Aliz
6 °C
14 °C

A FIFA olyan, mint a maffia, az alvilág már a sportban van

2018.06.26. 11:58

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség korábbi igazgatója, David Howman a maffiához hasonlította a FIFA-t, és szerinte egyre növekszik az alvilág befolyása a sportra.

Howman az oslói antidopping konferencián hozta fel, hogy 12-15 olyan korrupciós és vesztegetési ügyben nyomoznak, amely a FIFA korábbi vezetésével hozható kapcsolatba, és azt is megemlítette, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is úgy írta le a szervezet, hogy zsarolás és korrupció van jelen benne. Az Egyesült Államokban folyó nyomozás 42 tisztviselőt talált gyanúsnak, akik szponzori- és marketingszerződésekkel kereskedtek.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Gianni Infantino, a FIFA elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

„A bűnözői alvilág egyre jobban kapcsolódik a sporthoz, és amilyen gyorsan csak lehet, fel kell ébrednünk. Az elmúlt években a világ sportjának 25 százaléka valamilyen módon kapcsolódott az alvilághoz." – mondta Howman, aki a FIFA-t a maffiához hasonlította.

„Most nem akarok kritizálni egyetlen egyéni sportot sem, de éppen most megy a futballvilágbajnokság, és a FIFA magát futballcsaládként határozza meg magát. Elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek rá, mit is jelentett az 1960-as és 1970-es években a család kifejezés, sehogyan sem kapcsolódott a sporthoz. Azt hiszem, át kell gondolnunk, miért nevezik magukat családnak."

A Lance Armstrongot is megbuktató Travis Tygart szégyennek nevezte, hogy a korábbi doppingbotrányai ellenére Oroszország megrendezhette a futball-vb-t. Más sportágakban töröltek orosz versenyeket a versenyzők tiltakozása miatt.

(via Insidethehames)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?