Aliz
6 °C
14 °C

Nézőtéri hiszti és viták: mit adott a videóbíró a vb-nek?

GettyImages-976123962
2018.06.21. 12:08
Kijöttek az első hibák a videóbírós rendszerrel kapcsolatban a futball-világbajnokságon. A FIFA előre szólt, hogy nem tökéletes a rendszer, de hogyan élik meg ezt a nézők a lelátón?

Biztos volt, hogy a futball-vb-k történetében először használt videóbírós rendszer (VAR) nem ússza meg kisebb-nagyobb balhé nélkül a tornát, a vasárnap esti Brazília–Svájc-csoportmeccs után volt az első komolyabb össznépi kiakadás. 

Az történt, hogy Brazília 1-0-ra vezetett, ám a második félidőben jött a svájci Steven Zuber fejesgólja, ami után több brazil is hevesen reklamált, mivel lökéssel csinált helyet magának a gólja előtt.

A lassítás alapján elég egyértelmű volt a helyzet, a meccset vezető mexikói César Arturo Ramos viszont nem volt hajlandó visszanézni a történteket.

Ha megtette volna, akkor valószínűleg érvényteleníti a gólt, mert a svájci egyértelműen szabálytalan volt.

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy Brazíliától győzelmet vettek el, és a mérkőzés után a brazil Marcelo is azt mondta, nem használhatják ezt kifogásként az 1-1 után. „Azt mondta nekünk a bíró, hogy épp ellenőrzik az esetet, de ő maga nem akart odamenni a pálya menti képernyőhöz" – mesélte a védő a történteket a Globónak. 

Ettől függetlenül érdekes, hogy a mexikói bíró miért zárta ki annak lehetőségét, hogy megnézze az esetet, vagy miért nem szóltak rá a fülére, hogy márpedig ezt meg kell nézni.

Pedig a rendszert leginkább az ilyen helyzetekre találták ki, hogy a gólokat és a gólokhoz vezető szituációkat vissza lehessen nézni, kizárni a hibát. Piros lapoknál és büntetőgyanús helyzeteknél is lehet ellenőrizni a történteket, illetve ha valaki tévesen kapott lapot. 

A folyamat ugye nagyjából úgy fest, hogy a játékvezető kérvényezheti a videóbírót, hogy visszanézzenek egy-egy esetet, vagy maga a videóbíró – aki egy képernyőkkel teletömött szobában ül a videós asszisztenseivel együtt – tehet javaslatot, mert hát a bíró sem láthat mindent.

A végső szó viszont a pályán lévő játékvezetőé, ő a főnök. 

A brazilokén kívül is volt még olyan eset, ahol totálisan indokolt lett volna, hogy videózzanak, de ez mégsem történt meg. Az egyik ilyen az Argentína–Izland hajrájában történt 1-1-es állásnál: a csereként beállt Pavón ellen a tizenhatoson belül szabálytalankodtak, megrúgták, egyértelmű tizenegyes volt, de a lengyel Szymon Marciniak sem akarta ellenőrizni a történteket. 

Hétfő este az angolok reklamáltak két 16-oson belüli szabálytalanságot Harry Kane-nel szemben, a bírót egyik sem érdekelte, pedig látványosak voltak:

Hivatalos magyarázat nincs, hogy miért mellőzték őket, az angol sajtó úgy okoskodik, hogy az első faultnál Stones már hamarabb lökött egy tunéziai védőt, mint ahogy a másik tunéziai védő lerántotta Kane-t. Persze ez nem áll meg, mert ha megnézzük tüzetesen, a Kane elleni szabálytalanság kezdődik hamarabb.

A 11-es átlag így is jóval átlagon felüli, 20 meccsen 10 büntetőt fújtak be a bírók.

Vagyis minden másodikon egyet, de pár napja még 0,57-en állt a meccsenkénti tizenegyesek száma, mert ezt a 10 büntetőt az első 17 mérkőzésen ítélték meg. Négy volt, amit csak videózás után adtak meg: Franciaország, Horvátország, Peru és Svédország is a VAR-ral kapott büntetőt a tornán (Peru viszont nem tudott élni vele, kihagyták). Ennél és a svédek eseténél is volt egy kisebb anomália, mert a bíró mindkét esetben továbbengedte a játékot, és csak hosszú másodpercek múlva, a videós ráhatására állította meg azt.

18 büntető a rekord egy egész világbajnokságon, Oroszországban a meccsek alig harmada után elértük ennek több mint a felét. Meglátjuk, hogyan alakul a szám a végéig.

Azt a FIFA játékvezetői testületét vezető korábbi sztárbíró, Pierluigi Collina is elismerte még a világbajnokság előtt, hogy a VAR-rendszer egyelőre nem tökéletes, fejlesztésre szorul, de ez teljesen normális dolog. A mulasztások mögött ott lehet az is, hogy a vb-bírók túlnyomó része videóbíró nélküli bajnokságokban dolgozik, csak a Bundesligában és a Serie A-ban alkalmazták a videózást az előző szezonban, illetve az angol FA-kupában és az amerikai ligában, az MLS-ben. Vagyis egyszerűen még nincs beépülve a rutin a játékvezetési stílusukba, módszereikbe. 

Egy másik nehézségre a korábbi angol válogatott, Gary Neville világított rá: mindenki azt várja a VAR-barlangban ülő bíróktól, hogy 10-15 másodpercen belül 10-20 kameraállást átvizsgálva hozzanak meg egy fontos döntést, és ez komoly nyomást jelenthet nekik. Pláne, hogy Gianni Infantino FIFA-elnök is arról beszélt a vébé előtt, hogy a döntési folyamatot fel kell majd pörgetni.

Az emberi tényezőtől tehát a videózástól függetlenül nem lehet megszabadulni, plusz elkerülhetetlenek az olyan helyzetek, ahol szubjektív döntést kell hozni. 

Ettől függetlenül a FIFA „extrém elégedett" a VAR eddigi alkalmazásával, mert azon kívül, hogy egyértelmű hibákat javított ki,

  • csökkent a reklamálások és az emiatt kiosztott sárgák száma;
  • kevésbé támadják le a bírót a játékosok a kétes eseteknél;
  • csak egy piros lapot kellett kiosztani, ráadásul azt is kapu előtti kezezésért.

A FIFA kimondott célja volt mindhárom tényezőt csökkenteni, ez összejönni látszik.

Brutális faultokat eddig nem igazán láttunk, mintha a futballisták is kezdenék felfogni, amit csinálnak, visszanézhetik, és akkor úgyis lebuknak.

Van még egy érdekes hozadéka a videóbírózás bevezetésének,

ez pedig a nézőtéri hisztéria.

A szurkolók ugyanis rengeteget háborognak a vb-meccseken a stadionokban videózást követelve. Ez már az orosz–szaúdi nyitómeccsen is feltűnt a helyszínen, de a vasárnapi Németország–Mexikón öntött hatalmas méreteket. Bármi történt a tizenhatoson belül, ami kicsit is gyanús volt, a mexikói drukkerek egyből mutogatni kezdtek, hogy menni kéne videózni. Erre már egy mozdulatsor is van, amit a bíró is használ, mielőtt videózni megy, szóval kicsit komikus volt látni, ahogy dühös mexikóiak képzeletbeli képernyőket rajzolnak a levegőbe tömegesen. 

A drukkerek szempontjából fontos lehet az is, hogy transzparensebbé tegyék a döntési folyamatot, akár a kivetítőkön mutatva, mi zajlik éppen – a FIFA szerint ez már tervben van. A bizalmat biztosan növelné. 

A videóbírózás jelenlegi formájában közel sem tökéletes, de hülyeség lett volna azt gondolni a vb előtt, hogy minden gördülékenyen fog menni. Sőt, valójában ahhoz képest, amit a klubfutballban láttunk, már sokkal simábban megy a videózás, vagyis a rendszer, illetve a végrehajtás fejlődik.

A FIFA-n múlik majd, hogy mennyire hajlandó változtatni, adott esetben átalakítani a döntés meghozataláig vezető folyamatot. Addig mondjuk pár botrány még lesz a vb-n. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?