Szilvia
5 °C
16 °C

A németek a vb-n szokták megszüntetni gondjaikat

2018-06-16T095944Z 1105422556 RC11A5904DC0 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.17. 10:35
Döntetlen a spanyolokkal, vereség Brazíliától és Ausztriától, vékony győzelem Szaúd-Arábia ellen. Németország nem kápráztatta el rajongóit a felkészülési időszakban. Most már nem lehet kísérletezni, rá kell találniuk a sebességre. Algéria ellen 1982-ben indultak vereséggel, azóta csak győztek.

Ami klubszinten a Real Madrid, az válogatott szinten Németország lehet. A németeké lehet az első válogatott, amelyik ebben az évszázadban megvédi vb-címet. Legutóbb Brazília hódította el egymás után kétszer a kupát: 1958-ban és '62-ben. A másik duplázás még régebben, 1934-ben és '38-ban történt, Olaszország érte el.

Németország a 2014-es csapatból távozó játékosok után frissített kerettel címvédésre készül. 

"Mindannyian érezzük, hogy nagyszerű dolgot csinálunk, de mindenki tisztában van azzal, hogy ez lesz a legnehezebb vb, mivel vadászni fognak ránk.

Csak akkor élhetjük túl, ha már az első naptól világosan látjuk a céljainkat.”

Hogyan formálódik a csapat?

  • Neuer visszatért az utolsó pillanatban, ha gyorsan visszanyeri formáját, és kvázi söprögetőt játszik, még inkább nyomást tud gyakorolni a válogatott.
  • Kimmich került Lahm helyére, aki gyorsabb.
  • A másik szélsővédő Hector, aki a Kölnnel ugyan kiesett, a válogatottban megingathatatlan a helye.
  • Reus megsérült négy éve az utolsó pillanatban, most ott lesz
  • Werner lehet a center, aki remekül kezdte a válogatottbeli karrierjét.
  • A németek játékának kulcsa azonban vélhetően Özil lesz, aki a játékosok közti kapcsolatot teremti meg.
  • A 4-2-3-1-es felállástól nem szoktak eltérni.

Ha őt sikerül kivenni a játékból, Németországnak komoly problémái adódhatnak. Lelkileg őt kevésbé viselte meg, hogy találkozott a török elnökkel, a szurkolók inkább Gündoganra mérgesek, meglepő lenne, ha ő kezdene Mexikó ellen. 

Özil nem éppen a legszorgalmasabb a védekező feladatoknál, ezért középen szerepeltetése aggályos. A letámadás során ugyan csatlakozik az aktuális támadóhoz, ezzel 4-4-2-vé válik a formáció, de még így is viszonylag könnyen átjátszható ez a taktikai elem.

A double pivot alapvetően egy passzoló és egy védekező játékosból áll.

A Real Madrid meccsein látható, hogy Toni Kroosnak nem a védekezés az erőssége, de ott kisegíti őt Modric és Casemiro. A válogatottban azonban mellé nem egy kifejezetten védekező középpályás fog kerülni, hiszen Khedira egy box-to-box játékos. Az angol elnevezés a két tizenhatos közt folyamatosan ingázó játszó középpályást illeti. 

Löw ezt a gordiuszi csomót nehezen tudja megoldani. A probléma persze nem új keletű, mivel azután állt elő, hogy a 2014-es brazíliai vb-n leginkább használt 4-3-3-as formációt felváltotta az új alakzat.

A váltás két okból történhetett. Egyik mozgatórugója Schweinsteiger visszavonulása lehetett a válogatottól, másrészt Özil középre hozatala is belejátszhatott; az arsenalos ugyanis hajlamos elveszni a szélen.

Löw csapata taktikailag széles skálán mozog, hiszen a játékosállománya az egyik legerősebb. Képesek gyors, direkt játékra is, de a Guardiola hatása miatt megjelenő labdabirtoklóra is. 

Mit láttunk Ausztria ellen?

Egy korai Özil-gól ellenére az osztrákok 2-1-re nyertek, az elmúlt 32 évben nem verték a németeket.

Az osztrákok emberfogásos letámadása hatékonynak bizonyult a németek ellen. Zavarba tudták hozni őket hátul, amiből nem egy helyzet is kialakult. 

Hinteregger - kívül helyezkedve a németek védő blokkján - szabadon érkezhetett a hosszúra, ami nagy védekezési hiba.

A hosszún érkező Hintereggert megtalálja a labda
A hosszún érkező Hintereggert megtalálja a labda

Ekkor még a csapatban volt Sané, végül Brandt mehet helyette. Nyilván nem ad hoc döntés született, hanem egy koncepció részét képező.

Ha egymás mellé helyezzük őket, érdekes ellentmondást láthatunk. Sané szinte mindenben lekörözi a honfitársát, a szintén 22 éves Brandtot.

A 15 gólpassz beszédes, mivel csupán eggyel marad el a liga talán legkreatívabb játékosát ól, Kevin de Bruyne-től. Miért nem képes ugyanerre a válogatottban?

Pep Guardiola irányítása alatt a vonal mellett helyezkedve tölti a legtöbb időt. Mivel egy dinamikus, jól cselező játékosról van szó, itt kamatoztathatja legjobban képességeit. Gyakran alakít ki számára kedvező egy-egy elleni helyzeteket, amellyel a szélről megbontja az ellenfél védelmét és magát vagy társait hozhatja helyzetbe. Ugyancsak előfordul, hogy a pálya közepe felé kezd elindulni, így okozva galibát a védekező csapat számára.

saneesbrandt

Az előbbiekkel ellentétben a válogatottban teljesen más kép rajzolódott ki róla.

  • 12 mérkőzésen mindössze 1 gólpasszig jutott, 0 gól.

A probléma gyökere és a legfontosabb különbség is az eltérő szerepkörben áll. A válogatottban nem a vonal mellett játszik, hiába van papíron ott jelölve.

Löw úgy szervezte meg a felállást, hogy a szélekért a hátvédek, Kimmich és Hector felelnek, miközben a szélsőként feltüntetett játékosok beljebb húzódva a half space-en tevékenykednek.  A Half space magyarázata: ha a pályát hosszában 5 egyenlő sávra osztjuk, akkor megkapjuk a pálya közepét jelentő területet, illetve a két szélső régiót. A közte lévő sávok pedig az úgynevezett half space-ek.

A szélsők legfőbb feladata az ellenfél vonalaiban passzopciót nyújtani. Ez már jelzi, hogy közel sem olyan izoláltan játszhat, mint klubjában.

További óriási különbség, hogy Ausztria ellen nagyrészt háttal volt a kapunak, nemegyszer a támadó sorban helyezkedve, nyakában a védővel kellett játékba avatkoznia. Ezek a szituációk egészen más képességeket igényelnek, ezekben érezhetően kevésbé komfortosan mozog.

Mit láttunk a szaúdiak ellen?

Először is szoros győzelmet - ebben az évben először nyertek -, de a 2-1-et nem érdemes összehasonlítani az oroszok elleni 5-0-val. Bár tény, rávilágított az eredmény a németek kisebb gyengeségeire.

Kroos bekerült a csapatba, Özilt pihentette, Reust berakta Löw. Reus bár képes középen is játszani, elsősorban a szélen érzi jól magát. Cserébe nem vette át Özil szerepkörét, hanem eggyel hátrébb, Krooshoz került a szervezés feladata és terhe.

Az ellenfél által használt 4-1-4-1-es formáció középen erősnek tűnt a plusz egy játékosnak köszönhetően, aki a védővonalak közti területért felelt, bár a szoros védekezés miatt ez néhol átcsúszott 5-4-1-be.

A Draxler, Reus, Müller és Werner alkotta középső négyes időnként passzívvá vált. Éppen ezért vagy emellett a szaúdiak által ideiglenesen üresen hagyott széleket részesítették előnyben. Gyakran látott mozzanat volt a Kimmichnek kitett labda a szélre, csakhogy az ellenfél tolódása nem egyszer útját tudta állni a német támadásoknak, amelyből rendre hiányzott a sebesség.

Meddig juthatnak?

A keretük remek, a sérülésből érkezőkről (elsősorban Boateng) úgy hírlik, felépültek, de nagy kérdés, mennyit vett ki belőlük a szezon, igaz ez mindegyik más csapatra is elmondható.

A kontrákra és az agresszív letámadásra érzékeny a német csapat, megfelelően kivitelezett letámadással vagy gyors támadásokkal komoly lépést lehet tenni a legyőzésükre.

Épp az egyik újonc, Joshua Kimmich hívta fel arra a figyelmet Mexikó kvalitásaira, mert a Konföderációs Kupán ugyan legyőzték őket 4-1-re, játékban többször alárendelt szerepben voltak. Mexikónak gyors játékosai vannak, és mindig veszélyes egy vb-n. Különösen az első meccsen.

Németországot Garai Dániel mutatta be, aki a Madridi Merengues blog szerzője.

Borítókép: Joachmim Löw a június 16-i moszkvai sajtótájékoztatón. Fotó:  Gleb Garanich / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?