Ödön
2 °C
11 °C

Hatalmas szabadrúgásgóllal verték a szerbek Costa Ricát

2018-06-17T140626Z 235355859 RC1813D14510 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.06.17. 16:24 Módosítva: 2018-06-17 17:19:59

A vasárnap délután 2-kor került sor a Szerbia-Costa Rica nyitómérkőzésre az E-csoportban az oroszországi világbajnokságon. A győzelem nemcsak a jó kezdés miatt lett volna fontos mindkét csapatnak. Az előzetes erősorrend alapján ennél már csak nehezebb ellenfél várt rájuk a következő meccseken, hiszen a csoportban rajtuk kívül még Svájc és Brazília található (utóbbi a két csapat vasárnap este 8-kor találkozik).

A szerb kapitány a rutinos öregek és tehetséges fiatalok kombinációjára szavazott a keret összeállításakor, a kezdőcsapatban olyan kipróbált harcosok szerepeltek, mint a mai meccsen válogatottsági rekorderré váló Ivanovic vagy Kolarov, mellettük viszont válogatott szinten szinte teljesen tapasztalatlan játékosok is helyet kaptak, mint a védő Milenkovic vagy a középpályás szuper tehetség, Milinkovic-Savic.

Costa Rica ezzel szemben a Real Madridban védő Keylor Navast leszámítva sztárok nélkül érkezett a világbajnokságra, a csapat erősségeinek most is azok a játékosok számítanak, mint négy éve, amikor emlékezetes módon három korábbi világbajnokkal sorsolták össze őket, és mégis csoportelsőként végeztek az angol, olasz és uruguayi válogatott előtt. 2012-ben végül csak Hollandia tudta megállítani őket, ám mivel Brian Ruizék azóta nem lettek fiatalabbak, újabb nagy tehetség pedig nem igazán tűnt fel mellettük, így hiába a nagyobb rutin, nem Costa Rica számított az esélyesnek a szerbek ellen. 

Ahogy az már az első pillantásra nyilvánvaló volt, és a meccsen is ékesen kiderült, a szerb válogatott leggyengébb pontja a csatársor. Az angol másodosztályú Fulhamben játszó Mitrovic helye annak ellenére megkérdőjelezhetetlen az egy szem ék szerepében, hogy klubja csak az angol másodosztályban szerepelt az idényben. Costa Rica ellen is kiderültek a korlátai, jól került helyzetbe, de egy klasszis csatárnak ennyi lehetőségből legalább egy-két gólt illett volna rúgnia. Nem pedig nullát.

A mérkőzés elején meglepően sűrűn estek a helyzetek mindkét kapu előtt, Mitrovic alig két perc elteltével gólt lőhetett volna, ahogy a túloldalon Gonzalez is, ha ziccerben nem fejel a kapus kezébe. Aztán úgy 10 perc elteltével feszesebb védekezésre váltottak a csapatok, a szerbek pedig szép lassan átvették a játék irányítását. A tizenhatosig el is jutottak, de ott mintha elfogyott volna a tudomány, ebben persze nagy szerepe van az ellenfél jól tömörülő  védelmének.

Csak néhány veszélyesebb helyzetet tudtak kialakítani a szerbek, és a fél világ által figyelt Milinkovic-Savic is csak néhányszor tudta megvillantani képességeit. Costa Ricának a védekezés mellett csak elvétve maradt ereje támadásokra, de egyszer-egyszer azért eljutottak a szerb kapuig.

A hajtós félidő legszebb jelenetére a 43. percben került sor, Milinkovic-Savic ollózott gyönyörű mozdulattal kapura, Navas hatalmasat védett. Még szerencse, tehetnénk hozzá, mert a partjelző tévesen lest jelzett, így legalább nem lett vita az esetből.

A második félidőben alig 5 perc eleteltével minden eddiginél nagyobb helyzet adódott a szerbek előtt, ám a szép kényszerítőzés végén Mitrovic ziccerét védte Navas.

Amikor már kezdett úgy tűnni, hogy a szerbek hiába támadnak, az életben nem lőnek ma gólt, egy védő megmentette a támadók renoméját. Az 56 percben Mitrovicot rúgták fel jó 25 méterre a kaputól, a labda mögé pedig a kivételes rúgótechnikájú Aleksandar Kolarov állt.

A Roma balhátvédje óriási gólt lőtt a bal felső sarokba.

Attól azonban nem igazán kellett tartaniuk, hogy ez megbosszulja magát, mert Costa Ricának egy-két lecsorgó labdát leszámítva helyzete sem volt a második félidőben.

A mérkőzés végén még volt egy parázs jelenet, Matic veszett össze az ellenfél cseréivel, majd Prijovic kapott egy sárgát a videóbíró segítségével, ami könnyen lehetett volna piros. Az eredmény viszont nem változott, Szerbia 1-0-ra verte Costa Ricát.

Borítókép: Dylan Martinez / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?