Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Hatalmas szabadrúgásgóllal verték a szerbek Costa Ricát

2018-06-17T140626Z 235355859 RC1813D14510 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.06.17. 16:24 Módosítva: 2018.06.17. 17:19

A vasárnap délután 2-kor került sor a Szerbia-Costa Rica nyitómérkőzésre az E-csoportban az oroszországi világbajnokságon. A győzelem nemcsak a jó kezdés miatt lett volna fontos mindkét csapatnak. Az előzetes erősorrend alapján ennél már csak nehezebb ellenfél várt rájuk a következő meccseken, hiszen a csoportban rajtuk kívül még Svájc és Brazília található (utóbbi a két csapat vasárnap este 8-kor találkozik).

A szerb kapitány a rutinos öregek és tehetséges fiatalok kombinációjára szavazott a keret összeállításakor, a kezdőcsapatban olyan kipróbált harcosok szerepeltek, mint a mai meccsen válogatottsági rekorderré váló Ivanovic vagy Kolarov, mellettük viszont válogatott szinten szinte teljesen tapasztalatlan játékosok is helyet kaptak, mint a védő Milenkovic vagy a középpályás szuper tehetség, .

Costa Rica ezzel szemben a Real Madridban védő Keylor Navast leszámítva sztárok nélkül érkezett a világbajnokságra, a csapat erősségeinek most is azok a játékosok számítanak, mint négy éve, amikor emlékezetes módon három korábbi világbajnokkal sorsolták össze őket, és mégis csoportelsőként végeztek az angol, olasz és uruguayi válogatott előtt. 2012-ben végül csak Hollandia tudta megállítani őket, ám mivel Brian Ruizék azóta nem lettek fiatalabbak, újabb nagy tehetség pedig nem igazán tűnt fel mellettük, így hiába a nagyobb rutin, nem Costa Rica számított az esélyesnek a szerbek ellen. 

Ahogy az már az első pillantásra nyilvánvaló volt, és a meccsen is ékesen kiderült, a szerb válogatott leggyengébb pontja a csatársor. Az angol másodosztályú Fulhamben játszó Mitrovic helye annak ellenére megkérdőjelezhetetlen az egy szem ék szerepében, hogy klubja csak az angol másodosztályban szerepelt az idényben. Costa Rica ellen is kiderültek a korlátai, jól került helyzetbe, de egy klasszis csatárnak ennyi lehetőségből legalább egy-két gólt illett volna rúgnia. Nem pedig nullát.

A mérkőzés elején meglepően sűrűn estek a helyzetek mindkét kapu előtt, Mitrovic alig két perc elteltével gólt lőhetett volna, ahogy a túloldalon Gonzalez is, ha ziccerben nem fejel a kapus kezébe. Aztán úgy 10 perc elteltével feszesebb védekezésre váltottak a csapatok, a szerbek pedig szép lassan átvették a játék irányítását. A tizenhatosig el is jutottak, de ott mintha elfogyott volna a tudomány, ebben persze nagy szerepe van az ellenfél jól tömörülő  védelmének.

Csak néhány veszélyesebb helyzetet tudtak kialakítani a szerbek, és a fél világ által figyelt Milinkovic-Savic is csak néhányszor tudta megvillantani képességeit. Costa Ricának a védekezés mellett csak elvétve maradt ereje támadásokra, de egyszer-egyszer azért eljutottak a szerb kapuig.

A hajtós félidő legszebb jelenetére a 43. percben került sor, Milinkovic-Savic ollózott gyönyörű mozdulattal kapura, Navas hatalmasat védett. Még szerencse, tehetnénk hozzá, mert a partjelző tévesen lest jelzett, így legalább nem lett vita az esetből.

A második félidőben alig 5 perc eleteltével minden eddiginél nagyobb helyzet adódott a szerbek előtt, ám a szép kényszerítőzés végén Mitrovic ziccerét védte Navas.

Amikor már kezdett úgy tűnni, hogy a szerbek hiába támadnak, az életben nem lőnek ma gólt, egy védő megmentette a támadók renoméját. Az 56 percben Mitrovicot rúgták fel jó 25 méterre a kaputól, a labda mögé pedig a kivételes rúgótechnikájú Aleksandar Kolarov állt.

A Roma balhátvédje óriási gólt lőtt a bal felső sarokba.

Attól azonban nem igazán kellett tartaniuk, hogy ez megbosszulja magát, mert Costa Ricának egy-két lecsorgó labdát leszámítva helyzete sem volt a második félidőben.

A mérkőzés végén még volt egy parázs jelenet, Matic veszett össze az ellenfél cseréivel, majd Prijovic kapott egy sárgát a videóbíró segítségével, ami könnyen lehetett volna piros. Az eredmény viszont nem változott, Szerbia 1-0-ra verte Costa Ricát.

Borítókép: Dylan Martinez / Reuters.