A világbajnokság 4. napja

Index
2018.06.17. 11:27

Összefoglaló

Meglepetéseket hozott a vb 4. napja, a címvédő németek kikaptak Mexikótól, Brazília csak ikszelt Svájccal, Szerbia hatalmas szabadrúgással verte Costa Ricát.
Pogba gólját elvették, öngólra módosították.
Aggasztó képek jelentek meg Szalahról.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a katari központú beIN Sports Network a világbajnokság közvetítéseinek jogtulajdonosa, de a diplomáciai viszonyok bekavarta mindebbe. Katart több arab ország, így többek között a vb-résztvevő Szaúd-Arábia is bojkottálja 2017 júniusa óta.

    Ezért fordulhatott elő az, hogy a vb-t Szaúd-Arábiában a BeoutQ csatorna adta a nyitómeccset, amitől persze nem kapott engedélyt sem a FIFA-tól, sem a beIN-től. A FIFA már közleményt is kiadott az ügyben, hogy mindent megtesz a jogsértés megakadályozásáért, de kicsit bonyolítja az ügyet, hogy a FIFA-vezetéssel egyre jobb viszonyban lévő, befektetéseket is fontolgató szaúdi herceg, Mohammed bin Szalman egyetértével ment le a kalózadás.

  • A marokkói futballistát az Irán elleni vb-meccsen kellett lecserélni egy ütközés után, majd agyrázkódás gyanúja miatt kórházba szállították és megfigyelésre bent is tartották. Most ugyan kiengedték és visszatért a csapat szállásra, de az orvosi stáb szerint biztosan kihagyja a Portugália elleni meccset. Ha azon a találkozón is kikap az észak-afrikai csapat, gyakorlatilag már csomagolhat.

  • Zlatko Dalic szövetségi kapitány szerint a horvát labdarúgó-válogatott elérte legfontosabb céljait: gólokat szerzett és legyőzte Nigéria csapatát az oroszországi világbajnokság csoportkörének szombati játéknapján, Kalinyingrádban.

    "A győzelem az győzelem. A szögletek és a büntetők is részei a futballnak. Az volt a fontos, hogy gólt szerezzünk. A szerencse is mellénk állt, de megérdemeltük" - nyilatkozta a késő esti mérkőzés után a kapitány.

    Az Argentína-Horvátország mérkőzés csütörtökön - magyar idő szerint - 20 órakor kezdődik Nyizsnyij Novgorodban, a Nigéria-Izland találkozót pedig pénteken 17 órától játsszák Volgográdban.

  • A La Nacion című lap komoly kritikát fogalmazott meg a csapat Izland elleni teljesítménye után, ugyanakkor kiemeli, hogy a játékvezető három tizenegyest elnézett. Egyet ugyan megadott, de azt meg Lionel Messi kihagyta. 

  • Az izlandi sajtó reakciója érthetően pozitív volt, miután a válogatott 1-1-es döntetlent ért el Argentína ellen a szombati napon. A Frettabaladid szalagcíme ez volt: "Ez a teljesítmény hihetetlen volt." Míg a Morgunblad költői kérdése pedig így szólt: "Ki várta ezt?"

    Az izlandi csapat ezzel a sikerrel egyelőre holtversenyben áll a második helyen. Június 22-én, pénteken Nigéria ellen játszik sorsdöntő meccset, majd négy nappal később a horvátok ellen fejezi be a csoportkört, most már továbbjutási esélyekkel.

  • Nyolc szurkoló sérült meg, amikor szombat este egy kirgiz taxis közéjük hajtott Moszkva belvárosában.

    Anarbek Chingiz, a moszkvai gázoló
    Anarbek Chingiz, a moszkvai gázoló
    Fotó: Reuters Tv

    Azóta kihallgatták a sofőrt, aki megpróbált elmenekülni a helyszínről a gázolás után. Nem fogyasztott alkoholt, de a baleset idején már 20 órája volt szolgálatban, csak 2-3 órát aludt előtte. Azt mondta, hogy mindössze egy hónapja taxizik Moszkvában, és azért hajtott véletlenül a szurkolók közé, mert összekeverte a gázt és a féket. 

    Azért akart elmenekülni a helyszínről, mert megrémült, hogy meglincselik, amiért ennyi embert elütött. 

  • Csapatépítő programként látogatott el Szocsiban a delfinparkba a lengyel válogatott, de kis híján sikerült összehozniuk a vb legröhejesebb sérülését, Arkadiusz Milik ugyanis megcsúszott egy pocsolyában, és csúnyán ráesett a kezére.

    A lengyel játékos sérülése elsőre komolynak tűnt, de a vizsgálatok kimutatták, hogy csak zúzódott, nem tört a keze.

    Miliket ismerve egyébként egészen hihetetlen, hogy nem lett komoly sérülés a dologból, az elmúlt két évben ugyanis kétszer szenvedett keresztszalag-szakadást, összesen ötven meccset hagyott ki miatta a Napolinál.

    Milik valószínűleg így is pályára léphet majd a keddi, Szenegál elleni meccsen.

  • A futball statisztikáival foglalkozó Opta intézet szerint Lionel Messi az izlandiak elleni meccsen 13 kapu felé tartó lövéssel próbálkozott, ebből pedig egyetlen gól sem született. Világbajnokságon legutóbb ennyit az olasz Luigi Riva lőtt kapura gól nélkül, 1966-ban a svédek ellen

  • A Peru elleni meccsen sérült meg a dánok középpályása, a BT cikke pedig arról ír, hogy többszöri bordatöréssel már véget is ért a játékos számára a világbajnokság.

  • Öt büntetőt fújtak be szombaton a bírók, utoljára az 1998-as franciaországi vb-n lőttek ennél többet egy napon, méghozzá június 24-én, egészen pontosan a következő leosztásban:

    • Franciaország - Dánia: egyet kaptak a franciák, egyet pedig a dánok
    • Dél-Afrika - Szaúd-Arábia: egyet kapott Dél-Afrika, kettőt a szaúdiak
    • Spanyolország - Bulgária: a spanyolok kaptak egyet, éppen a Lopetegui helyett kinevezett Hierro lőtte be

    Pénteken egyébként az utolsó pillanatban lőtt gólok napja volt, úgyhogy kíváncsian várjuk, mi lesz a mai nap témája.

  • A brazil Skol sörmárka eredetileg csak izlandi győzelem esetén osztott volna az izlandiaknak ingyen sört, de végül a döntetlennel is beérték, ha már a nagy rivális Argentína ellen volt, és így is állták az ígéretüket.

    A nagy kapcsolat ugye a Skol, ami amellett, hogy a sörmárka neve, az izlandi tapsolós szurkolásé is.

  • Vasárnap játssza első meccsét a címvédő Németország, 15 órától Mexikó ellen mutatkozik be Joachim Löw csapata.

    20 órától láthatjuk a megerősödött, a világbajnoki címre szintén esélyes Brazíliát is. Neymarék Svájc ellen kezdik meg a csoportkört.

    14 órától Costa Rica és Szerbia meccsével indul a nap. Ahogy a korábbi napokon, úgy ma is online közvetítjük az Indexen a mérkőzéseket.