Aliz
6 °C
14 °C

Pár percre megbomlott a rendszer az orosz metróban

000 15Q4NB
2018.06.20. 16:33
A moszkvai metró nagy vívmánya a futball-vb-re, hogy a szerelvényekben lehet meccset nézni. De mennyire élik bele magukat a helyiek, és mi van, ha gólt lőnek az oroszok?

Két dolog miatt éri meg metrózni a futball-világbajnokság alatt Moszkvában. Az egyik, hogy olyan állomásokra lehet betévedni, ahol simán el lehet lenni negyedórát azzal, hogy az ember mozaikokat meg díszes csillárokat nézeget, miközben akadályozza a forgalmat. A másik meg az, hogy nem kell lemaradni a vb-vel kapcsolatban semmiről, mert a szerelvényeket telepakolták monitorokkal, amiken élőben mennek a mérkőzések.

Azért is praktikus, mert a moszkvaiak rengeteget metróznak. Ez a legfőbb tömegközlekedési forma, ráadásul gyakorlatilag bárhová el lehet vele jutni, és a megállók között amúgy is nagyok a távolságok, szóval van idő akár egy félidőre is.

A képernyők pár héttel a világbajnokság előtt jelentek meg a szerelvényekben, de a vébéig semmi érdemleges nem ment rajtuk, leginkább a helyi önkormányzat promózta magát. Viszont a június 14-ei nyitómeccsel beindult a nagyüzem, már másnap felbukkant egy csomó felvétel a közösségi oldalakon, ahogy helyiek közepes átéléssel szurkolják végig Oroszország 5-0-s győzelmét. 

Én ebből annyit tapasztaltama nyitómeccs után, hogy visszafogott érdeklődés követte  a többi csoportmérkőzést a metróban, tehát nem taposták le egymást a megvadult moszkvai nyugdíjasok, hogy a Marokkó-Irán vagy a Peru-Dánia izgalmasabb jeleneteit lássák, de azért néhány utas mindig ódalgott a képernyőknél. 

Szigorúan ellenőrzött szerelvények

Az oroszok második, Egyiptom elleni csoportmeccsét éppen emiatt a moszkvai metróvonalakon akartam végignézni. Kíváncsi voltam, hogy az 5-0-s hurráhangulatból mennyi maradt, meg arra is, hogy az emberek megőrülnek-e tömegesen a metrón egy Golovin-szabadrúgástól vagy egy Akinfejev-védéstől. Esetleg előadnak-e olyan metrótető-csapkodós tombolást, mint a mexikóiak a németek legyőzése után.

A lényeg: semmi ilyen nem volt, mégis benne van az egész orosz-vb hangulata abban, ahogy a metrón izgulnak a válogatottért.

Kedd este a Lengyelország-Szenegál-csoportmeccset rendezték a moszkvai Szpartak-stadionban, emiatt a metrókocsikban volt bőven lengyel drukker is, akik simán beálltak az oroszok közé, hogy együtt nézzék a házigazdák mérkőzését. Pedig hát óriási parázás ment még hétfőn, hogy a lengyelek meg az oroszok balhézni fognak, és lebontják Moszkvát.

Ebből semmi nem lett szerencsére, feszültségnek nyoma sem volt, de szembetűnő volt, hogy a legtöbb helyi utas nemtől és függetlenül a monitorokra tapadt az állomások között. A nyugdíjas orosz nő ugyanúgy izgult az orosz helyzeteknél a táskája szíját morzsolgatva, mint az egyetemista kinézetű faszi, aki megfontolt elégedetlenkedéssel a csapkodott a levegőbe egy-egy rossz passznál.

Oké, nagy tombolás az nem volt - nyilván már csak azért sem, mert kutyás rendőrök is voltak a kocsiban -, de óriási érdeklődés az igen. Plusz hatalmas aggodalom, mert Egyiptomnál az addig sérült Szalah ott volt a pályán, aki végül sokat nem csinált az első félidőben, a nem sokkal később elszivárgó lengyelek röhögtek is rajta.

Izé, állj már arrébb, nem látom az összefoglalót

A metrós meccsnézésben az a jó egyébként, hogy folyamatosan cserélődik a közönség. Emberek szállnak fel, és tolakodnak azonnal a képernyők elé, vagy épp néhány olyan utas, akinek látszik az arcán, hogy már hat nap után hánya vb-től. De a legviccesebbek azok, akik elfelejtenek leszállni a megállójuknál, mert épp támadnak az oroszok, aztán a következő leszállónál eljátsszák ugyanezt.

Aztán ott van még az a pánikreakció, amikor a nagyobb csomópontoknál pár pillanatra megjelenik a képernyőn, hogy melyik metróvonalakra lehet átszállni, és hirtelen ketten csapnak oda a monitorra, hátha el lehet nyomni a feliratot, és nézni tovább a meccset.

A szünetben még egy hasonlóan felfokozott reakcióval találkoztam. Beálltam az egyik képernyő elé, erre hirtelen odaugrott két orosz srác, hogy álljak már arrébb lécci, mert néznék az összefoglalót meg a statisztikát. Dumálni kezdtünk, és elmondták, hogy bármennyire is jó volt az első meccsen Oroszország, simán lehet, hogy ez volt az egyetlen jó meccsük a vb-n, de azért nem kéne ikszre játszani. Aztán a beszélgetés megszakadt, mert vége lett a szünetnek, jöttek ki az orosz futballisták. 

Az önszabályozott meccsnézés a második félidő elején bomlott meg pár percre. Előbb felszállt öt-hat marokkói futballszurkoló, akik a bella ciao dallamára énekelni és dobolni kezdtek a metró oldalán, aztán egy öngóllal vezetést szerzett Oroszország. Néhányan tapsoltak, olyan is volt, aki felugrott, aztán azzal a lendülettel gyorsan vissza is ült, és higgadtan nézte tovább a meccset.

Az oroszok még gyorsan berámoltak kettőt ezután, de a végén Szalah tizenegyesből szépített. A vége így is újabb orosz győzelem, most egy 3-1, lehet is menni haza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?