgban hárommal.

    Legalábbis nyáron, télen ugyanis ott nem állítják vissza az órákat (pontosabban nyáron nem állítják előre) így a nyárihoz képest télen további egy órával nő a különbség az oroszországi időzónák és a Magyarországon érvényes idő között.

    Ezzel azért sokat kínlódik Oroszország, csökkentettek is időzónákat, majd vacilláltak a nyári és a téli időszámítás állandósítása között, végül a téli időszámítás véglegesítése mellett maradtak.

    Szamara egyébként elég különleges időzónában van, kevesen használják: az UTC+4) Oroszországban csupán Szamara, Asztahany és Uljanovszk megyékben és Udmurtföldön érvényes, külföldön pedig a három kaukázusi országban, illetve Ománban, az Egyesült Arab Emírségekben, Mauritiuson és a Seychelles-szigeteken. 

  • Lionel Messi a napokban lesz 31 éves, a kora alapján nem valószínű, hogy a következő vb-t is csúcsformában tudná végigjátszani.

    „Azt kérdezik, ez az utolsó vb-m? Nem tudom. Nem gondolkodtam még rajta. Az biztos, azon is múlik, hogy ebben a hónapban, hogyan teljesítünk, hogyan fejezzük be ezt a tornát."

    A játékos arról is beszélt, hogy mit jelentene neki egy vb-trófea.

    „Már mondtam korábban is, az Aranylabdáimat elcserélném egy válogatottal szerzett címre. Nem azt mondom, hogy nincs értékük, de a kollektív díjak mindig az egyéniek előtt vannak. Sok mindent nyertem már a Barcelonával, de mindig ugyanaz a motivációm: megint nyerni."

    Argentína ma kezdi meg a vb-szereplést Izland ellen.

  • Esetleg előjött belőle az amatőr breaktáncos: 

  • A világbajnokságok történetében még senki nem tudott kétszer gólkirály lenni. Erre most Oroszországban két játékosnak van esélye: a legutóbb hat találattal első kolumbiai James Rodrígueznek, illetve a nyolc éve öt góllal az élen végzett német Thomas Müllernek. Jelenleg Cristiano Ronaldo vezet hárommal, a két aspiráns még nem lépett pályára.

    Az eddigi labdarúgó-világbajnokságok gólkirályai:

    • 1930: Guillermo Stabile (argentin) 8
    • 1934: Oldrich Nejedly (csehszlovák) 5
    • 1938: Leonidas (brazil) 7
    • 1950: Ademir (brazil) 8
    • 1954: Kocsis Sándor 11
    • 1958: Just Fontaine (francia) 13
    • 1962: Albert Flórián, Garrincha (brazil), Vava (brazil), Valentyin Ivanov (szovjet), Drazen Jerkovic (jugoszláv) és Leonel Sanchez (chilei) 4-4
    • 1966: Eusebio (portugál) 9
    • 1970: Gerd Müller (nyugatnémet) 10
    • 1974: Grzegorz Lato (lengyel) 7
    • 1978: Mario Kempes (argentin) 6
    • 1982: Paolo Rossi (olasz) 6
    • 1986: Gary Lineker (angol) 6
    • 1990: Salvatore Schillacci (olasz) 6
    • 1994: Oleg Szalenko (orosz) és Hriszto Sztoicskov (bolgár) 6-6
    • 1998: Davor Suker (horvát) 6
    • 2002: Ronaldo (brazil) 8
    • 2006: Miroslav Klose (német) 5
    • 2010: Diego Forlán (uruguayi), Thomas Müller (német), Wesley Sneijder (holland) és David Villa (spanyol) 5-5
    • 2014: James Rodríguez (kolumbiai) 6
  • Nem meglepő, karrierje első mesterhármasát és szabadrúgás gólját szerezte nagy nemzetközi tornán. Ez volt egyébként karrierje és a világbajnokságok történetének 51. mesterhármasa is.

  • Vagyis nyomott egy Tony Romót, hiszen

    • előre látta, hogy nem Koke, hanem David Silva lövi majd el szabadrúgást,
    • nem kapura teszi majd, hanem kifelé emeli majd,
    • hogy aztán a szabadrúgás előtt a tizenegyespontnál várakozó, onnan visszalépő, majd újra beinduló Diego Costának fejeljék vissza az ötösön belülre.

    És lám, ez történt.

  • Szombaton, a vb harmadik napján négy mérkőzést rendeznek. A C csoportban 12 órától a Franciaország–Ausztrália, 18 órától a Peru–Dánia-meccs jön. A D csoport 15 órától az Argentína–Izland-meccsel kezdődik. Ezen a mérkőzésen játszik majd Lionel Messi is, aki Ronaldóval a vb-n is külön párharcot vívhat. A portugál pénteken három góllal megadta az alaphangot. A D csoportban 21 órától a Horvátország–Nigéria meccs is jön még.