Összefoglaló

Percről percre A világbajnokság 3. napja

Franciaország videóbírós tizenegyest kapott, végül nyert Ausztrália ellen.
Argentína nem bírt Izlanddal, Messi tizenegyest hibázott, Dánia viszont megverte Perut.
A horvátok magabiztosan verték Nigériát.
Moszkvában szurkolók közé hajtott egy taxi, nyolcan megsérültek.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 3. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dán Delaney Peru ellen tízpontos kísérletet regisztrált a műfajban.

  • Erre utal legalábbis az, hogy hiába akart egy, a sokféleséget ünneplő szurkolói zónát nyitni egy civil szervezetekből álló csoport, napok óta ellehetetlenítik őket, szerintük felsőbb utasításra.

    A kisebbségek által a fociban elért eredményeket ünneplő helynek csütörtökön kellett volna megnyílnia, de a helyszínt bérlő cég a nyitás előtti este hirtelen kitalálta, hogy mégsem látják szívesen az aktivistákat.

    Moszkvában egyébként csütörtökön megnyílt egy ugyanilyen hely, Szenpéterváron azonban keményebben állnak hozzá az ilyen kérdésekhez, így még a FIFA nyomásgyakorlása sem segített.

    Az egész kezdeményezésnek egyébként az volt az apropója, hogy az orosz szurkolók nem tartoznak a legtoleránsabbak közé, bár eddig ezt nem mutatták meg, nem voltak nagyobb balhék. Az angol szurkolók persze még csak most érkeznek, de állítólag nem utaztak ki túl sokan, éppen azért, mert féltek az orosz szurkolóktól.

    A kiérkező angolok ugyanakkor eddig csupa jó élményekről számoltak be, és abban reménykednek, hogy nem lesz majd rendbontás, bár azt hozzátették, hogy ha az angolok kiesnek, valami biztosan lesz majd.

    (Guardian)

  • az orosz és a magyar. Az oroszok verziója, a Szirok (a sajt szóból származik) ráadásul előbb volt, és vastagabb a magyar kollégájánál. Karamellel vonták be, 26 százalékos zsírtartalommal bír, vagyis reggelinek ennél több nem is kellhet. Ízre amúgy kábé ugyanazt az élményt adja, egy kicsit talán édesebb a magyarnál. 

    Fotó: Lovas Gergő
  • Cristiano Ronaldo zseniális volt tegnap a spanyolok ellen, mesterhármast szerzett mindössze négy lövésből. Ezzel együtt is borzalmas a lövés/gól mutatója:

    eddig 74 lövéséből mindössze 6 gólt lőtt, ez pedig 8,1 százalék (a mérkőzés előtt ez 4 százalék volt).

    A brazil Ronaldo annak idején 20 százalékkal nyomta (15/74), Gary Linker pedig mindössze 27 lövésből szerzett 10 gólt (37 százalék). A legtöbb góllal rendelkező aktív játékos pedig Thomas Müller, aki 29 lövésből szerzett 10 gólt (35 százalék).

    Messi az Izland elleni meccs ellőt 9 százalékos hatékonysággal dolgozott (5/54), most viszont 11 lövésből nem sikerült gólt lőnie, így leküzdötte magát 7,69 százalékra. 

  • Costa Rica ellen lép pályára először a szerb válogatott a vb-n, akiket mindenképpen meg kéne verniük, ha szeretnének továbbjutni a csoportjukból, utána ugyanis Svájc és Brazília ellen kell majd játszaniuk.

    Branislav Ivanovic számára ugyanakkor a győzelem mellett azért is fontos lesz majd a mérkőzés, mert ha pályára lép, megdönti Dejan Stankovic korábbi válogatottsági rekordját, 104. alkalommal lenne ugyanis válogatott.

    Ivanovic jelenleg a Zenit játékosa, de a legtöbben a Chelsea-nél lehúzott évei miatt ismerhetik, 2008 és 2017 között erősítette az angolokat, ahol 22 gólt lőtt, ennél több csak John Terrynek jött össze a védők közül a csapatnál. Ennél is érdekesebb egyébként, hogy Suárez őt is megharapta, még 2013-ban a Liverpool játékosaként mélyesztette bele a fogait Ivanovic karjába.

  • A Vasas-Újpest meccsen történt az alábbi kimagasló kombináció, 1996-ban.

    A kilences játékos neve nem csapágy, hanem Fischer Pál, aki az Ajaxban is futballozott.

  • A Wish online kereskedelemmel foglalkozó cég csinált egy nagyon kreatív reklámvideó-sorozatot az "unatkozó" Neymarral, Paul Pogbával, Gareth Bale-lel, Gigi Buffonnal, Robin van Persie-vel, Tim Howarddal és Claudio Bravóval, aminek nyilván az a célja, rávegye az embereket, hogy a Wish-en keresztül vásároljanak. De ez pont nem érdekes, a sztárok viszont nagyon odatették magukat, érdemes megnézni ezeket a kis szösszeneteket. 

    Az én személyes kedvencem van Persie videója

    de Buffon is nagyot megy:

  • A németekkel 2014-ben világbajnoki aranyat szerző Joachim Löw felidézte a múltat. Nem volt állása éppen, ezért megörült, amikor Jürgen Klinsmann hívta telefonon 2004-ben. És mivel munkanélküli volt, ezért boldogan vállalt mellette szerepet a válogatottnál.

    Klinsmann-nak akkor tetszett meg a Karlsruhe edzője, amikor együtt jártak az edzőképzésre, és úgy magyarázta el neki a védekezés dinamikáját, mint soha senki addig. 

    Löw úgy gondolta, hogy ha majd eljön a nemzeti csapattól a 2006-os vb után, talán egy klubcsapatnál vállal majd munkát. Aztán Klinsmann távozása után ő kapta meg a vezér szerepét.

  • Két nappal ezelőtt mi is megírtuk, hogy valószínűleg megvan a brazil kezdő a svájciak elleni első meccsre, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy tényleg ezzel lépnek pályára vasárnap, Tite, a brazilok edzője ugyanis megerősítette, Fred egyáltalán nem lesz bevethető.

    Frednek több mint egy hete sérült meg a jobb bokája, péntekig nem is edzett, de a brazilok biztosak abban, hogy a csoportkör másik két meccsén már teljesen egészséges lesz, így nem változtattak a bő keretükön.

    Freden kívül Renato Augusto és Douglas Costa sincs túl jó formában, nem bírták az edzéseket, úgyhogy a sérülések elkerülése miatt ők saját edzéstervvel készültek. Neymar sem száz százalékos egyelőre, de elméletileg készen áll a játékra, a jelek szerint szépen meggyógyult.

    (via)

  • Még csak a harmadik napnál tartunk, de már öt büntetőt ítéltek meg a vb-n, ami elég soknak tűnik annak fényében, hogy négy éve összesen tizenhárom volt az egész tornán.

    Ennél is érdekesebb viszont az, hogy 2014-ben összesen egy büntető maradt ki, míg idén már most kettő,

    • az egyik ugye a Halldórsson által hárított Messi-lövés,
    • a másik meg Cueva fölélőtt labdája.
  • Ahogy Uruguay minden iskolájában, úgy az alábbi videón látható montevideói intézményben is tanítási szünetet tartottak a válogatott világbajnoki mérkőzése alatt, hogy a tanárok és gyerekek együtt nézhessék a meccset.

    És persze együtt örülhessenek, amikor Gimenez az utolsó percben befejelte a győztes gólt Egyiptom ellen. Tüneményes látvány, ahogy az öröm pillanatok alatt végigsöpör az egész iskolán. 

  • Nem árnyékolják be a bűnügyi hírek az oroszországi vébét – nem azért, mert minden potenciális betörő, erőszaktevő, de akár notórius gyorshajtó meccset néz, hanem, mert a belügyminisztérium utasítást adott arra a rendőrségnek, hogy a bűnügyi híreket ne publikálják – erről először a Znak.ru írt, majd a Reuters is hasonló információhoz jutott, amit az közúti rendőrség, a belügyminisztérium és a Nyomozati Bizottság (SZK) honlapjának felhozatala is megerősít, ahol tábornoki jutalmakról, évfordulós találkozókról és a nyári szünet miatt szükséges fokozott közúti óvatosságról írnak – meg a Pravij Szektor őrizetbe vett tagjáról, de hát ő ukrán, így ez a feszült orosz-ukrán viszonyba belefér a vb alatt is.

    Rossz hírek állítólag július 25-ig nem is nagyon lesznek a rendőrségi oldalakon, így a sajtóban sem. Annyira, hogy a Znak.ru-nak a rendőrség arra kérdésére sem válaszolt a napokban, hogy indult-e vizsgálat Jekatyerinburgban amiatt, hogy a lakók bejelentése szerint 50 autót megrongáltak az Uralon túli városban egyetlen éjszaka alatt.

  • Már két éve az Eb-n is őrült módjára közvetítettek minden izlandi megmozdulást, ezt a remek szokásukat a vb-re is megtartották, a katarzis az argentinok elleni egyenlítőgólnál, Alfred Finnbogason találatánál jött el, amivel első vb-meccsükön az első vb-találatot, és az első vb-pontokat is jelentette végül.

    Itt át is adnánk a szót  Guomundur „Gummi Ben” Benediktsson hangszálainak:

  • Peru legutóbb 1982-ben volt ott a világbajnokságon, így az idei szereplés egészen hihetetlen lelkesedést váltott ki a szurkolókból. A jegyeladások alapján a perui szurkolótábor a 8. legnépesebb az oroszországi világbajnokságon, ami elég döbbenetes adat, tekintve az életszínvonalat és a távolságot. Több mint 43 ezer jegyet adtak el csak Peruban, és ehhez még jön egy népes tábor a külföldön lakó peruiak köréből.

    Az egyik szurkoló azt nyilatkozta, hogy mindenki ott akart lenni Oroszországban, mert ki tudja, hogy életében eljut-e még egy vébére a csapat.

    Mennyiségük mellett a peruiak a hangulat generálásában is lenyűgözőek, ahogy azt a Dániai elleni meccsre vonulva is bemutatták. Karnevál volt Szaranszkban. 

  • A franciák második, végül győztesnek bizonyuló gólja után nagy volt a boldogság. A szertelenül áradó örömben Fekirnek sikerült rendesen belenyúlnia csapattársa, a már egyébként is viharvert Olivier Giroud szemébe.

  • Ebben a cikkben elemezzük, hogy tényleg ennyivel sprintelt-e.

    Itt van, hogy mennyivel futottak a spanyolok:

    Piqué (32,62 km/h), Nacho (30,62), Diego Costa (30,38), Alba (28,8), Busquets (28,37), Isco (27), Iniesta (25,92), Ramos (25,56), Silva (25,2), Koke (25,66), Aspas (29,7), Lucas Vázquez (26,82), Thiago (26,42).

  • Már írtunk arról, hogy az orosz sajtót nem öntöttel teljesen a futball-vb, és valójában az sem meglepő, hogy a nyugdíjkorhatár tervezett emelése jobban foglalkoztatja az oroszokat, annyira, hogy a vezetés a későbbiekben súlyos tüntetésekkel számol.

    A jelenlegi 60-ről a férfiaknak 65-re emelik a nyugdíjkorhatárt 2028-ra, a nőknek 55-ről 63-ra, 2034-ig.

    Ez ugyan nem kirívóan magas, és az alacsony születésszám miatt elöregedőben a társadalom, de azért érzékeltetésül pár szám:

    A nőké kevésbé aggasztó, születéskor várható élettartamuk 76,1, a férfiaké viszont mindössze 65,9 év, vagyis majdnem a tervezett nyugdíjkorhatárral azonos – írta a Kommerszant.

    Persze, aki eljut a nyugdíjkorig, már hosszabb életre számíthat, mert – és itt jön a legelgondolkodtatóbb szám – a férfiak 40 százaléka nem éri meg a 65 évet, ez kétszer nagyobb arány, mint a nőknél.

  • Pár svájci drukker áttévedt a szakadár Donyecki Népköztársaságba (DNR), miközben Rosztov-na-Donu-ba igyekezek a csapatuk vasárnapi, Brazília elleni meccsére.

    Hiába, ahol Napóleon serege volt az utolsó külföldi haderő és 1847-ben vívta utolsó belső fegyveres konfliktusát, ott könnyen hihetik, hogy 2018-ban Európában már nem nagyon vannak harcok, legalábbis nem egy vb-meccs közelében.

    Jó, eléggé hírkerülőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ellenvetés nélkül higgyen a GPS-nek, amelyik a legrövidebb utat az Ukrajnától elszakadni akaró, orosz támogatást élvező szakadár területeken át mutatta Rosztov-na-Donu felé.

    Átjöttek a kvázihatáron, a szakadárok nem kérdezték, ugyan mit keresnek DNR-ben, így futottak egy Kelet-Ukrajnában dolgozó újságíróba, Anna Dombrovszkajába, aki Facebook-oldalán számolt be a naiv svájciakról.

    dfgdfg

  • Megszavazta a portugál parlament azt a törvényt, amely alapján legálissá válik a marihuána orvosi célú felhasználása – írta a Publico.pt. A törvényt még az államfőnek is ellen kell jegyeznie, de nem valószínű, hgy az összes frakció által megszavazott törvény elé Marcelo Rebelo de Sousa akadályt gördítene.

    Igaz, a kannabisz felhasználása így is csak szűk korlátok között lehetséges: csak olyan betegek esetében alkalmazható, akiken más gyógykezelési móddal nem tudtak segíteni.

    Tervben volt a marihuána termesztésének legalizálása, is, de azt végül elutasították.

  • Szokatlan, hogy Moszkvába kellett menniük a csapatoknak, hogy kellemesen sütkérezhessenek a nyári 23 fokban. 

    Reykjavíkban most csak 8 fok van, persze ez egy sarkkörön túli országtól nem is olyan rossz. A Golf-áramlat révén egyébként télen sem kell annyira panaszkodniuk, mint ami a szélességi körből következne.

    Elsőre meglepőbb, de Buenos Airesben most még hidegebb van, mindössze 7 fok. Igaz, ott a tél hozza azt, amit Izlandon a nyár.

  • Hihetetlen, hogy Diego Maradona után Lionel Messi is Magyarország ellen mutatkozott be életében először a nemzeti válogatottban.

    Ebben a pillanatban épp 125. válogatott mérkőzését kezdte az oroszországi vb-n, Izland ellen.

    Maradona és Messi első válogatott mérkőzése is barátságos. 1977-ben 5-1-re kapott ki Argentínában a magyar csapat, a 61. perces szépítés után lépett pályára az akkor 16 éves Maradona. 

    Messi 18 évesen, 2005-ben mutatkozott be, a mérkőzés Magyarországon volt. Érdekes, hogy nagyjából ugyanígy, Messit is a 64. percben cserélték be, de ellentétben Maradonával nem sok időt töltött a pályán: nagyjából egy perc múlva indult volna meg, de Vanczák Vili kiüttette magát vele, Messi azonnal pirosat kapott.

    A meccsnek mindegy volt, Argentína megtartotta végig az 1-2-es vezetését. Itt a legendás Vanczák-védelem:

  • Ausztráliában Les Murray neve összeforrt a sportközvetítésekkel, 1980-as években volt a népszerűsége csúcsán, ő volt a futball ausztrál hangja. Murry 1945-ben Magyarországon született Ürge László néven, az 1956-os forradalom idején vándorolt ki családjával Ausztráliába.

    1986-tól 2014-ig közvetítette az ausztrál válogatott meccseit a SBS televíziónál. A tévé miatt vette fel a Murray nevet is, az Ürge kiejtésével elég sokaknak meggyűlt a bajuk, de ha Mr. Footballról beszélték, akkor is mindenki tudta, hogy róla van szó.

    Murray 2017 nyarán 71 évesen meghalt, de nem felejtették el, milyen hatást gyakorolt az ausztrál tévézésre, a SBS a vb kapcsán rá is emlékezett.

  • Az előbb elkezdték kiosztani a várólistás jegyeket a sajtónak, mire rengetegen megrohamozták a jegyekért felelős standot a médiaközpontban. Egy ideig ment a huzavona a plusz jegyekért, aztán az egyik szervező finito, end, kaput szavakat kiabálva közölte, hogy nem lesz több hely sem a mérkőzésre, sem a sajtótájékoztatóra. Kösz, Messi!

  • az egyik kapu mögött, de még mindig sokan vannak kint beléptetésre várva. A Szpartak stadionjában amúgy 44 ezren férnek el, telt ház várható, bár hallottunk már ilyet ezen a vb-n, aztán mégsem lett az. 

  • Bár a 29 éves Aron Gunnarsson hátán már inkább egy freskó van.

    Két éve pontosan ezen a napon Izland Magyarországgal játszott az Európa-bajnokságon, Marseille-ben. A Cardiffban futballozó Gunnarsson akkor is ott volt a pályán.

  • Spoiler: Argentínának szurkol. 

  • Normál esetben szoktak lenni várólisták a különböző sajtós és szponzori jegyekre, most már ezekre sem lehet feliratkozni, mert a FIFA lezáratta azokat órákkal ezelőtt. Mindenki Messiéket akarja látni.

  • Egyébként messze nincs akkora rendőri készültség, mint a csütörtöki nyitómeccs előtt a Luzsnyikinél, néhány lovas rendőrt és elvétve egy-két rohamrendőrt látni, a metróban sincs komolyabb jelenlét. Mondjuk nem is lenne indokolt, békés a hangulat, az izlandiak elvegyülnek az argentinok között, és megint sok a mexikói

  • A FIFA előre jelezte, hogy nagy lesz az érdeklődés a Szpartak-stadionban rendezendő csoportmeccs iránt, és hát tényleg így lett.

    A beléptetésen kívül már három órával a délután négyes kezdés előtt rengeteg argentin volt, a médiaközpont pedig annyira megtelt, hogy a földön ülnek az emberek, a wifi hálózat meg közben haldoklik. 

    Fotó: Lovas Gergő
  • akik jöttek minden korosztályban, Messit, Maradonát éltetik, és csinálják a hangulatot.