Összefoglaló

Percről percre A világbajnokság 5. napja

Három meccsel folytatódott a vb-csoportkör első fordulója:
Svédország videóbírói segítséggel verte 1-0-ra Dél-Koreát,
Belgium 0-0-s félidő után beindult, és 3-0-ra nyert Panama ellen,
az angolok rettentő szenvedés után nyertek 2-1-re Tunézia ellen.
Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 5. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rui Patrício a Sportingnál kitört botrány miatt mondta fel a szerződését a portugál csapatnál, de sokáig nem maradt klub nélkül, már alá is írt a Premier League-be feljutó Wolverhamptonhoz.

  • A Dél-Korea elleni hétfői mérkőzésre Nyizsnyij Novgorodba érkező svéd szurkolókra nem voltak igazán felkészülve a helyiek. A meccsre várt nagyjából 7000 svéd drukker közül sokan már vasárnap a városba érkeztek, és ha már ott voltak, neki is álltak sörözni. 

    Hozzájuk csatlakoztak hétfőn a többiek, ám a szurkolóknak hamarosan kellemetlen meglepetésben volt részük. Leírni is borzasztó, de

    Elfogyott a sör!

    A svéd drukkereknek adott magyarázat szerint a városban még sosem rendeztek hasonló méretű eseményt, így nem voltak felkészülve a rohamra. Persze az sem lenne meglepő, ha csak a svédek kapacitását kalibrálták volna alul rettenetesen.

    A svéd válogatott védője, Mikael Lustig mindenesetre Instagram Storyjában is gratulált a szurkolók teljesítményéhez.

  • A német válogatott szakvezetése úgy döntött, hogy a Mexikó elleni sokkoló vereség másnapján tartandó sajtónyilvános eseményeik inkább mégsem lesznek sajtónyilvánosak. Ez érinti a csapat nyilvános edzését, ami így zártkapussá változott, illetve egy 2028-as német vébépályázatot népszerűsítő rendezvényt , amit hétfőn tartottak volna a moszkvai német nagykövetség német iskolájában.

    Utóbbi esemény csökkentett üzemmódban került megrendezésre, a Philipp Lahmmal tartott sajtótájékoztatón csak a gyerekek kérdezhettek a 2014-ben győztes válogatott kapitányától

    Lahm megnyugtatta a gyerekeket, hogy a válogatott stáb és a csapat is kellően tapasztalt ahhoz, hogy lerázza magáról ezt a vereséget. A meccsről pedig azt mondta:

    Mexikó nagyon jól játszott nyújtott, nagyon agresszívek voltak. A németek egyszerűen nem tudtak a tudásuknak megfelelően teljesíteni. Ez előfordul.

  • Azok után, hogy Gyurcsány Ferenc előre megtippelte a brazilok vasárnapi döntetlenjét svájc ellen, tökéletes jóslatot mondott az Anglia-Tunézia meccsről is. Nem nagy kunszt, mondhatnánk, Anglia toronymagas esélyese volt a találkozónak.

    Na de Gyurcsány nem egyszerűen a győztest jövendölte meg. Azt írta, idézem:

    "Szenvedős angol sikert várok."

    És telibe így is lett. Kane korai góljára Sassi a 35. percben válaszolt büntetőből, az angolok pedig ezt követően egyre görcsösebben akartak és egyre kevésbé fociztak, végül csak egy utolsó perces góllal tudták kicsikarni a 2-1-es győzelmet.

  • Ha a meccs előtt ennyire jó kedve volt Ibrának, milyen lehet most?

  • Kifordítom, befordítom, Gabriel Jesus a brazil-Svájcon ringlispílt csinált Granit Xhakából. 

    A meccs végén viszont inkább a svájci lehetett boldog az 1-1-es döntetlennel.

  • Borzalmas mérkőzés volt, de nem mondhatjuk, hogy nem érdemelték meg a svédek a győzelmet:

  • Legalább akkora meglepetés a vébégyőzelemre is esélyes brazilok vasárnapi döntetlenje Svájc ellen, mint az, hogy kinek sikerült megtippelnie ezt az eredményt.

    A cím ugyanis nem arra a futballokos miniszterelnökre vonatkozik, mint a legtöbben várnák. Hanem Gyurcsány Ferencre, aki Facebook-bejegyzése szerint ráadásul bárkivel szívesen megosztja tippjeit, aki kéri.

    Ami a hétfői tippet illeti, Fletó az angol meccs kapcsán már nem volt annyira merész, angol győzelmet jósolt, bár szenvedőset.  

  • Elég nagy kommunikációs zavar lehet az argentin válogatotton belül, az argentin Popular jelentése szerint ugyanis a szövetségi kapitány Jorge Sampaoli egyedül, játékosai nélkül bukkant fel a vasárnapi edzésen, mert neki nem szóltak, hogy módosították az időbeosztást, és kicsit későbbre tolták a gyakorlást.

  • Az esti Anglia-Tunézia meccsen is gondot okozhatnak, főleg, hogy este főleg csípő, maró rovarok lepik el a levegőt a helyi tudósítások alapján. Majd figyeljék a csapkodó játékosokat és nézőket!

  • A RÚV, azaz az izlandi állami tévé elég lehengerlő statisztikát tett közzé hétfőn, Twitteren azt írták, hogy a szombati, Argentína elleni meccs alatt

    a tévénézők 99,6 százaléka a meccset nézte, ráadásul a nézettségi rekord is megdőlt, átlagosan a lakosság 60 százaléka nézte a meccset.

    Ez egyébként a 2016-os Európa-bajnokság Izland-Anglia meccsét körözte le, azt az izlandiak 58,8 százaléka nézte.

    Az izlandiak gólját lövő Finnbogason egyébként viccesen azt is megjegyezte, hogy a fennmaradó 0,4 százalék a pályán volt.

     (Guardian)

  • A hatóságok egy Volgográdba tartó vonatról szedték le a két angolt, akik állítólag részegen randalíroztak,

    • egyikük összetörte a fülke ablakát, aztán meg is vágta a kezét, úgyhogy kórházba kellett szállítani,
    • másikuk pedig nem működött együtt a rendőrökkel, és megpróbált leszállni a vonatról.

    Mindkettejüket köztéri ivással vádolták meg, amivel rossz esetben akár 15 napot is ülhetnek, azaz lemaradnának a vb több mint feléről. Az együttműködést megtagadó szurkolót huliganizmussal is megvádolták, amiért 1000 rubeles, azaz kb. 4400 forintos büntetést kellett fizetnie.

    (Reuters)

  • Dél-Korea akkor jött először világbajnokságra, amikor Magyarország majdnem megnyerte – egy 9-0-ba is beleszaladt az Aranycsapat ellen –, másodszorra meg akkor, amikor a magyar válogatott utoljára. Onnantól kezdve viszont mindig kijutott, így 2018-ban már tizedszerre szerepel a világbajnokságon, ahol Magyarország csak kilencszer volt.

    A 2002-es, félig hazai, félig japán vébéig nem is nagyon győzött le európai csapatot – csak Ukrajnát – ott Portugáliát is megverték és így vagy úgy, de elődöntőt is játszottak, aztán becsúszott néhány újabb győzelem Lengyelország és Finnország, Görögország ellen is.

    Svédország ellen 13 éve 1-1 et és 2-2-őt játszottak utoljára, barátságos mérkőzéseken.

  • A svédasztalt általában svéd szokáshoz kötik, ez volna a smörgåsbord, miszerint szendvicsasztal. A lényeg, hogy a paraszti mulatságokon mindenki hozta amit hozzáadott a bulihoz, és azt kitették a terüljasztalkámra.

    De van egy beszédesebb legenda, amely mellett az szól, hogy a svédasztal kifejezést csak Közép- és Kelet-Európában használják, – nyugaton a germán és újlatin nyelvekben is a smörgåsbord ráadásul annyira nem különleges dolog, hogy az emberek a mulatságra közösségileg gyűjtik a fogyasztani valót. Ettől még persze lehet, hogy ez az igazi, csak nem magyarázza meg, hogy miért csak keleten kapta meg a svéd jelzőt.

    A másik viszont legalább választ ad erre:

    A történet a sok-sok svéd-lengyel háború egyikéhez kötődik, X. Károly Gusztáv épp visszaállította volna befolyását Lengyelországban és a Baltikumban – erről végleg Oroszországgal szemben alulmaradva tesz majd le 1721-ben XII. Károly –, de elég nagy koalíció alakult ellene, a lengyelek, oroszok, dánok sem nagyon nézték jó szemmel, de még az elvileg szövetséges franciák sem adtak hozzá támogatást.

    II. János Kázmér lengyel király viszont épp rosszul állt 1656-ban, amikor X. Károly Gusztáv csapataival már Zamośćban járt, ahol csapatainak elszállásolást kért a lengyel király pártján álló – később egy rövid időre kijevi vajdává emelkedő – Jan Sobiepan Zamoyskitól.

    Ennek kelletlenül eleget is tett a nagyúr, méghozzá úgy, hogy terített asztalokat adott a svédeknek, de székek nélkül, jeléül annak, hogy nem szívesen látja őket vendégül.

    Hogy tényleg így volt, az kérdés, a legenda mindenesetre él, más kérdés, hogy tökös fricska helyett az óvatosság jeleként is értelmezhető: elvégre a kérést teljesítette, így, ha a svéd király végül nyert volna, Zamoyski hivatkozhatott volna erre, ha bukik a svéd hódító – ahogyan bukott is –, akkor a lengyel király előtt mondhatta volna, hogy látod uram, mennyire nem láttam őket szívesen.

  • A csecsenföldi melegekkel szembeni jogtiprás ellen tüntetett még a vébé nyitónapján a brit Peter Tatchell, de a rendőrség hamar lekapcsolta, persze, nehéz volt őt nem észrevenni a Kreml tövében.

    A régi motoros emberi jogi aktivista meglepő módon hétfőn gond nélkül elhagyhatta Oroszországot, bár előállítása után június 26-án a bíróságon kellene megjelennie, ahol 1,3 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal vagy 15 napos elzárással sújthatnák.

  • A Mundo Deportivo című spanyol lap szerint a Real Sociedad komolyan érdeklődik az iráni válogatott középpályás, Alireza Dzsahanbakhsh iránt. A 24 éves futballista öt éve szerepel a holland bajnokságban. Előbb a NEC, most pedig az AZ Alkmaar játékosa.

  • Hétfőn este – magyar idő szerint 20 órakor – Tunézia Angliával csap össze Volgográdban, de négy nappal később ugyanitt úgy küzd meg Izland Nigériával, hogy az mégsem ugyanitt lesz.

    Mi van?

    Az közismert, hogy Volgográd korábban Sztálingrád volt, 1925-től egészen 1961-ig, amikor a hruscsovi desztalinizáció jegyében nem csak a térképekről radírozták le a generalisszimusz nevét, de még a mauzóleumból is kirakták Lenin mellől. Az más kérdés, hogy a Kreml falánál kapott helyet, ahol ma is itt van a legtöbb virágcsokor, az Orosz Föderáció Kommunista Pártja halálának évfordulójáról is nagy lendülettel emlékezik meg minden évben, március 5-én.

    Az eredetileg Caricin néven várossá érett település 57 éve Volgográd, de a 2000-es években miközben az orosz hatalom lavírozik a szovjet múlt feltárása és felmagasztalása között, egyre többször merült fel a város legrövidebb ideig viselt, mégis legtörténelmibbnek tekintett nevének visszahozására. Legtörténelmibb, elvégre a II. világháború, így a világ sorsának egyik legfontosabb fordulópontja itt akkor történt – vagyis roppant meg a náci Németország és szövetségeseinek támadása –, amikor a várost Sztálingrádnak hívták.

    Vlagyimir Putyin elnök is tett rá utalást, hogy a város megérdemelné a történelmi nevet, egy népszavazással valószínűleg helyi és országos szinten is ez futna be.

    A vezetés történelemértelmezési kötéltáncának legjobb bizonyítékaként azonban a nettó szovjetnosztalgiázásnál ravaszabb döntés született: Volgográdot hivatalosan az év kilenc napján – többek között a győzelem napján és a hadsereg napján – hivatalosan is lehet Sztálingrádnak nevezni. Így június 22-én is, a világháború áldozatai előtt tisztelgő „Gyász és Emlékezés napján” – vagyis aznap, amikor Izland és Nigéria csap össze a Volgográd Arénában. Vagy Sztálingrád Arénában, ki tudja.

  • A 2017-es Konföderációs Kupán is elsősorban a mexikói szurkolókkal volt a gond, most a vb első hivatalos ügyét is ők okozták, a FIFA ugyanis vizsgálódik a németek elleni meccs miatt, amin a gyanú szerint azt skandálták, hogy puto, ami spanyolul férfi prostituáltat jelent. 2017-ben ugyanez volt a helyzet egyébként.

    via Telegraph

  • Az angolok összeszedték, hogy 1966-tól a nyitómeccsen milyen átlag válogatottság számmal állt össze a kezdő tizenegy. A várható kezdőcsapat szerint a hétfői, Tunéziai elleni meccsen ez a szám 22,5 lesz. Ha így nézzük akkor 1990-ben, az írek elleni nyitómeccsen volt a legrutinosabb, akkor az átlag 51,2 volt. Az 1-1-gyel véget ért meccset így kezdték az angolok: Shilton - Stevens, Butcher, Walker, Pearce, Waddle, Gascoigne, Robson, Barnes, Beardsley, Lineker.

  • 20 százalék esélyünk van rá, hogy eltaláljuk egy koreai vezetéknevét – feltéve, ha a Kimre tippelünk. Ezt viseli az 50 milliós országból 10 millió ember.

    A Li és a Pak is esélyes, a három név együtt a lakosság 45 százalékát fedi le.

    De háteztígyhogy?

    A Kim egyébként aranyat jelent, ez a család volt, amely az első évezredben 700 éven át irányította a koreai félsziget egyik erős királyságát, Sillát, amely elsőként egyesítette is a területet.

    Vezetékneveket sokáig csak az arisztokrácia viselt – ez mondjuk a világban általánosan így volt – csak a japán gyarmatosításkor vált kötelezővé a vezetéknév választása. Izlandon tulajdonképpen a mai napig nincs vezetéknév.

    A koreaiak a vezetéknév kötelező bevezetésekor sokan a befolyásos klán nevét választották, így a Kim, Li, és Pak neveket.

  • Biztonsági okokra hivatkozva elnöki rendelet tiltja, hogy a világbajnokság ideje alatt tüntetéseket tartsanak Oroszországban. Ez azonban a biztonság mellett egész más okból is jól jön.

    Már írtunk arról, hogy az orosz sajtóban a futball sem tudja elnyomni a tervezett nyugdíjreformot, amely a nyugdíjkorhatár drasztikus emelésével jár. És ha most is képes folyamatosan vezető hírré válni az ügy Oroszországban, el lehet képzelni, mi lenne, ha nem ott lenne a vébé.

    Nagyon úgy tűnik, hogy a törvény elfogadására épp a vébé alatt kerül sor, így tüntetések nélkül meg lehet úszni az első heteket. A Newsru.com szerint a neten már így is 2,4 millióan írtak alá különböző tiltakozásokat, ez persze nem ugyanaz, mint ugyanennyi tiltakozó az utcán. Július 28-áig nem is lehet tüntetés, utána azonban így sem kizárt.

    Az átlag nettó fizetés Oroszországban 39 ezer rubel, nagyjából 180 ezer forint, az átlagos nyugdíj alig 60 ezer forint. A nők jelenleg 55 évesen mehetnek nyugdíjba, ezt emelnék 2034-ig 65 évre, 10 év alatt pedig a férfiak nyugdíjkorhatárát 60-ról 65-re emelnék. Eközben a férfiak születéskor várható élettartama alig 66 év, ezt a kort az orosz férfiak 40 százaléka nem is éri meg.

  • rhpIJ0Un0vRa MzKsdWpEmP2Lzq15RDek9vZwvtNLm8

    Izlandon ilyen címlappal jelentek meg a lapok, miután a világbajnoki újonc Izland 1-1-et játszott Argentínával. Ki az a Messi?

  • A Szaúd-Arábia ellen aratott fölényes győzelem nyomán 52-ről 64 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik figyelemmel kívánják követni a hazájukban megrendezett labdarúgó-világbajnokságot - derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felméréséből.

    A megkérdezettek 35 százaléka csak a hazai válogatott mérkőzéseire kíváncsi. További 29 százalék rendszeresen nézni fogja a meccsek közvetítéseit. A közvélemény-kutatás az annak eredményeit ismertető RIA Novosztyi hírügynökség szerint szombaton készült, egy ezer fős felnőtt reprezentatív mintán. A statisztikai hibahatár 3,2 százalékpont.

    Oroszország, amely a torna moszkvai nyitómérkőzésén 5-0-ra verte meg Szaúd-Arábia válogatottját, kedden Egyiptom ellen lép pályára Szentpéterváron.

  • Az orosz világbajnokság mérkőzéseinek egyik legfiatalabb helyszíne Szocsi. Az orosz szubtrópus városa mindössze 180 éves területe csak 1828-ban került orosz fennhatóság alá az egy éves, 1829-ig tartó orosz-török háború folyamán.

    A bő 400 ezres város lakossága vegyes, csupán 70 százaléka orosz, ötöde örmény nemzetiségű, de tíz-tíz ezer az ukrán és a grúz nemzetiségűként számon tartottak száma is.

    A város neve valószínűleg a szocsa népesség nevéből ered, első említésük a Magyarországot is megjárt Evlija Cselebi török utazó útleírásából származik. 

    Meglepő módon városi rangot csak 1917-ben kapott Szocsi, amely 12 évvel korábban már egy szakadár köztársaság központja is volt. Igaz, a Szocsi Köztársaság mindössze egy hétig létezett 1905-06 fordulóján, miután az 1905-ös forradalmat még el tudta fojtani a központi hatalom.

  • Merész lenne azt állítani, hogy élvezték a német válogatott vereséget, az odaút azonban minden esetre kalandos lehetett.

    Hubert Wirth és imádott kutyája 2500 kilométert tett meg az 1936-ban épített traktorjával Forchheimből Moszkváig. A fenti videón még csak Fehéroroszországban voltak, de végül sikerült elérniük az orosz fővárosba, hála a traktor elképesztő, 15-20 km/h-ás sebességének, amivel naponta 100 km-t tettek meg.

    Wirth szerint egyébként minden rendben volt az úton, és bár ötször megállították az orosz rendőrök, azok is csak azért, hogy képeket készítsenek vele. 

  • Nem csak Oroszországban zajlik az élet! Bár Magyarország erre a vb-re sem jutott ki, a magyar bajnok azonban még versenyben van a Bajnokok Ligájában (vagy legalábbis a selejtezőben). Az UEFA hétfőn közzé is tette a keddi BL-sorsolás alcsoportjait, a Videoton ellenfele pedig a következő csapatok közül kerül ki

    • KF Shkendija (macedón)
    • F91 Dudelange (luxemburgi)
    • Olimpija Ljubjana (szlovén)
    • FK Suduva (litván)
    • Torpedo Kutaisi (grúz)
  • Svédország: Olsen – Lustig, P. Jansson, Granqvist, Augustinsson – Seb. Larsson, Claesson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen.

    Dél-Korea: Cso Hjun Vu – Li Jong, Pak Dzsu Ho, Kim Jung Gvon, Dzsang Hjun Szu – Ku Dzsa Csol, Ki Szung Jung, Li Dzse Szung, Szon Hung Min – Kim Sin Vuk, Hvang Hi Csan.

  • Hihetetlenül csalódott a brazil szurkolók jelentős része, miután csapatuk csak 1-1-es döntetlent ért el Svájc ellen a világbajnokság vasárnapi játéknapján. A szurkolók közül akad olyan, aki azt írta, hogy Neymar nem tett semmit, Brazília nem tett semmit. Sokan viszont egészen furcsa üzenettel adtak hangot elégedetlenségüknek: 

    "Pelé, kérlek, gyere vissza."

  • A Valenciában edzőként leírhatatlanul hatalmasat bukó Gary Neville tévés szakértőként mindenképp szeretett volna valami nagyon okosat mondani a német–mexikói után. Így elkezdte kritizálni a vereséget szenvedő németek talán legjobbját, Mesut Özilt, mert szerinte rosszul védekezett Hirving Lozano góljánál. 

    Mexikó úgy szerezte a mérkőzés egyetlen gólját, hogy Sami Khedira elveszítette a labdát, a jobbhátvéd Joshua Kimmich elöl ragadt, a középső védő Mats Hummels a kezdőkörben elhasalt, Jérôme Boateng ki tudja, mit csinált védekezés címszó alatt (a szintén visszasprintelő Toni Kroosénak több esélye lett volna szerelni, mint neki), így a visszazáró Özilnek kellett volna mentenie a saját 16-osán belül. Annak az Özilnek, akinek 90 százalékos passzpontossága volt, és négy gólhelyzetet alakított ki, és kevés nála támadóbb szellemű játékos van a német válogatottban.

    Persze tényleg nem csinálta tökéletesen, de hasonló helyzetben – egy 60 méteres sprint után a sokkal jobb helyzetben lévő csatárral szemben – a legjobb védőknek is pokoli nehéz dolguk lett volna. Legalább négy német játékost lehetne tényleg felelőssé tenni valamilyen szinten a gólért, Özil aligha tartozik közéjük. Ilyen erővel Neville Manuel Neuert is hibáztathatta volna, hogy miért kapott gólt a rövidbe. 

  • Először fordult elő a labdarúgó-világbajnokságok történetében, hogy a német, brazil, argentin trió közül egyik sem tudta megnyerni nyitómérkőzését, írta az MTI. Az oroszországi a 16. olyan torna, amelyen mindhárom csapat szerepel - a három válogatott összesen 11-szer nyerte meg a vb-t. A brazilok és az argentinok most egyformán 1-1-es döntetlennel kezdtek, a 2014-ben győztes németek pedig kikaptak a mexikóiaktól 1-0-ra.

    Hatodszor fordult elő, hogy a címvédő vereséggel rajtoljon: először az olaszokkal történt meg ez 1950-ben, majd az argentinokkal kétszer is, 1982-ben és 1990-ben. Az 1998-ban világbajnok franciák 2002-es első meccsükön 1-0-ra kikaptak Szenegáltól, négy évvel ezelőtt pedig a spanyolok - emlékezetes összeomlás után - 5-1-re a hollandoktól. Címvédő soha nem lett újra világbajnok, ha alulmaradt az első találkozóján.