A világbajnokság 6. napja

Index
2018.06.19. 22:54

Összefoglaló

Két meccsel zárul a csoportkör első fordulója, este pedig már el is kezdődik a második. Íme a program:
Japán a vb első piros lapjának is köszönhetően meglepetésre 2-1-re verte Kolumbiát,
Szenegál meglepte a lengyeleket, 2002 után 2018-ban is győzelemmel kezdték a vb-t,
Oroszország 3-1-re verte a Szalahhal felálló Egyiptomot, karnyújtásnyira a csoporgyőzelem.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A ZDF számolta ki, hogy Hirving Lozano győztes góljánál ki mennyivel futott hátra a mexikói támadással:

    • Lozano 29,09 km/h-s maximális sebességet ért el,
    • a bíró 21,69 km/h-val kísérte a támadást,
    • Kimmich, akinek az oldalán futott a mexikói, 17,86 km/h-val baktatott vissza, hogy majd lesz valami.
  • A Bild kiderítette, hogy a 82 éves korábbi FIFA-vezér, Sepp Blatter is megérkezett Moszkvába. A főváros szívében, ötcsillagos szállodában lakik majd a korrupciós ügyekbe keveredő svájci.

    "Csak azért vagyok itt, hogy a játékot kövessem. Én csak élvezni szeretném a világbajnokságot" - mondta szűkszavúan.

    A szerdai 14 órakor kezdődő Portugália-Marokkó meccsen ő is részt vesz majd, ha már az orosz elnök Vlagyimir Putyin olyan nagy örömmel látja vendégül.

    Blatter nélkül egészen biztosan nem kapta volna meg ezt a világbajnokságot Oroszország.

  • Szerdán 2-től elég fontos meccse lesz Marokkónak, Portugália ellen ugyanis már el is úszhat nekik a továbbjutás. Éppen ezért szeretne játszani náluk az a Nordin Amrabat, akit még az Irán elleni pénteki meccsen kellett lecserélni agyrázkódás miatt. Erről a marokkói kapitány, Hervé Renard beszélt, hozzátéve, hogy Amrabat készen is áll a meccsre.

    Ez némileg meglepő fejlemény annak tükrében, hogy szombaton, amikor Amrabat az orvosi megfigyelést követően elhagyhatta a kórházat, a marokkói szövetség arról tájékoztatta a sajtót, egy hétig még az edzéseken se vehet részt, a portugálok ellen pedig egészen biztosan nem játszhat. Meglátjuk, bekerül-e a kezdőbe.

  • Kapcsolódó

    Fájdalmas arccal hagyta félbe az edzést Neymar

    A februárban műtött lábára sérült rá.

  • Japán 2-1-re legyőzte Kolumbiát, amivel az első ázsiai csapat lett valaha, ami legyőzött egy dél-amerikait. A mérkőzés előtti mérleg 14 vereség és három döntetlen volt.

  • Mi is írtunk már arról, hogy nagyon úgy tűnik, két büntetőt is megúszott Tunézia a hétfő esti, angolok elleni meccsen. Most azonban a FIFA is lépett az ügyben, vizsgálni fogják, hogy miért nem jelezte a VAR a két Harry Kane elleni szabálytalanságot.

    Az első talán, de tényleg csak talán egy picit véleményes volt, mintha Kane is fogta volna a tunéziai védő karját, de inkább csak azért, hogy bontsa a fogást. A másik eset egyértelmű volt, a Tottenham csatárát amolyan Bödésen csapta a földhöz ellenfele a tizenhatoson belül.

    Az ügyben egyébként három visszavonult bíró, köztük Mark Clattenburg is azt nyilatkozta, hogy Kane mindkét esetben büntetőt érdemelt volna.

    (Telegraph)

  • Az elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin sűrű programja miatt nem lehet ott az orosz válogatott második világbajnoki mérkőzésén, az elnököt három helyettese képviseli majd a lelátón. Az Oroszország-Egyiptom csoportmeccset ráadásul Putyin szülővárosában, Szentpéterváron rendezik, de az elnök annyira elfoglalt, hogy még tévén sem fogja tudni követni a találkozót.

    Helyette Minszkbe utazik, ahol fehérorosz kollégájával, Alexander Lukasenkóval találkozik. Valószínűleg ma nekünk lesz jobb esténk.

  • Előbb egy kétéves szerződés a Red Bull Racinggel, majd egy gólpassz a Kolumbia elleni győztes gólhoz – viccelődik a Forma-1 Twittere.

  • A németek csapatkapitánya egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Mexikó ellen elbukott nyitómeccsük első félidője egy ébresztéssel ért fel, még egy ilyenre pedig nincs szükségük.

    Mint mondta, a csapaton belüli kommunikáció soha nem volt erősebb, mint a vesztes meccs után, mikor mindenki elmondta a gondolatait, majd hozzátette azt is, hogy

    innentől kezdve minden mérkőzés döntővel ér fel.

    Ez amúgy tényleg így van, ha nem kapják össze magukat, akár még a csoportból is kieshetnek, ami elég csúnya vég lenne a regnáló világbajnok számára. Neuer szerint egyébként bátornak és magabiztosnak kell lenniük, ez hiányzott belőlük Mexikó ellen.

    A világbajnok szerint a szakmai stáb majd meghozza a szükségesnek vélt változtatásokat a következő, Svédország elleni meccsre, a játékosok pedig biztosak abban, hogy képesek nyerni.

    Arra is kitért, hogy nincs megosztottság a 2014-es vb-aranyérmes és a tavalyi Konföderációs Kupán győztes együttes tagjai között, a rutinos játékosok mindenben segítik a fiatalokat, akiknek fontos szerep jut a csapatban.

  • A KingFut Twittere közölte először a hírt kedd délután, miszerint Mohamed Szalah ott lesz az egyiptomi válogatott kezdőcsapatában Oroszország ellen. Az egyiptomi sportoldal információját mostanra a BBC, illetve az egyiptomi szövetség is megerősítette.

    A Liverpool támadója ezek szerint megfelelt a meccs előtti egészségügyi felmérésen. Mint ismeretes, az angol bajnokságban tavasszal az év legjobb játékosának választott egyiptomi a Real Madrid elleni BL-döntőben szenvedett vállsérülést, Sergio Ramos közreműködésével.

    Egész Egyiptom azon imádkozott, hogy felépüljön a világbajnokságra. Úgy tűnik, ez végül összejött, ha nem is az első meccsre. Az Uruguay elleni vereség alkalmával még nem léphetett pályára, az oroszok ellen viszont már a kezdőcsapatban örülhetnek neki a szurkolók.

  • Itt gyülekeztek a Szenegál elleni meccs előtt, majd indultak a Szpartak-stadionhoz, ami egy olyan 30-40 perc a moszkvai metróval. 

  • Kamil Glik, a Monaco 30 éves középhátvédje (a 2016-17-es bajnoki cím kevéssé méltatott hőse) az egyik válogatott edzésen ollózni próbált, rosszul esett, és megsérült a válla. Bár a reggeli hírek még arról szóltak, hogy nem lesz ott a mai, Szenegál elleni kezdőben, végül sikerült annyira felépülnie, hogy játszhasson.

  • Két hónapos elzárást kapott az a 38 éves perui nő, akit lopáson értek tetten a Vörös téren – írta a Newsru.com. Hogy mit tulajdonított el, arról nincs hír, de értéktől függően 200 ezer rubeles pénzbírságtól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható kategóriába esett a bűncselekmény.

    Az asszony, akit 17 éves lánya vár Moszkvától 12600 kilométerre, a szaranszki Peru-Dánia meccset nézte volna meg, de a lopás miatt lemaradt róla. Azzal nem sokat veszített, Peru egy mérsékelt tempójú meccsen megverte magát, egy 11-est is csúnyán kihagyott.

    Jogvédők beszéltek az asszonnyal a fogdában, ahol egy spanyolul tudó cellatársat kapott. Ellátására nem panaszkodott, ám allergiája miatt orvosi segítséget kért, amelynek biztosítására egyelőre csak ígéretet kapott.

    Dél-Amerikából ugyan nem olcsó eljutni Moszkváig, viszont könnyebbség, hogy a kontinens országainak többségéből vízum nélkül lehet belépni Oroszországba.

  • Érdekes sztorit osztott meg a portugál klasszisról Patrice Evra, aki még a manchester Unitednél játszott együtt Ronaldóval, ami tökéletesen rávilágít arra, hogy mennyi mindent tesz meg azért, hogy ő legyen a legjobb a világon.

    Evra több sztorit is megosztott, az egyik arról szólt, hogy Ronaldo egyszer meghívta magához kajálni egy edzés után, de mint kiderült, a portugálnál a vacsora salátát, csirkét és vizet jelent. Ennél is jobb, hogy még be sem fejezték az evést,

    Ronaldo máris fogott egy labdát, és azt mondta Evrának, hogy passzolgassanak kicsit. 

    Evra éppen emiatt azt tanácsolta, hogy ha Ronaldo meghív magához enni, inkább mondj nemet, mert a portugál olyan, mint egy robot, sosem fejezi be az edzést.

    A másik történet sem rossz egyébként, annak Ronaldo mellett Rio Ferdinand a főszereplője, aki egyszer megverte pingpongban a csatárt. Ronaldo nagyon mérges volt, úgyhogy azon nyomba elküldte az unokatestvérét egy pingpongasztalért, két hétig folyamatosan pingpongozott, aztán mindenki előtt rommá verte Ferdinandot.

    Evra szerint ezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy Ronaldo folyamatosan nyerni akar, az egész élete erről szól.

    (Marca)

  • Egy nagyobb lengyel csoport a belvárosban Oroszország-skandálással melegít, bár az az orosz Sport-express szerint sem teljesen világos, hogy miért csinálják ezt, az is lehet, hogy csak provokálni akarják a helyieket egy kicsit.

    Mindenesetre az előrejelzések szerint olyan hangulat lehet az esti meccsen a Szpartak-stadionban, mintha a lengyelek otthon játszanának. 

  • Egy fotós kolléga mesélte az imént, úgy érkezett a Szpartak-stadionhoz, hogy a táskáján volt egy rasszizmus-ellenes kitűző, ami úgy nézett ki, hogy elég egyértelműen át volt rajta húzva Hitler arcképe, tehát náci ereklyének aligha tűnhetett. 

    De amint a biztonságiak kiszúrták, közölték vele, hogy ezzel nem mehet be a stadionba. Felajánlotta, hogy elteszi, viszont ragaszkodtak hozzá, hogy dobja el. Értetlenkedett egy sort, de aztán inkább eldobta, mert dolgozni akar. "Ez Oroszország" - tette hozzá. 

    Valószínűleg inkább arról lehetett szó, hogy bármilyen formában Hitlert ábrázoló kitűzőt vagy tárgyat nem lehet bevinni

  • A képek tanúsága szerint. Hétfőn sárgára festették Nyizsnij Novgorod utcáit.

  • Ha hinni lehet az Opta statisztikáinak, akkor Kieran Trippier egymaga hat gólhelyzetet dolgozott ki a Tunézia elleni 2-1-es győztes meccsen. Hogy milyen jelentős eredményez jól mutatja az a tény, hogy 1966 óta csak egy olyan angol futballista volt, aki vb-n ennél többre volt képes: David Beckham, aki 2006-ban a Trinidad és Tobago elleni találkozón 7 helyzetkidolgozásig jutott.

    Harry Kane-ről is szól statisztika. A csatár a 2014/15-ös szezon kezdete óta éppen a 150. gólját rúgta hétfő este. 135-öt a Spursben, 15-öt az angol válogatottban. 

  • Egy órán belül kezdődik a Kolumbia-Japán, most derült ki, hogy James Rodriguez nem tudja vállalni a játékot a dél-amerikaiaknál. Nincs olyan állapotban, valószínűleg sérült. Lehet, hogy csak a kezdőből maradt ki, de esélyesebb, hogy be sem fog állni.

  • Radamel Falcao 32 évesen élete első vb-jére készül.

  • A tv-társaság szerint a Tunézia elleni meccs volt 2018 eddigi legnézettebb műsora a csatornán. 18,3 millió ember ült a tv-k elé a találkozó idejére és mintegy 3 millió felhasználó követte online streamen a győzelmet.

  • Legalábbis Moszkvában, a ma esti Lengyelország-Szenegál a Szpartak-stadionban. Nem azért, mert a két csapat szurkolói annyira gyűlölnék egymást, hanem azért, mert a lengyel drukkerek nagy számban érkeztek az orosz fővárosba.

    A 2012-es lengyel társrendezésű Európa-bajnokságon ugyanis hatalmas balhé volt abból, hogy a felvonuló orosz szurkolókat megtámadták a lengyelek, több komoly összecsapás is volt akkor Varsóban, ezért félő, hogy visszavágót akarnak a helyiek. 

  • Sir Paul McCartney is nagy örömmel fogadta az angol labdarúgó-válogatott tunéziaiak elleni hétfői győzelmét az oroszországi világbajnokságon, főleg annak fényében, hogy éppen aznap ünnepelte a 76. születésnapját.

    "Köszönöm a szülinapi ajándékot, Anglia! Nagyon tetszett" - írta a közösségi oldalán a világhírű Beatles együttes egyik alapítója, aki egy képet is feltöltött, amelyen látható a születésnapi dekoráció. Az angolok Harry Kane duplájával győzte le 2-1-re az afrikai együttest.

  • Ez a végtelenbe kígyózó embertömeg Lenin mauzóleumának bejáratáig kanyarog, többek közt lengyelek, dél-koreaiak, brazilok, mexikóiak és peruiak os vannak a sorban, amelyhez hasonlót még nem láttam a vb-helyszíneken sem. 

    Fotó: Lovas Gergő
  • Mármint a vilgábajnokságok hasonló szakaszait összehasonlítva. Eddig ugyanis - valószínűleg a videóbíráskodásnak köszönhetően -  0,57 az egy meccsre jutó büntetők száma, ami rekord. És még így is van egy csomó vitatott eset; a brazilok ki is kérték a Svájc elleni meccs két esetének rögzített videó- és hanganyagát többek között Gabriel Jesús fellökése miatt, az angolok pedig Kane ellen fedeztek fel két büntetőgyanús szabálytalanságot. 

  • Juan Carlos Osorio, a mexikóiak szövetségi kapitányának az a véleménye, hogy a németek ellen győztes gólt szerző Hirving Lozano minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alapján a világ legjobb bajnokságában, a Premier League-ben szerepelhetne. Nyitott kapukat dönget, ugyanis az Arsenal és az Everton is érdeklődik a 22 éves csatár iránt, akinek az értéket a transfermarkt.de 25 millió euróra taksál.

    Lozano a mexikói Pachucában kezdett és tavaly júliusban kötött nyolc millió eurós, hat évre szóló szerződést a PSV-vel. Az Eredivisie legutóbbi idényében 29 bajnoki meccsen 17 gólt rúgott és 11 gólpasszt adott.

    „Miután Eindhovenbe költözött megtette az első lépést, most pedig jöhet a következő. A tempója, a képességei alapján nagyon messzire juthat, a hollandnál sokkal erősebb bajnokságban is könnyedén megállná a helyét. - mondta a Sky Sportsnak a kolumbiai származású kapitány. - Azt hiszem a Premier League-ben is simán megállná a helyét."

  • Még ha az embereket összekötő hidak általában a vita, a balhé vagy a trollkodás pillérein is nyugszanak. Az angol válogatott tegnapi meccsén például a manapság szakkomentátorként dolgozó Alan Shearer és a legendás történész, Simon Schama (akinek a francia forradalomról szóló magnum opus-a magyarul is olvasható, én olvastam, és a könyv tényleg polgártárs) kapott össze, ami tényleg az a szint, mintha

    Romsics Ignác beefelne Illés Bélával

    Schama azt sérelmezte, hogy az angol szakkomentátorok lehúzzák a válogatottat a görcsös játék miatt, mintha nem ismerénék a világbajnoki debütálás "gyomrot gúzsba kötő, fogat csikorgató, ideges görcsét". A twitteren megszólított Shearer erre csak annyit válaszolt:

    Ugye tudja, hogy én is játszottam ilyen meccseket?

  • Michel D'Hooghe elképedve látta, hogyan kezelték a marokkói csapatorvosok Nordin Amrabat agyrázkódását az Irán elleni meccsen, ezért levelet írt a csapatnak az ügy miatt. Válaszul azt kapta, hogy Amrabatot kórházba küldték kivizsgálni, és legalább 10 nap pihenőre küldték, amivel kidőlhetett a csoportkörre.

    D'Hooghet nem is ez bosszantotta fel, hanem az, ami a meccs közben történt, agyrázkódás-gyanú esetén ugyanis a hivatalos protokoll szerint tájékoztatni kell a játékvezetőt, majd három perce van a stábnak, hogy kivizsgálják, valóban agyrázkódást szenvedett-e a játékos, és ez alapján kell dönteniük arról, visszatérhet-e vagy sem az érintett, ebbe játékosok és az edzők nem szólhatnak bele.

    Ezzel szemben Amrabat elsőre csak pár pofont kapott, de végül nem engedték vissza a pályára, azonnal lecserélték, amikor látták, hogy alig áll a lábán.

    via Nos.nl

  • A vébé alatt is gőzerővel folynak az átigazolások: hétfőn Thomas Lemar írt alá az Atleticóhoz, kedden pedig Berndt Leno, a Bayer Leverkusen kapusa az Arsenalhoz.

    Kapcsolódó

    Az Arsenal leigazolta Čech utódját

    Unai Emerynek 7 milliárd forintot is megér a német minőség.

    .

  • A moszkvai Vörös tér egy hétig zárva volt a látogatók előtt, de hétfőn megnyitották a vb-re érkezőknek, mára el is lepték a lengyelek. Itt épp egy dél-koreai szurkolóból akarták minden áron kiszedni, náluk hogyan ünneplik a gólt, pontosan mit kiabálnak. Spoiler: csak felüvöltenek, ezt be is mutatta, a lengyelek meg imádták.

    Fotó: Lovas Gergő / Moszkva
    Fotó: Lovas Gergő / Moszkva