Szilvia
5 °C
16 °C

Egyszerre volt szabályos és szabálytalan az ausztrál becsúszása Griezman ellen

2018-06-16T112832Z 1017526502 RC1B6F919750 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.16. 17:03

Komoly vitatémát adott a világbajnokságok történetének első videóbíró bevonásával megadott büntetője, ami a szombat délben kezdődő Franciaország-Ausztrália csoportmérkőzés első félidejében esett.

Ez volt az első alkalom, hogy egy világbajnoki mérkőzés játékvezetője megmásítsa korábbi döntését, miután igénybe vette a rendelkezésére álló külső segítséget.

Nem is akármilyen incidens vezetett a történelmi döntéshez, egy olyan becsúszás, ami szabályos és szabálytalan is volt egyszerre.

A meccsen fújó uruguayi bíró, Andres Cunha élőben figyelve az eseményeket nem ítélt büntetőt, amikor Josh Ridson a tizenhatos vonalánál hátulról becsúszva buktatta a labdával kilépni próbáló Griezmannt. A játékvezető valószínűleg úgy látta, hogy Ridson a labdát rúgta el először. A VAR, azaz a videófelvételeket figyelő kollégája, viszont úgy vélte, hogy ezt követően visszakerült a csatárhoz a labda, akit a továbbcsúszó védő buktatott. A monitorok előtt ezen a meccsen az argentin Mauro Vigliano játékvezető ült, ő szólt Cunha fülére, hogy szerinte meg kéne néznie a felvételeket, mert azok láttán elképzelhető, hogy megváltoztatná a döntését. A VAR ugyanis sosem dönt, csak javaslatot tehet a bírónak a felvételeket látva.

Cunha megszakította a játékot, kiment a monitorhoz, és a látottak alapján megváltoztatta ítéletét, aminek a franciák nagyon örültek, az ausztrálok kevésbé. Leginkább azt hányták Cunha szemére, hogy a felvételekből nem lehetett egyértelműen eldönteni, mi történt.

A hivatalos verdikt szerint viszont egyértelműen jó döntés volt az eredeti ítélet megváltoztatása. David Elleray, a futball nemzetközi szabályalkotó szervezetének (IFAB) technikai igazgatója a mérkőzés után így magyarázta el az ítéletet a Telegraphban.

A védő szerelni próbált, el is érte a labdát, de aztán, ahogy Griezmann továbbment a labdával, a védő felemelte a lábát és buktatta. Ez lényegében egy második történés volt, egyértelmű buktatás, amit hiba lett volna nem észrevenni

 – magyarázta Elleray, aki azt is hozzátette, hogy a döntés szempontjából teljesen irreleváns, szándékos volt-e a szabálytalanság vagy sem.

Érdekesség még, hogy az ausztrálok sokkal jobban jártak volna, ha Ridson egyáltalán nem éri el a labdát, mert akkor a megmozdulás első része is szabálytalan lett volna, az viszont még éppen a tizenhatoson kívül kezdődött.

A Franciaország-Ausztrália csoportmérkőzést 2-1-re a franciák nyerték.

Nyitókép: Sergio Perez/Reuters

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?