Ez a poszt a következő Percről percre része:

A világbajnokság 13. napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jelek szerint nem érdemes kevésbé ismert zászlókat vinni az oroszországi focivébére, mert a biztonságiak olyan kínosan ügyelnek arra, hogy nehogy történjen valami, hogy azonnal vegzálni kezdik az embert, ha nem ismerik fel azonnal, hogy mi van rajta.

    Első kézből tapasztalhatta ezt meg a 23 éves Daniel Henery, aki az angliai Norfolk megye zászlajával próbált meg bejutni a Tunézia és Panama elleni meccsekre, és mindkétszer aggodalmas biztonságiak kérdezősködtek arról, hogy

    ugye nem szektás zászló, és nem a norfolki függetlenségért akar vele tüntetni, vagy valami hasonló.

    A férfi elmondta, még angolul is nehezen tudná elmagyarázni, hogy mi van a zászlón, fogalma sincs, hogy mi mit jelent rajta, csak azt tudja, hogy Norfolk zászlaja, az meg főleg nem segített, hogy az oroszok inkább oroszul próbáltak vele kommunikálni.

    flag22 1024x1024@2x.png
    Fotó: norfolkflags.co.uk

    Végül aztán mindkét meccsen sikerült meggyőznie a biztonságiakat, hogy nem tüntetni akar, csak azért vitte a norfolki zászlót, mert olyasmit akart, amivel kicsit kilóg az angol szurkolók közül.

  • Valon Behrami, a svájci válogatott egyik koszovói albán játékosa társai nevében is megígérte, hogy nem mutatják be többet azt a sasmadarat  imitáló gólörömöt, amivel Shaqiri és Xhaka hergelte a szerbeket, és amiért a játékosok 10 ezer svájci frankos büntetést kaptak a FIFA-tól (ez persze semmiség volt a felmerülő eltiltáshoz képest). 

    A jövőben nem lesz több ilyen, mert nem lesz több ilyen különleges meccsünk. Esetleg klubszinten, de nem a vébén. A történteket lezártuk. Ha valaki szeretne többet beszélni a témáról, annak nem most van itt az ideje.

    Vagyis a nagy önmegtartóztatás abból állt, hogy a Szerbia által el nem ismert Koszovó függetlenségét jelképező sast nem mutogatják majd azoknak az ellenfeleknek, akiknek a dologról amúgy sem jutna eszébe semmi, az árnyjátékon kívül.

  • A belga válogatott futballista egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, biztosan távozik a Manchester Unitedtől, sőt, már az új csapata is megvan, de ezt csak július 1-e után fogja elárulni. Annyit még hozzátett, ez az egész nem befolyásolja a világbajnoki szereplését, ahol továbbra is az a terv, hogy a legjobb négy közé kerüljön a csapatával.

  • Achilles, a szentpétervéri Ermitázs múzeum süket macskája a világbajnokság leghivatalosabb négylábú orákuluma. Eddig háromból három tippje ült, az oroszok első és második fordulós győzelmét is eltalálta, illetve Irán sikerét is Marokkó ellen.

    És hát a cica ma úgy döntött, hogy a nigériai zászlóval díszített tálból eszik, az argentint viszont ignorálta, ami egyértelmű afrikai sikert prognosztizál. Le se kéne játszani a meccset. 

  • A sajtó várakozásainak megfelelően a 9 változtatás van az előző fordulóban Argentínát legázoló horvát válogatott kezdőjében Izland ellen.

     A horvát szövetségi kapitány előre jelezte, hogy bár komolyan fogják venni az utolsó csoportmeccset Izland ellen, azért nem helyezik majd a csapat érdekei elé. Vagyis akit lehet, azt pihentetni fogják, mivel már továbbjutottak.

     A sárga lappal rendelkező játékosairól kapásból mondta a kapitány, hogy ők nem játszanak, ez rögtön 5 kezdőt érintett. Ehhez jött még mindenki más, így végül a horvát újságok szerint csak az alábbi fénykép szereplői maradtak. Mármint a háromból kettő, Perisic és Vida.

    Végül majdnem így történt, tényleg ketten maradtak, az egyikük valóban Perisic, de a másik túlélő nem Vida, hanem Modric. Ennek azért örülhetnek az argentinok, akiknek létszükséglet, hogy Izland ne győzzön a cserecsapat ellen.

     Lovre Kalinic; Tin Jedvaj, Vedran Ćorluka, Josip Pivarić; Milan Badelj, Mateo Kovačić, Caleta-Car, Luka Modric; Marko Pjaca, Andrej Kramarić, Ivan Perišić

  • A Nigéria elleni sorsdöntő vb-csoportmeccsre. Sampaoli kapitányra ugyanis annyira kiakadtak a döntetlen és a vereség miatt, hogy saját kezükbe veszik az irányítást a hírek szerint.

    A két csapat kezdője:

    Az argentinoknál az látszik, hogy az eddig fix kezdő Agüerón kívül az összes sztár bekerült a csapatba. Mascherano olyan visszavont irányítót játszhat, Banega kezd és Enzo Perez a két oldalán. Lecserélték a kapust is, aki nagyot hibázott a horvátok ellen, Caballero helyett Armani véd. Messi a jobbon kezd, Di Maria a balon, elöl Higuain a középcsatár Agüero helyett.

  • Nahitan Nandez, az uruguayiak játékosa Oroszország ellen annyira szívósan játszott tegnap, hogy konkrétan egyik alkalommal a földön fekve, fejjel tologatta a labdát az ellenfele mellett.

    Meg is lett az eredménye, Uruguay ripityára, 3-0-ra verte végül a házigazdákat.

  • Jobbnál jobb reakciók követték egymást a hétfő esti Spanyolország-Marokkón (2-2).

    Isco fejesét Szaissz fejelte ki lehetetlennek tűnő bravúrral a marokkói kapu torkából, mitől aztán a spanyol edző, Fernando Hierro bemutatott egy elég látványos gólöröm praecoxot.

    A mögött álló két csere sem volt kevésbé meglepve, úgy néztek ki együtt, mint a döbbenet hármas oltára.

  • Nem igazi védőjátékos, pláne nem középső védő.

    - ezt az Arsenal volt edzője, Arsene Wenger mondta Kyle Walkerről. Walkert Gareth Southgate szövetségi kapitány a védelem jobb oldaláról betolta a belső védőhármas jobb szélére, és Wenger szerint ez hiba volt, mert Walker gyakran követ el védelmi hibákat.

    Korábban Rio Ferdinand, az angol válogatott egykori középső védője is kritizálta annak a Gareth Southgate-nek a védelmét, akivel egyébként együtt is voltak középső védők a válogatottban. Ferdinand szerint kriminális a védelem összeállítása, és emiatt kaphatott Tunézia ellenük 11-est is.

    Walker elismerte, hogy ez egy új poszt neki, és még tanulnia kell, például nem rohanhat annyit előre. A helyére Kieran Trippier került, aki remek teljesítményt nyújtott a jobb oldalon, és különösen jó szögletekben és szabadrúgásokban.

    A belgák ellen egyébként Kyle Walkert pihenteti Southgate, meg egyébként is van egy sárgája, helyette Eric Dier játszik, aki az Eb-n és a selejtezőkben rendszeresen helyet kapott, de a vébén még nem lépett pályára.

    Vele kapcsolatban is kiakadt Wenger, mert szerinte nonszensz, hogy Dier stabilan kezdő volt a vébéig, aztán Southgate nem játszatja a középső védőként és középpályásként is bevethető játékost.

    Wengernek láthatóan semmi sem tetszik az angol válogatott játékából, mert a Raheem Sterlinget lassan kiszorító Marcus Rashfordot sem tartja jó megoldásnak, szerinte a Man. United játékosa túlságosan hasonlít Harry Kane-hez. (Telegraph)

  • Az eddigi fekete, fehér Adidas Telstarok pirosas mintát kapnak majd a nyolcaddöntőktől, és emellett át is nevezik: Telstar Mecha néven folytatja létét a labda. A mechta, vagyis мечта álmot, ambíciót jelent.

    scrllporgjpmr3uusig7
    Fotó: FIFA
  • A Szamara Aréna lelátóján tűnt fel az a két figura, akiket első ránézésre Putyinnak és Kim Dzsongunnak nézhetett laikus focidrukker. Valójában nem nagyhatalmak találkoztak és drukkoltak teljes egyetértésben egymás mellett az Uruguay-Oroszország mérkőzésen, csupán két hasonmás szórakoztatta a jónépet.

  • Az angol Harry Kane öt góljával vezeti a góllövő listát, ebből ráadásul kettőt büntetőből szerzett. Messi és Ronaldo összesen három 11-est rúghatott eddig, amiből mindössze egy volt jó. Probléma –> Megoldás:

  • Az NPO 3 tévécsatorna NOS Journaal nevű műsorában beszélgettek arról, hogy rengeteg kolumbiai van kint a mérkőzésen, pedig Kolumbia nem egy gazdag ország, úgyhogy biztos sokat spóroltak, hogy kimehessenek Oroszországba.

    Ezután vették kicsit viccesre a figurát, és elkezdtek arról beszélgetni, hogy Escobar mindenhova ásott egy kicsit a pénzéből meg a kokainjából is,

    úgyhogy simán lehet, hogy minden kolumbiainak van egy kokóval teli doboza a kertben, aztán hozzátették, hogy rotterdamban elég sokat tudnak a kolumbiai kokainról.

    Egy Hollandiában élő kolumbiai annyira nem volt elájulva attól, hogy a holland tévében is csak a kokainnal azonosítják az országukat, hogy Facebookon verte ki a balhét, aminek hatására egy kolumbiai srác a műsort sugárzó céget is felkereste, akik viszont rövid úton elhajtották, mondván, csak egy ártatlan vicc volt az egész.

  • Ma ünnepli születésnapját az AC Milan legendája. Az 50 éves korábbi olasz védő soha nem nyert világbajnokságot, 1994-ben ezüstérmet szerzett a válogatottal, a 2006-os csapatban pedig már nem játszott.

    Négy vb-n szerepelt és 23 meccsen játszott: utóbbi a 3. legtöbb Lothar Matthäus (25) és Miroslav Klose (24) után. Ugyanakkor még így is ő játszotta a legtöbbet a vb-k történetében, pontosan 2217 percet!

  • Lassan saját irodalma van annak, hogy a jövőre harmincéves Simpson család mi mindent jósolt meg a mai világunkkal kapcsolatban valamelyik epizódjában. A figyelmesebbek most azt szúrták ki, hogy a tíz évvel ezelőtti The Cartridge Family című epizódban a család kimegy a foci-világbajnokság döntőjére, ahol nem más játszik, mint Portugália és Mexikó.

    A legjobb az egészben, hogy ha Mexikó első helyen végez a csoportjában (amire bőven van esély), akkor tényleg összejöhet a Mexikó–Portugália döntő. Az epizódban ráadásul még azt is eltalálták, hogy a mexikói focista mindenféle kétes hátterű nővel bulizik egy jacuzziban, hiszen két hete pont azzal buktak le a mexikói játékosok, hogy prostituáltakkal buliztak felkészülés alatt.

  • Egyiptom mindhárom meccsét elbukta a világbajnokságon, Szalahék pont nélkül búcsúztak, a csatár ezért kért elnézést az egyiptomi szurkolóktól.

    „Elnézést szeretnénk kérni minden olyan egyiptomi szurkolótól, aki idejöttek támogatni minket három meccsen át. Tudom, hogy nehéz nekik, ahogy nekünk is. Csak annyit szeretnék mondani, hogy Egyiptom 28 év után jutott ki a világbajnokságra, ezért néhány játékosnak nem is volt meg a tapasztalata ehhez. Mindenkinek jár a köszönet, 2022-ben újra kint leszünk."

  • Nyerni kell Nigéria ellen, ezzel a kezdővel varázsolnának az argentinok:

    • Franco Armani,
    • Gabriel Mercado,
    • Nicolás Otamendi,
    • Marcos Rojo,
    • Nicolás Tagliafico,
    • Enzo Pérez,
    • Javier Mascherano,
    • Ever Banega,
    • Ángel Di María,
    • Lionel Messi,
    • Gonzalo Higuaín
  • Irán döntetlent játszott Portugáliával tegnap, aminek köszönhetően Cristiano Ronaldóék Oroszország helyett az eddig bitang erősnek tűnő Uruguayjal játszanak majd. A meccsen valakinek sikerült lekapnia egy egész sportszerű pillanatot.

    A felvételen az látható, hogy éppen ápolják az iráni kapust, a csapattársa pedig közben a kulacsból iszik. Aztán egy idő után a portugál Adrien is elkéri tőle a kulacsot, végül pedig megjelenik a bíró is innivalót kunyerálni.

    Sharing is caring from r/worldcup
  • A válogatottságtól már visszavonult, de a Liverpoolban még aktív angol középpályás Twitteren írta ki magából, hogy szerinte a VAR teljes katasztrófa, amire azt a választ kapta egy felhasználótól, hogy nem a videóbíró, hanem a bírók hibája a dolog, akiknek a technológiától függetlenül még mindig nehéz döntéseket kell meghozniuk.

    Erre írta aztán Milner, hogy

    de akkor minek kínlódunk vele, ha ezzel sem lehet jó döntéseket hozni?

    Azt is kiemelte, hogy lehet jól használni a technológiát, elég csak a gólvonal-technológiára gondolni, de itt egyelőre nem ez a helyzet. Milner szerint a legjobb megoldás egyébként az lenne, ha a videóbírót ketten használnák, valaki a pályán, és valaki azon kívül, akik közösen hoznák meg a döntéseket.

  • Lehet, kevesen emlékeznek Robbie Savage-re, a 39-szeres walesi válogatott középpályásra, aki ugyan soha életében nem nyert semmit, cserébe sokáig tartotta a rekordot sárga lapokban.

    A ma már műsorvezetőként és kommentátorként dolgozó Savage Twitteren írta meg, hogy ha még mindig focizna, és lenne videóbíró, akkor állandóan a bíró nyakán lógna, hogy videózza meg a kérdéses eseteket, főleg ha az ő csapata ellen fújna be valamit, ami nem lenne szép dolog, de ettől még ezt tenné, és ezt teszi mindenki más is. 

    Egy másik tweetben amúgy azt is megjegyezte, hogy szerinte a VAR agresszívebbé fogja tenni a játékosokat a bíróval szemben, ami egyébként a tegnapi Irán-Portugália meccs alapján teljesen megalapozottnak is tűnik.

  • Messi június 24-én lett 31 éves, a születésnapját az argentinok orosz bázisán, Bronniciben ünnepelte.

    A csatár többek között egy gigantikus, őt ábrázoló tortát is kapott, a hírek szerint cukrászmonstrum 150 kilós volt. A tortagyepbe maga Messi vágott bele a késébe, hogy magát is megkóstola-e, arról nem tudunk.

    A torta egyébként hat napig készült.

  • Anglia és Belgium egymás ellen lép pályára az utolsó fordulóban, és mivel minden téren azonosan állnak, egy döntetlen esetén a kapott lapok dönthetnek a csoportgyőztesről. A csoportgyőztes viszont Kolumbiával találkozhatna a kieséses szakaszban, így sokakban felmerült, hogy a csapatok esetleg elkezdenek szándékosan lapokat gyűjteni, hogy inkább Japánnal vagy Szenegállal játszhassanak (erről bővebben ide kattintva olvashat).

    Ez azonban a FIFA-nak is eszébe jutott, így a londoni The Times szerint a szervezet figyelmeztette az angolokat és a belgákat, hogy eltiltást kap az a játékos, aki szándékosan sárgul be.

  • Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya mondta ezt, mikor arról beszélt, hogy örül a továbbjutásnak, de csapata játékával nem teljesen elégedett. Azt persze kiemelte, hogy a legfontosabb az, hogy folytathatják a tornát, de mint mondta, Uruguay nagyon erős ellenfél.

    Querioz, az irániak portugál edzője is megszólalt, ő a videóbírót szapulta hosszan. Szerinte egyértelműen piros lapot kellett volna kapnia Ronaldónak, miután lekönyökölt egy iráni védőt, és most már az emberi hibára sem lehetne hivatkozni, mert ott a videóbíró, a bírók viszont pont arra hivatkozva hárítják el magukról a felelősséget a nehéz döntéseknél.

  • A 101 éves Orlando Menoni olyan régen született, hogy még azokra az uruguayi vébégyőzelmekre is emlékszik, amiket a világbajnokság megszületése előtt szereztek, az akkor még csúcseseménynek számító, és amatőr világbajnokságnak is nevezett olimpiai futballtornán.

    Menoni úr így négy sikert tart nyilván, szemben a hivatalos kettővel, de a lényeg az, hogy nagyon szeretné, ha a torna végén eggyel több lenne.

  • Ráti kolléga szépen sorra vette, melyik csoportból kinek, mennyi esélye van kiesni vagy éppen továbbjutni. Az biztos, sok nagy csapat nincs még teljes biztonságban.

    Erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

  • Az alábbi jelenet egyik tanulsága, hogy a szaúdi hátvéd, Havszavi nagyon gyors.

    A másik, hogy Szalah hiába épült fel annyira, hogy játszhasson a vébén az egyiptomi válogatottban, egyáltalán nincs csúcsformában.

    A Szaúd-Arábia-Egyiptom mérkőzésen Havszavi érte el a legnagyobb csúcssebességet a játékosok közül (32,18 Km/h), míg az egyébként a világ leggyorsabbjai közé tartozó Szalah még a saját csapatában is csak a második leggyorsabb volt 31,5Km/h végsebességével.

    A meccset 2-1-re a szaúdiak nyerték.

  • Radja Nainggolan aláírt az Internazionaléhoz, 2022-ig szóló szerződést kötött az amúgy 30-szoros belga válogatott középpályás, aki eddig a Roma játékosa volt.

  • A spanyolok szövetségi kapitánya örül annak, hogy csoportelsőként jutottak tovább, ez is volt a cél, de hozzátette: mindenképpen javulniuk kell, mert az öt kapott gól egyszerűen nem fér bele.

    Mint mondta, most már nem kapnak ajándékba semmit, az oroszok elleni nyolcaddöntőben már nincs választási lehetőségük, vagy nyernek, vagy mehetnek haza. Szerinte játékosainak az ellenük szurkolókkal is meg kell majd birkózniuk, ehhez azonban hozzá vannak szokva.

    A marokkóiak edzője nagyon elégedett volt, Aspas gólját sem vitatta, de arra azért kitért, hogy a spanyolok rossz oldalról végezték el a szögletet, ami hatalmas bírói hiba.

  • Már a Costa Rica elleni kezdőn, vagyis az Alisson, Fágner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Paulinho, Casemiro, Philippe Coutinho, Willian, Gabriel Jesus, Willian kezdőcsapaton, írja a Globo Esporte.