Aliz
6 °C
14 °C

Irán majdnem kiütötte Portugáliát a 94.-ben

2018.06.25. 22:30
Hihetetlen hajrá és hétperces hosszabbítás, Irán büntetőből egyenlített, egy lövésen múlt, hogy nem ejtette ki Ronaldóékat. A szupersztár 11-est hibázott és megúszott egy videós piroslapot. Portugál-uruguayi és orosz-spanyol nyolcaddöntő jön.

Három fontos változtatásra szánta el magát a portugál kapitány az Irán elleni vb-meccsükre: padra ültette az eddig kezdő Guedest, Bernardo Silvát és Moutinhót, helyettük Adrien Silva került a középpályára, André Silva fel csatárnak Ronaldo mellé, Quaresma a jobbszélre.

Az irániaknál visszakerült a kezdőbe a holland gólkirály, Alireza Jahanbakhsh, érthető, a továbbjutáshoz nyerniük kellett. A portugáloknak elég volt egy iksz is. És a csapatok tudták, hogy csoportjuk elsője Oroszországgal, másodikja Uruguayjal játszik a nyolcaddöntőben.

Még egy fontos szálat kell említenünk: Carlos Queiroz, az iráni kapitány 2008 és 2010 között Portugália szövetségi kapitánya volt, a 2010-es vb-n ő vezette a csapatot. Portugálként az összes játékosukat régóta ismeri.

Jól kezdtek a portugálok, Cristiano Ronaldo már a 3. percben helyzetbe került, nem túl jó szögből, de közelről lőtt, épp Beiranvand kapus karjaiba.

Jó volt a meccs, nagy volt az iram, és az irániak is játékban voltak, a 7. percben tanári kontrát vezettek, csak a végén Amiri eltörte a labdát, hat méterrel gurított mellé.

A feszültség a 9. percben mutatkozott meg, amikor Beiranvand kimozdult egy rossz beadásra, de a védője kirúgta a kezéből a labdát ami Joao Marióhoz pattant - a középpályás föléemelt. Beiranvand meglökte a hátvédet, aki nem vette észre hogy ő szólt, jön a labdáért.

A kapuban maradhatott némi ideg, mert négy perc múlva egy könnyű beadást kiejtett, szerencséjére épp védői álltak mögötte, egyikük kirúgta a labdát a mezőnybe.

A 22. percben iráni szabadrúgás ment mellé, de rúghatott Ronaldo is, a sorfalat találta el. A labda egy iráni könyökről pattant ki, Ronaldo reklamált is, de a bírót nem érdekelte.

A szünet után eldönthetett volna mindent Cristiano Ronaldo: az 52.-ben megindult keresztbe, két védőn is átjutott, a harmadik simán belépett elé, elnyomta. A bíró továbbengedte a játékot, de hamar szólt neki a videós stáb, hogy ez bizony büntető lesz. A spori maga is megnézte videón, nem dönthetett másképp, befújta a tizenegyest. Az irániak nem értették, reklamáltak, sárgáért cserébe.

Ronaldo állt a büntetőhöz, erősen rúgta, de nem helyezte, Beiranvand fogta, ki is alig pattant róla. nagyjából olyan büntető volt, mint Messié a vb elején, csak kicsit erősebb.

Történelmi 11-es volt egyébként, a 19. amit ezen a vb-n befújtak.

Korábban világbajnokságon maximum 18-at fújtak be, még 2002-ben.

Irán kicsit belelendült a hárított büntető miatt, egészen formás támadást vezetett, de a végén Pepe az ötösről tisztázott.

Quaresma percei jöttek újra, előbb alkarral eltalálták az arcát, majd keményen a bokáját, de a bíró egyiket se fújta le, a portugálnak meg eldurrant az agya: megrúgta és ütötte Ezzatollahit. A bíró sárgával kegyelmezett meg neki, a videó meg nem szólt, hogy ez egyből piros lenne a futballban.

Öt perccel később Santos kapitány le is cserélte a gólszerzőt, igen bölcsen.

rad

A 72.-ben újra megvillantott valamit Irán a tudásából, a csere Ghoddos lőtt fél méterrel mellé 18-ról.

Három perc múlva az irániak reklamáltak videóbírót látványosan, meg is nézték, de William Carvalho feltartására nem ítéltek büntetőt. Queiroz kapitányt kiment nyugtatni a bíró, de megbeszélték, és mindenki lehiggadt.

Az utolsó negyedóra inkább keménykedéssel telt, mint futballal, Cristiano Ronaldo egyik szabálytalanságát is megvideózták, amikor karral húzta be magát a védője elé, és könyökkel az iráni arcát is eltalálta. A bíró sárga mellett döntött, az is volt inkább, mint piros, csak persze a szabályok szerint ha durva szabálytalanságot videóznak meg, akkor piros vagy semmi kell hogy legyen a vége. Ami nem túl ésszerű, viszont a bíró döntése Ronaldóval szemben most az volt.

A portugáloknak különösen idegeskedniük nem kellett, ezekben a percekben a másik meccsen Marokkó megszerezte a vezetést, így Ronaldóék csoportelsősége nem forgott veszélyben, nagyon úgy tűnt, a spanyolok a második helyre szorulnak.

Csakhogy a finálé egészen szenzációsan alakult, a spanyolok egyenlítettek egy Aspas-sarkazással, amit les miatt megvideóztak, végül megadtak. Ezzel párhuzamosan Cedric Soares kezezését videózták percekig a portugál meccsen, majd be is fújta Caceres játékvezető.

  1. Portugália 5p
  2. Irán 4p

Iránnak viszont a rengeteg videózás miatt maradt még legalább öt perc hosszabbítása, hogy lőjön egy gólt, megnyerje a meccset, azzal a csoportot, és egyben kiejtse Portugáliát.

94. perc vége: a labda egy elakadt passzkísérlet miatt Tarami elé pattant, az ötös sarka felé gurult, ha ballal rendesen alá tud nyúlni, gól. Lőtt is, de nem sikerült tökéletesen, Rui Patricio fölött elrepült a labda, de csak az oldalhálóba. Maradt az 1-1, Portugália megmenekült, másodikként jutott tovább a csoportból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?