A világbajnokság 8. napja

Index
2018.06.21. 22:41

Összefoglaló

Három meccsel folytatódott a világbajnokság csütörtökön:
Dánia 2-2-t játszott az ausztrálokkal,
Franciaország gyenge meccsen kiejtette Perut,
aztán jött a sokk, a horvátok 3-0-ra verték Argentínát, nagy bajba sodorva Messiéket.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Horvátország-Németország 3-0, 1998, vb-negyeddöntő volt.

    Jarni, Vlaovic, Suker, ha álmomból ébresztenek, akkor is fel tudnám sorolni a gólszerzőket. Igen, volt előtte egy kiállítás, ezt a német drukkerek miatt kell ideírni.

    Jarni, Vlaovics, Suker

    Ez a horvát mezem nagyon sokáig megvolt.

  • Ezt a fotót csak a vicc kedvéért tettük be, nehogy valamelyik pro licencre vágyó/járó magyar edző komolyan vegye, és beadja a szakdolgozatához, ha éppen egy dán meccs elemzése jut neki. Ha kell egyáltalán elemezni.

  • Nigéria 64 éves kapitánya, a német Gernot Rohr nem tart attól, hogy idő előtt távozik csapata a világbajnokságról, és van is egy terve, amivel meglepheti Izlandot.

    Az afrikai csapat kikapott első meccsén Horvátországtól 2-0-ra, egy újabb vereség végzetes lehet.

    "Nem az újságírókkal fogom megosztani az elképzeléseimet, de van győztes taktikánk. Nem fogunk veszíteni, ezt biztosra vehetik" - magyarázta a szakember.

  • Vagyis nem Albániát, hanem a drukkereit, azokból is kettőt.

  • Legalábbis ez a madár Kirovban nagyon lelkesen terelgette a labdát. Ugyan a technikáján még bőven volna mit csiszolni – a felvétel alapján csak csőrrel tud rúgni –, viszont a kitartása elismerésre méltó, még a borzasztó talajú pálya sem szegte kedvét.

  • A Manchester United egykori legendája, Roy Keane az ITV csatorna szakértője a világbajnokságon. Az ír középpályás annak idején könyörületet nem ismerő játékstílusáról volt híres, és ezt a felfogást a jelek szerint sikerült átmentenie mostani munkakörébe is.

    A szerda esti Spanyolország-Irán mérkőzés kapcsán Keane szólt pár keresetlen szót az iráni kapitányhoz, Carlos Queirozhoz fűződő viszonyáról, aki korábban Sir Alex Ferguson segítőjeként az edzője volt.

    "A manchesteri pályafutásom vége felé tiszteletlenül viselkedett velem, ezért megromlott a kapcsolatunk. Ő megkérdőjelezte a klubhoz való lojalitásom, én pedig megmondtam neki, hogy hová menjen. Azóta is nagyon bánom, hogy nem téptem le a fejét. Kitűnő szakember."

  • A német válogatott csapatmenedzsere, Oliver Bierhoff megvédte a németek világbajnokát, Mesut Özilt.

    "A kritikák többsége rosszindulatú, övön aluli ez a stílus. A középpályás nagy szolgálatot tett eddig az országnak, nem szabadna ezt figyelmen kívül hagyni. Keményen dolgozik, hogy megfeleljen a kemény elvárásoknak."

    Lothar Matthäus azt mondta róla, hogy érzése szerint már nem akar a német színekért mindent megtenni.

  • Andrew Nabbout egy párharc után kapott a vállához, azonnal jelezte is, hogy nem tudja folytatni a dánok elleni meccset.

    Mostanra kiderült, a Japánban légióskodó 25 éves szélsőnek befejeződött a torna.

  • A svájciak bosnyák kapitánya, Vladimir Petkovic egyértelművé tette, nem lenne elégedett a szerbek elleni döntetlennel péntek este nyolctól, győzelemre játszanak.

    A szerbek legyőzték Costa Ricát (1-0), a svájciak Brazília ellen 1-1-re végzett az első fordulóban. Vagyis a szerbek egy újabb sikerrel már tovább is lépnek.

    Arról nem beszélt Petkovic, hogy pontosan milyen szerepkörben játszatja Xerdan Shaqirit. Róla egyébként a svájci lapok megjegyezték, hogy egy hét alatt négy centit nőtt. Kijavították ugyanis a magasságát a FIFA honlapján, és már ismét 169 centi, amennyi a valóságban.

  • A marokkói válogatott játékosa, Nordin Amrabat meglepő váddal illette a szerdai Portugália-Marokkó (1-0) mérkőzés amerikai játékvezetőjét. A játékos egy holland csatornának azt nyilatkozta, hogy Mark Geiger annyira odavolt Ronaldóért, hogy a szünetben elkérte tőle a mezét.

    "Miről beszélünk? Ilyet, egy világbajnokságon? Ez nem a cirkusz" – dühöngött Amrabat, aki azt is elmondta, hogy Pepétől hallott a dologról.

    A játékos állítását a nemzetközi szövetség (FIFA) egy csütörtökön kiadott hivatalos nyilatkozatban utasította vissza. Ebben Geiger a leghatározottabban cáfolta, hogy bármi ilyesmi történt volna, míg a szövetség megállapítása szerint a játékvezető viselkedését mintaszerű profizmus jellemezte a meccsen.

  • Az argentin szurkolók többsége a Messi, Agüero, Dybala csatársort szerette volna látni a kezdőben a horvátok ellen, a felállást rövidítve csak MAD-nek becézik, a betűszó a nevek kezdőbetűiből áll össze, magyarul azt jelenti: őrült.

    Ezzel szemben Sampaoli mester kitartott az izlandiak elleni döntetlen után agyonkritizált embere, Meza mellett, így Argentína a MAM (anya vagy hölgy) csatársorral vág a meccsnek.

    A másik, korábban egyébként valószínűbbnek tartott opció szerint az első meccsen csereként beálló, és igen meggyőzően futballozó Pavon vette volna át Meza helyét, ami a MAP (térkép) formációt eredményezte volna. Ez sem ér éppen az őrült nyomába, már ami a hangzást illeti, de az anyánál azért eggyel jobb lett volna.

    Az argentin válogatott kezdőcsapata Horvátország ellen:

    Caballero, Salvio, Mercado, Otamendi, Tagliafico, Mascherano, Pérez, Meza, Messi, Acuña, Agüero

    A horvát kezdő is ismert már:

    Subasic, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic, Rakitic, Brozovic, Rebic, Modric, Perisic, Mandzukic

  • Az Expressen svéd riportere, Ludvig Holmberg mutatott egy repülőjegyet a németek edzőtáborában, Szocsiban Sami Khedirának. (Abban a szállodában laknak, ahol a NOB-vezérek a téli olimpián)

    Szóval itt a jegy:

    khedirajegy

    A világbajnok német lazán reagált, a riporter félt egy kicsit a fogadtatástól, mint később bevallotta.

    A humor az lett volna, hogy a szombat esti német-svéden a németek ismét kikapnak, ezért már csomagolhatnak is. A svéd humor kedvelői biztosan értékelték ezt, de Holmberg - nyilván véletlenül - júliusra állította ki a jegyet, június viszont elég régóta a hatodik hónap. A többi jó, különösen a szabad alkoholfogyasztás.

    Khedira azt mondta egyébként, hogy majd a döntő után mennek, egészen biztosan meg fogják nyerni ugyanis a szombaton nyolckor kezdődő meccset. A svédek Dél-Korea legyőzése után 3 ponttal vezetik a csoportot, ennyi van Mexikónak is.

  • Perutól szedték el a boxmeccsek mintájára győzelmenként átadott nemhivatalos vb-övet, amit az 1872-es skót-angolig számoltak vissza. A mai döntetlennel Ausztrália ellen megvédték a vb-övet, de a harmadik körben Franciaország ellen nehéz menet lehet majd megtartani.

  • 2019-től a jelenleg a Hoffenheimet irányító, és a harmadik helyre behozó Julian Nagelsmann lesz a RB Leipzig edzője. A hír azért érdekes, mert a Bayern is kinézte már őt.

    Az osztrák Ralph Hasenhüttlt a hatodik helyezés után menesztették. Az előző szezonban ezüstérmes lett a Lipcse, ezért nem bocsátották meg neki ezt a visszaesést.

    A csapat másodedzője, Lőw Zsolt a PSG másodedzője lesz a következő szezontól.

  • Tite már most megerősítette, hogy ha nem jön közbe semmi, pénteken 2-től ugyanaz a kezdőcsapat lép pályára Costa Rica ellen, ami Svájc ellen is kezdett, vagyis az

    Alisson, Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Paulinho, Casemiro, Coutinho, Willian, Gabriel Jesus, Neymar kezdővel állnak majd fel.

    Az egyetlen tervezett változtatás, hogy a csapatkapitány ezúttal nem Marcelo lesz, hanem Thiago Silva.

  • A kolumbiai a vb-k történetének második leggyorsabb kiállítását hozta össze kedden Japán ellen, ki is kapott a csapata, a szurkolók pedig nem viselték túl jól a dolgot, többen is halálosan megfenyegették Sánchezt.

    A dolog azért különösen komoly, mert más országokkal ellentétben Kolumbiában egyáltalán nem lenne meglepő, ha tényleg megölné valaki a játékost, történt is már ilyesmi, 1994-ben Andrés Escobart lőtték le napokkal azután, hogy szerencsétlen öngólt lőtt a vb-n az USA ellen, ami nagy szerepet játszott abban, hogy kikaptak a meccsen, és ki is estek a csoportkörben.

    A rendőrök pont emiatt nyomozást is indítottak az ügyben, a jelek szerint nagyon komolyan veszik a dolgot, ugyanis külön csapatot raktak össze a fenyegetők felkutatására.

    (Guardian)

  • Az izlandi középpályás vádlisérülés miatt valószínűleg kihagyja a pénteki Izland-Nigéria csoportmérkőzést, mondta Heimir Hallgrimsson mester az újságíróknak. 

    Izland 1-1-et játszott Argentína ellen, míg Nigéria 2-0-ra kikapott Horvátországtól.

  • Jelenleg nagyon érdekes a helyzet a B csoportot. Spanyolország és Portugália egyaránt 4-4 pontot szerzett két mérkőzés után, mindkét csapatnak négy lőtt és három kapott gólja van, egymás elleni eredményük tehát döntetlen.

    Vagyis: ha az utolsó fordulóban ugyanolyan eredményt érnek el (például 1-0-ra nyernek), akkor a két csapat közül a sárga és piros lapok fognak dönteni.

    Jelenleg azért Spanyolország az első, mert eggyel kevesebb sárga lapja van. A lapok ugyanis az egymás elleni összevetésben pontlevonással járnak (ez a fair play mutató):

    • egy sárga lap = –1 pont
    • egy indirekt piros lap (két sárga utáni kiállítás) = –3 pont
    • egy direkt piros lap = –4 pont
    • egy sárga lap után kapott piros lap = –5 pont

    Ha azonban véletlenül e tekintetben is egál lenne az eredmény, akkor egyszerűen pénzfeldobással döntenek, melyik végzett előrébb. 

  • Meg úgy egyáltalán az összes kritikára, méghozzá egy Nike által szponzorált videóban, ahol arról beszélt, hogy nem azért van ott, ahol van, mert jófej, vagy mert Neymarnak hívják, és nem is az éppen aktuális hajviselete miatt, hanem azért, mert jól tud focizni.

    Ha a játékom miatt értem el mindazt, amit elértem, akkor nem is kell megváltoznom.

    - tette hozzá aztán, majd huncut kacsintással elköszönt a nézőktől.

  • A Sun egyik szemfüles fotósának sikerült lefotóznia az angolok másodedzőjének, Steve Hollandnek a jegyzeteit, amiből úgy tűnik, hogy a combsérüléssel bajlódó Dele Alli kihagyja a meccset, a Tunézia ellen leginkább csak szenvedő Raheem Sterlinget pedig Rashford váltja a kezdőben Kane mellett.

    Dele Alli helyett a papír alapján az első meccsen csereként beálló Ruben Loftus-Cheeknek szavazott bizalmat Southgate. 

  • Anglia első meccsén kiszenvedte a győzelmet Tunézia ellen, ami adhat némi optimizmusra okot az angol szurkolók körében, David Beckham azonban hagyta a fenébe a finomkodást, az angol klasszisa egy kínai promóciós rendezvényen azt jósolta, hogy 

    az angolok eljutnak a döntőig, ahol az argentínokkal fognak játszani.

    Azt persze hozzátette, hogy az angolokkal szemben nyilvánvalóan nagyon elfogult, mert hát mégis a saját országáról van szó, ami végülis érthető, az Izlanddal ikszelő argentinokat viszont nem tudni miért jósolja a döntőbe, mert egyelőre semmi olyat nem mutattak, ami bizakodásra adhatna okot.

    Az angolok egyébként a brazil vb-vel ellentétben most valószínűleg továbbjutnak majd a csoportjukból, de ahogy Beckham is kiemelte, nincs túl sok tapasztalatuk, csoportkör után pedig egyre nehezebb lesz majd a dolguk.

    Argentin - angol döntőre egyébként csak akkor kerülhet sor, ha mindketten megnyerik a csoportjukat, vagy mindketten másodikak lesznek, egyébként az elődöntőben találkozhatnak majd.

  • Méghozzá a FIFA zürichi múzeumának kitelepített tárlatán, ahol mindegyik világbajnokságra egy-egy vitrin emlékeztet.

    Ezekben többek közt Messi, Ronaldo és Maradona meze, valamint Zidane és Pelé cipője is látható, emellett pedig magyar vonatkozás is van, Czibor Zoltán 1954-es cipőjét is meg lehet nézni.

    Természetesen Puskás is ott van, egy nagyméretű plakáton lehet megszemlélni a magyar legendát.

  • Ő lett a második portugál, aki két egymást követő vb-meccsen betalált. Legutóbb a legendás Eusébio volt képes hasonlóra, méghozzá 1966-ban, amikor Portugália harmadik lett a vb-n.

    Ronaldo egyébként ezzel a góllal Európa gólrekordere is lett, Puskást előzte meg.

  • Lassan ott tartunk, hogy az lesz a hír, ha valamelyik csapat szurkolói nem szedik össze a szemetet maguk után a stadionban, a japánok, a kolumbiaiak és a szenegálok után ugyanis a szaúdi szurkolók is segítettek rendbe tenni a stadiont.

  • Kétségtelenül a vb egyik legbizarrabb sérülését sikerült összehoznia Gareth Southgate-nek, az angolok szövetségi kapitányának, aki a csapat szabadnapján úgy döntött, elmegy futni egyet, közben azonban olyan szerencsétlenül sikerült elesnie, hogy kiment a válla.

    Southgate kórházba is került a sérülésével, ahol megmondták neki, hogy a közeljövőben ne nagyon számítson arra, hogy úgy fog ünnepelni, mint Harry Kane győztes góljánál Tunézia ellen.

    A kapitány borzasztóan rosszul érezte magát amúgy a dolog miatt, mert a csapat orvosi stábjának így a pihenőnapon is dolgoznia kellett, emellett pedig a játékosait is sikerült meglepnie a sínbe tett karjával, de alapvetően pozitívan állt hozzá a dologhoz.

    Inkább én sérüljek meg, mint valamelyik játékos. A csapatmegbeszélésen eléggé meg voltak lepődve, kérdezték is, hogy mit csináltam - és hát persze valószínűleg nagyon jól szórakoztak rajtam.

    - mondta az edző, majd bosszankodott egy sort, hogy ha nem esik el, simán megdönti a korábbi rekordját 10 kilométeren.

  • Egészen pontosan a következő a felállás:

    • Szamara GMT +4,
    • Jekatyerinburg GMT +5,
    • Nyizsnyij Novgorod pedig GMT +3
  • Nincsenek könnyű helyzetben azok az iráni nők, akik élőben szeretnének meccset nézni, ugyanis bár hivatalos tiltás nincs érvényben, általában mégsem engedik be őket a stadionokba az 1979-es iszlám forradalom óta.

    Pont emiatt elég extrém módszerekhez szoktak folyamodni, május elején például férfinak öltözve jutott be négy nő a Persepolis utolsó meccsére, tegnap azonban végre nem kellett trükközniük, 37 év után először ugyanis beengedték őket a teheráni Azadi Stadionba.

    A rendőrök azért így is tettek róla, hogy ne legyen felhőtlen a boldogság, a beengedésnél szívatták az embereket, de a belügyminiszter végül rájuk parancsolt, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységükkel.

  • David de Gea a világ egyik legjobb kapusa, azonban ezt nem mindig sikerült megmutatnia a válogatottban (elég csak a portugálok elleni nyitómeccsre gondolni, ahol Cristiano Ronaldo könnyen fogható lövését sikerült bepotyáznia). A csoport leggyengébbjének tartott Irán elleni mérkőzést azonban lehozta kapott gól nélkül, Isco pedig biztatásképp rögtön kezet csókolt neki.