A világbajnokság 11. napja

Index
2018.06.24. 21:52

Összefoglaló

Anglia 6-1-re verte Panamát, Harry Kane mesterhármast rúgott
Szenegál 2-2-t játszott Japánnal, mindkét csapat továbbjuthat
Lengyelország 3-0-ra kikapott Kolumbiától, így két vereséggel el is búcsúzott
A FIFA eljárásokat indított a sportszerűtlen szurkolók és sportvezetők miatt
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 15 250 fontos pénzbüntetést azért kapta a dán szövetség, mert

    • a szurkolók tárgyakat dobáltak a pályára az  ausztrálok elleni meccsen,
    • egy szexista felirat is volt náluk
    • és a meccsek előtti protokollt sem tartották be.

    Emellett úgy tűnik, hogy lesz még egy svájci, akit eltiltanak, mert a szervezet Stephan Lichtsteiner ellen is vizsgálatot indított, aki valószínűleg szolidaritásból szintén albán sast formált a svájciak szerbek elleni meccsén, Mladen Krstajic mellett pedig Slavisa Kokeza, a szerb szövetség elnöke ellen is vizsgálat indulhat.

  • A német-svéd meccs végén a két kispad kis híján egymásnak ment. A svédek a németek gusztustalan viselkedése miatt panaszkodtak. Toni Kroos gólja után ketten is mutogattak a svédek felé.

    Mint kiderült, a csapat médiafelelőse, Ulrich Voigt és a válogatott irodavezetője, Georg Behlau hergelték a svéd csapatot. A német szövetséget a Reuters többször is megkereste, hogy terveznek-e valamilyen büntetést adni az alkalmazottaiknak, de nem kaptak rá választ. Igaz, a szövetség Twitterén elnézést kért az incidensért.

  • A szenegáli Moussa Wagué Japánnak talált be, ezzel ő lett minden idők legfiatabb afikai góllövőve a világbajnokságokon. Waugé 19 éves és 263 napos, a korábbi rekorde,  ghánai Draman Hamimu 20 éves és 82 napos volt, amikor a 2006-os vb-n gól lőtt az USA-nak.

  • Irán az utolsó csoportmeccsét Portugália ellen játssza, és ha győznének, még tovább is juthatnának. Carlos Queiroz Irán portugál kapitánya három alapelv követését várja el játékosaitól. Ez a három R-szabály.

    Respektálás, realizmus és romaticizmus.

    „Nagy megtiszteltetés, hogy hétfőn még harcolhatunk az álmainkért. Még él bennük a remény és az elszántság, hogy elérjük a történelmi továbbjutást. Portugál a vb-győzelemre is esélyes, az egyik favorit, de akkor is ugyanaz a filozófiánk. Ez a respektáláson, realizmuson és romanticizmuson alapszik. A játékunk is ezeken az alapokon nyugszanak. Nem azért vagyunk itt, hogy szép vesztesek legyünk. Mi azért jöttünk, hogy versenyben legyünk, méltósággal és büszkeséggel dolgozzunk." - mondta a kapitány.

  • Az angolok 6-1-es győzelme után sokan előszedték a legnagyobb gólkülönbségű vb-meccseket. A top 10-hez minimum hét gólt kellett szerezni. A lista első két helyét a magyarok foglalják el. A csúcson 10-1-es El Salvador elleni győzelem áll. 1982-ben jött össze ez a csoportban. A csereként beállt Kiss László hét perc alatt ért el mesterhármast, azóta sem tudott senki ilyet nem kezdőként. A második helyen Puskásék vannak, 1954-ben 9-0-ra verték Dél-Koreát.

    1. Magyarország–El Salvador 10-1 (1982)
    2. Magyarország–Dél-Korea 9-0 (1954
    3. Jugoszlávia–Zaire 9-0 (1974)
    4. Svédország–Kuba 8-0 (1938)
    5. Uruguay–Bolívia (1950)
    6. Németország–Szaúd-Arábia 8-0 (2002)
    7. Uruguay–Skócia 7-0 (1954)
    8. Törökország–Dél-Korea (1954)
    9. Lengyelország–Haiti 7-0 (1974)
    10. Portugália–Észak-Korea 7-1 (2010)
  • A 33 éves Jefferson Farfán ütközött a szombati edzésen a kapussal, ezért kórházba került, és benntartották megfigyelésre, mert agyrázkódás a gyanú.

    A korábban a Schalkéban is megforduló játékos így vélhetően nem lesz ott kedden a franciák elleni meccsen.

  • Messi karrierje során négy világbajnokságon öt gólt lőtt, Kane két meccs, egészen pontosan 152 perc alatt hozott össze ennyit, úgyhogy az angol szövetség veheti a kecskét, a statisztika nem hazudik!!!

    goat=kecske

    GOAT=minden idők legjobbja (greatest of all time)

  • Bár az elvárások szerint az angol válogatott ma lemossa Panamát, és a félidőben már négy góllal fog vezetni, de én attól tartok, hogy ez nem lesz így.

    – kezdte beharangozó cikkét egy azóta már nyilván százszor megbánt felütéssel a Telegraph szakírója, az Anglia-Panama mérkőzés előtt.

    Mit ad isten, tényleg nem négy góllal vezettek a szünetben az angolok. Hanem öttel.

  • Jó volt a hangulat az angol válogatott kispadján a Panama elleni meccs alatt. Az eredményt ismerve nem csoda, már a szünetben 5-0-ra vezettek. A tömésből Lingard is kivette a részét egy góllal, a második félidőben aztán pihentették a csatárt, de ő nem bírta ki labda nélkül.

    Hogy mi volt a papírba csomagolva, amivel labda helyett dekázott, nem egyértelmű. Egy pólya géz, esetleg egy szalámis szendvics?

  • A horvátok Liverpoolban játszó védője, Dejan Lovren szerint csapattársa, Luka Modric, ha német vagy spanyol lenne, lényegesen több figyelmet kapna, és könnyebben jutna Aranylabdához.

    Kis országból nem könnyű odáig eljutni, pedig Lukában minden megvan ahhoz, hogy a világ legjobbja lehessen.

  • Itt a bizonyíték.

  • A francia válogatott 19 éves játékosa úgy döntött, a világbajnokság végéig egyetlen médiának sem lesz hajlandó nyilatkozni. A fiatal sztár haragját az váltotta ki, hogy a Téléfoot nebű oldal nyilvánosan kritizálta a Peru elleni meccsen mutatott teljesítménye miatt, pedig a PSG-futballista lőtte a meccs egyetlen gólját.

  • Lionel Messi 31 éves vasárnap, a világbajnokság előtt talán önmaga sem gondolta, hogy nyeretlenül állnak majd két forduló után.

    Jorge Sampaoli sem feledkezett meg erről a jeles napról, de azt nem állítanánk, hogy túlcsorduló érzelmekkel, latinos temperamentummal gratulált volna neki.

    sampaoli messi
  • Fegyveresek 14 embert öltek a mexikói Ciudad Juarez városában, amikor a helyi lakosok a Mexikó-Dél-Korea meccsre gyűltek össze. Egy téren felállított kivető előtt összegyűlő emberek közé lőtték, ahol hat ember halt meg és ketten megsebesültek. Majdnem ugyanebben az időben, egy szépségszalonban felállított tv előtt szurkoló társaság közé lőttek, ott öt halálos áldozat volt. A két furgonnal érkező támadok később a városban még három ember életét oltották ki. A rendőrség vizsgálja az ügyet, a város a világ egyik legveszélyesebb helyének számít.

  • A keddi Nigéria-Argentína ki-ki meccs előtt Ahmed Musa emlékeztette Argentínát, hogy legutóbb, 2014-ben kettőt is vágott Messiéknek. (Az afrikaiaknak elég lehet a döntetlen.)

    Sőt, amikor a Leicesterben futballozott, akkor kettőt lőtt a Barcának a bajnokok Ligájában, ráadásul a Nou Campban.

    A végeredményről viszont nem beszélt, mert az ő eredményessége ellenére mindkétszer kikapott csapata. Nigéria és a Leicester is 3-2-re.

    Mondjuk a gólja egész szépre sikeredett.

  • Mateo Kovacic szombaton adott exkluzív interjút a spanyol Marca című lapnak, amelyben elmondta, szívesen távozna a Real Madridtól, a klub viszont ragaszkodik, hogy kitöltse 2021-ig szóló szerződését. A kivásárlási árát 300 millió euróban határozták meg, ennyit valószínűleg egyetlen klub sem fog adni a horvát játékosért. 

  • A középpályás William Kvist bordatörése után visszatért az oroszországi világbajnokságon szereplő dán labdarúgó-válogatotthoz. Az FC Köbenhavn 81-szeres válogatott játékosát a csoportkör első fordulójában, a Peru ellen 1-0-ra megnyert múlt szombati mérkőzés 35. percben hordágyon kellett levinni a pályáról, mert egy párharc során eltört két bordája, az egyik ráadásul légmellet is okozott.

    A dán szövetség egy héttel ezelőtt azt közölte, Kvist számára véget ért a világbajnokság. A játékos hazautazott, de mivel az alapos orvosi vizsgálatok szerint a tüdeje nem károsodott, ismét csatlakozhat a csapathoz. Age Hareide szövetségi kapitány szerint a C csoport keddi, harmadik fordulójában valószínűleg nem küldi pályára Franciaország ellen, de továbbjutás esetén a nyolcaddöntőben ismét számíthat rá. (MTI)

  • A Manchester United és a Manchester City is vinné a Paris SG fiatal sztárját, Kylian Mbappét. A 19 éves zseni jelenleg - papíron - kölcsönben van a PSG-nél, így igazából kivásárlási árról sem nagyon lehet beszélni, ugyanakkor opciós joguk van a franciáknak, akik a hírek szerint 2022-ig  kötnék le a szélsőt. Nagy kérdés az is, hogy ha meg van a szerződés, az UEFA nem kezd-e el azonnal vizsgálódni a pénzügyi fair play-vel kapcsolatban. A transfermarkt.de adatai szerint a játékos értéke 120 millió euró, de ennél sokkal többet kellene érte fizetni. PSG szerződése július 1-től lépne életbe, amelynek az értéke viszont 180 millió euró

  • Az uruguayi védelem egyik legjobbja José Giménez sérülés miatt kihagyja az Oroszország elleni hétfői mérkőzést. A házigazda és Uruguay is továbbjutott már a csoportból, a csoportelsőség csak a kérdés. 

    • A tunéziaiak elleni szombati mérkőzés előtt a belga labdarúgó-válogatott még soha nem szerzett öt gólt világbajnoki mérkőzésen.
    • A Szpartak Stadionban elért 5-2-es győzelem egyben a legnagyobb különbségű is az ország vb-történelmében a Salvador elleni, 1970-es 3-0-val és az oroszországi első fordulóban Panamával szemben elért 3-0-val együtt.
    • Az Eden Hazard-ral együtt duplázó Romelu Lukaku öt találattal beérte a belga vb-gólszerzők listájának élén Marc Wilmotsot, aki a szakvezetője volt az előző, brazíliai világbajnokságon.
    • A belga válogatott sorozatban a hatodik csoportmeccsét nyerte meg és egymás után a 11. találkozón maradt veretlen az első körben.
    • A Belgium-Tunézia összecsapás volt sorrendben a 27. az oroszországi vb-n, és még egyetlen egy sem ért véget gól nélküli döntetlennel, ami rekorddöntésnek számít. A korábbit az 1954-es vb tartotta, melyen mind a 26 mérkőzésen esett találat. Az új csúcs pedig már tovább is javult, mivel a szombati másik két mérkőzésen is született gól.
  • Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya elmondta, egyetlen változás lesz csapatában a Panama elleni a meccsen az első fordulóhoz képest. A sérül Dele Alli helyett valószínűleg Ruben Loftus-Cheek fog kezdeni. Raheem Sterling ott lesz a kezdőbe annak ellenére, hogy a közvélemény nagy része a kispadra ültetné a Manchester City támadóját a Tunézia elleni meccsen mutatott játéka miatt. 

  • A Kicker az első, Mexikó ellen 1-0-ra elveszített meccs után keményen bánt az osztályzatokkal, és most a 2-1-es német siker után sem esett hasra. Íme:

    • Neuer (2) - Kimmich (3), Boateng (3,5), Rüdiger (4), Hector (3) - Rudy (3), Kroos (3)- Müller (4,5) Reus (2), Draxler (4,5) - Werner (2)

    Az egyes a legjobb osztályzat, a hatos a leggyengébb.

    A csereként beküldött Gündogan ötöst kapott, Gomez négyest.

  • Sok szó esik Toni Kroosról, a németek győztes gólját szerző játékosról és a találatáról, de annál kevesebb, hogy ez a lehetőség hogyan alakulhatott ki. A svédek török származású játékosa, Jimmy Durmaz szabálytalankodott, teljesen feleslegesen szabálytalankodott Wernerrel, aki hosszan tolta meg a labdát, Durmaz csapattársa is idegesen csapkodott, a 95. perc legelején jártunk. Ebből született aztán Kroos gólja.

    A meccs után Durmaz az Aftonbladet, svéd lapnak elmondta, hogy a közösségi oldalán rasszista hozzászólásokat, sőt halálos fenyegetést is kapott a meccs után. Durmaz a svédországi Örebroban született, szír ortodox családból származik, apja délkelet török területről vándorolt ki Svédországba.

  • Úgy hívják, Sanna Dahlström és civilben John Guidetti, a svéd válogatott futballistájának a barátnője. Akkor fakadt sírva, amikor a barátját becserélték a németek ellen meccs vége felé Azért érzékenyült el, mert korábban épp az ő szülinapi partiján kapott ételmérgezést Guidetti, és nagyon sokáig tartott a felépülése, úgy volt, hogy a karrierjenek is vége lesz. A végén a németek nyertek.

  • Az argentinok tízese eddig szörnyű vb-t fut, illetve hát, mostanában a futás sem az erőssége. Ahogy a statisztika mutatja, a horvátok ellen a mozgásának 84 százaléka séta volt.

    Annyi vigasz lehet előtte, hogy Cristiano Ronaldo túl a harmincon nyert zsinórban három BL-t, egy Eb-t 2016-ban, most pedig vezeti 4 góllal a góllövőlistát.

  • Kapcsolódó

    Kroos: Sokan örültek volna otthon, ha kivágnak minket

    A svédek góljáért vállalta a felelősséget a Real középpályása, hibázott előtte.

  • Ahogy az első felvételek alapján sejteni lehetett, a német középpályás, Sebastien Rudy orra eltörött az ütközés után.

    A Bayern 28 éves játékosát a 31. percben kellett kivenni a játékból, és Gündogan állt a helyére.

    Mats Hummels Dél-Korea már újra ott lehet a csapatban, Boateng viszont eltiltása miatt biztosan kiszorul.