Olivér
5 °C
8 °C

Eddig tartott az izlandi vébéálom, a horvátok cseresora túl erős volt

2018-06-26T201340Z 259630770 RC1A4BC44E20 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.06.26. 22:55 Módosítva: 2018-06-26 23:34:13

A Horvátország-Izland mérkőzés előtt a már továbbjutó horvátok előtt csak a becsületes helytállás, a fiatalok és a kiegészítő emberek kipróbálása, illetve egyéb hasonló célok lebegtek, míg Izland továbbjutásához több különböző út is vezethetett még, de ezek mindegyike feltételezte a horvátok elleni győzelmet.

Az izlandi kezdőben három változás volt az előző meccshez képest, míg a horvátok az előre beígért nagy rotálás keretében mindössze két játékost hagytak meg az argentin meccsen kezdő 11-ből. Perisic és Modric maradt, a többiek pedig megkapták az alkalmat, hogy bizonyítanak.

A meccs izlandi rohamok helyett úgy kezdődött, hogy Horvátországnak 6 percnyi játék után 39 jó átadása volt, Izlandnak meg mindössze 1, az is egy hazaadás.

Ennek ellenére az első igazi helyzetet az izlandiak alakították ki,de  Gylfi Sigurdsson lapos beadását tisztázták a védők. A helyzetre válaszul Pjaca megpróbált kiharcolni egy büntetőt, de nem sikerült neki. Egy percre rá ismét ő próbálkozott, ezúttal nem a gólszerzéssel, hanem az őt hátulról zaklató Bjarnason lerázásával. Ez viszont olyan jól sikerült, hogy utána az izlandi orrában negyed órán át cserélgethették a tampont. Pjaca sárgát kapott a megmozdulásért, a bíró úgy látta, hogy az orr kereste a könyököt.

A félidő derekán elkezdtek szaporodni az izlandi helyzetek és félhelyzetek, leginkább, sőt szinte kizárólag pontrúgások után, de azokból legalább volt bőven.

A félidő addigi legnagyobb lehetősége viszont egy könnyelműen eladott labdából alakult ki a horvát kapunál a 44. percben. Az akció végén Finnbogason alig lőtt mellé tizenhatról.

Két percre rá Kalinic ütött ki gyengén egy szögletet, Bjarnason lőtt, a labda a védő és a kapus lábán is megpattant mielőtt kiment az alapvonalon. A félidő legnagyobb helyzete volt.

Izland az első félidő második felétől kezdve kifejezetten jól játszott, megérdemelték volna, hogy vezessenek a az edzésjellegűnél alig élesebben futballozó horvátok ellen.

A második félidő úgy kezdődött, ahol az első befejeződött: izlandi pontrúgásokkal. Előbb Sigurdsson szabadrúgása halt el Kalinic kezében, aztán egy szöglet utáni fejesből lehetetett volna több, de nem lett.

Közben viszont Nigéria büntetőhöz jutott a párhuzamos csoportmeccsen, ami elég rossz hír volt Izlandnak, cserébe megúsztak egy hatalmas Badelj-lövést, ami némi irányváltoztatást követően a kapufán csattant. Ezalatt Nigéria kiegyenlített.

Egy percre rá még nagyobb bajba kerültek az izlandiak,mert az 53. percben Badelj belőtte a horvátok vezetőgólját. Benne volt Izland egész addigi estéje a találatban. A labda több szerencsés pattanás és irányváltás után került Badelj elé, aki okos és szép mozdulattal lőtt a kapuba.

Az izlandi játékosok egy órához közeledve aztán fáradni tűntek, ezt leplezendő gyorsan gyűjtöttek is két sárgát, egy-egy szerelésnek álcázott megmozdulással. A lankadó izlandi támadások közepette a horvátok cseréjét volt érdemes feljegyezni leginkább, a Liverpool védője, a rövidzárlatokra hajlamos Dejan Lovren érkezett az elfáradó Pjaca helyett.

Mint az esemény kiemeléséből már sejthető, Lovren ezúttal is hozzátette a magáét a meccshez. De előbb még jött az izlandiak legnagyobb helyzete, ezúttal Bjarnason hibázta el a dolgot, miután Finnbogason megtalálta egy szépen keresztbe lőtt labdával.

És aztán már tényleg jöhetett Lovren, aki egy beadásba ért bele kézzel, így Izland a büntetőpontról is megpróbálkozhatott a gólszerzéssel. Láss csodát, ez Sigurdssonnak sikerült is, így újra nyílt lett a meccs, és a továbbjutás reménye sem illant el még teljesen a számukra.

Csakhogy ehhez győzni kellett volna, méghozzá gólokkal, közben viszont teljesen kifogyott a tank. A 91. percben aztán Perisic ballábas bombája bevitte a kegyelemdöfést, és egyben Halldorsson kezét is. Az izlandi kapusnak hárítás helyett csak arra futtta, hogy egy kicsit jobban a pipába tolja a labdát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?