Olivér
4 °C
8 °C

Igazi vb-klasszikus dönt Messiékről

2018.06.26. 16:05

Nigéria-Argentína meccs lesz este 8-tól a D csoportban, ezen dől el, hogy Argentína folytathatja-e a világbajnokságon vagy kiesik. Messiéknek nyerniük kell, és az is előfordulhat, hogy több góllal kell nyerniük, mint amennyivel Izland veri a csoport másik meccsén a horvátokat.

Horvátország hatpontos, biztosan továbbjutott, Nigériának 3, Izlandnak és Argentínának 1-1 pontja van. Az argentinoké a legrosszabb gólkülönbség, ők az utolsók a csoportban jelenleg: Izland 1-3-mal áll, ők 1-4-gyel állnak.

Fel van adva a lecke, ráadásul Nigéria Argentína egyik klasszikus vb-ellenfele. A 2014-es vb-is játszottak egymással, ugyanígy a csoport zárókörében, nem is akármilyen meccset. 3-2-re győztek az argentinok, végig vezettek, Nigéria kétszer egyenlített. Messi lőtte az első két argentin gólt, a másodikat szabadrúgásból.

A két afrikai találat is jól ismert emberé volt, az az Ahmed Musa duplázott, aki most Oroszországban az előző meccsen két nagyon pengés góllal elintézte Izlandot. Igazi visszavágó jön a négy évvel ezelőttiért. Egy nagy különbséggel: akkor a két csapat vállvetve továbbjutott, most csak az egyik mehet a nyolcaddöntőbe. (Vagy ha úgy alakul, egyik se.)

De itt közel sem ér véget a történelmük, 2010-ben a vb-n az első csoportkörben meccseltek. Messi már akkor is ott volt, 6. perces Gabriel Heinze-fejessel Argentína 1-0-ra győzött. Simán továbbmentek a csoportból, Nigéria viszont utolsóként esett ki.

2002-ben szintén egy csoportban voltak, és egymás ellen játszották az első meccsüket. Argentína ezt is megnyerte, 1-0-ra, Batistuta a 63. percben fejelte a gólt. Egyikük sem jutott a 16 közé.

Legklasszikusabb vb-meccsükhöz messzire, egészen 1994-ig kell visszamennünk, az amerikai világbajnokságig. Itt a második csoportkörben játszottak, illetve inkább rugdosódtak, ritka durva mérkőzés volt a Foxboro Stadionban, ahol 2001-ig az NFL-es New England Patriots is játszott.

  • Siasia zseniális akció végén már a 8. percben gólt emelt, vezetett Nigéria
  • Maradona a 21.-ben átengedett egy szabadot Batistutának, a kipattanót lőtte be Claudio Caniggia
  • ami talán sokaknak megmaradt: Caniggia második gólja (28. p), ahogy rákiabál Maradonára, hogy "Diego, Diego", adja már le neki a szabadrúgást, majd jobbal felcsavarja a bal felsőbe a 2-1-et
  • ez volt Diego Maradona utolsó győzelme, gólpassza és meccse világbajnokságon, illetve az argentin válogatottban: a lefújás utáni doppingellenőrzésen megbukott, nem játszhatott többet a tornán sem

A csoportból Nigéria elsőként, Argentína harmadikként ment tovább - még csak 24 csapat indult -, bár mindkettő - és a bolgárok is - hatpontosak voltak. A nyolcaddöntőben Argentína 3-2-re kikapott a románoktól, Nigéria 2-1-re az olaszoktól.

1994 óta tehát négyszer volt Argentína-Nigéria csoportmeccs a világbajnokságon, és mind a négyet az argentinok nyerték.

rad

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?