Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A horvát szurkolók egy része a csapat bukásáért szorít

2018.06.19. 22:52
Jól kezdett a horvát válogatott a vébén, Luka Modrićék két góllal legyőzték Nigériát. A szurkolók jelentős része boldogan ünnepelt, de vannak olyan csoportok, amelyek egyáltalán nem örülnek, szerintük a sikerek elfedik a horvát foci mély morális válságát.

Sok horvát szurkoló egyszerűen bojkottálja a horvát csapat meccseit, mások kifejezetten ellendrukkerek – számolt be egy meglepő trendről a Balkan Insight.

A cikk arról ír, hogy évek óta erős a konfliktus a szurkolók egy része és a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) között.

Az elégedetlenség már a 2016-os franciaországi Eb alatt is tapintható volt, ekkor a Csehország elleni mérkőzést kellett megszakítani, mert a nézők petárdákkal tiltakoztak.

Juraj Vrdoljak, a horvát Telesport sportriportere szerint az évek óta tartó ellenségeskedés oka, hogy „a rajongók nem hajlandóak szurkolni olyan játékosoknak, akik ugyan kétségtelenül tehetségesek, de belesimultak egy nagyon korrupt rendszerbe”.

A tiltakozások

Vannak horvátok, akik ezért kifejezetten ellendrukkerek, mások csak az érdeklődés teljes hiányával tiltakoznak. Maga a bojkott persze nem nagyon látható a focilázban égő horvát városokban, de vannak olyan kávézó-tulajdonosok, akik nem hajlandók bekapcsolni a meccsek alatt a tévét. Ahogy például Makarskában a Slobodna Dalmacija napilapnak egy étterem-tulajdonos elmondta, addig nem nézi a meccseket, ameddig a HNS uralkodó klikkje börtönbe nem kerül.

Lehet, hogy olyan sokat már nem is kell várnia.

Börtönnapló

Többen ugyanis már súlyos ügyekbe keveredtek.

  • Zdravko Mamić, a Dinamo Zagreb bajnokcsapat Bosznia és Hercegovinából származó korábbi vezetője valóságos bűnszervezetet működtetett eurómilliós károkozással, június 6-án el is ítélték, de egy nappal az ítélet előtt megszökött, állítólag Boszniába távozott.
  • Luka Modrić is bajban van, ő Spanyolországban adócsalási, Horvátországban –éppen Zdravko Mamić ügyében – hamis tanúzási ügybe keveredett.

Jönnek a többiek

Ügyek tehát vannak, a szurkolók teljes megtisztulást követelnek. Ami természetesen Davor Šuker szövetségi elnök, a Real Madrid korábbi szupersztárját is érinthetné, de ő egyelőre kikezdhetetlennek tűnik.

Horvátország csütörtökön Argentína ellen lép pályára, majd jövő kedden jön Izland.  • Vennék
  • Hírek